Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

6 důvodů, proč jet na dovolenou na Severní Kypr

  • Užijte si dovolenou na Kypru!
    11. dubna 2022 | 09:00

    Jaká je vaše představa ideální dovolené? Zahrnuje příjemné teplé počasí? Krásné pláže, kam oko dohlédne a průzračně čistou vodu? Ale chcete také vidět památky a skvěle se najíst? Měla by mít nádech orientu, ale nechcete narážet do dalších turistů? Víme, kde tohle všechno najdete! Představujeme vám Severní Kypr.

    Zdá se, že letošní rok bude konečně přát cestování. Po dvou letech koronavirových omezeních si můžeme směle vybírat z destinací po celém světě, plnit si své cestovatelské sny a odškrtávat z bucket listu. Severní Kypr je zemí, která by na něm určitě neměla chybět. Proč?

  • 1. Pestrá minulost

    Autor: istock.com

    Severní Kypr je domovem tureckých Kypřanů. V 70. letech byl ostrov násilně rozdělen a znát je to dodnes. Hlavní město Lefkosia (řecky Nicosia) je jako jediné na světě rozdělené mezi dva státy. Na severu mluví turecky, jih ovládla řečtina. Na rozdíl od jižní části Kypru tady nenajdete tolik turistů. A taky se tu kdysi dávno z mořské pěny zrodila řecká bohyně krásy a lásky Afrodita.

    Video se připravuje ...
    Jak vypadaly dovolené před rokem 1989? • VIDEO: Videohub

  • 2. Zastávka v Turecku

    Autor: istock.com

    Na Severní Kypr se nedostanete přímým letem z České republiky. Ideálně se tam dostanete přes Turecko, kde si uděláte mezipřistání v Istanbulu a můžete se pokochat místními krásami. Při cestování z jižní části Kypru musíte pěšky přejít hranice, kde budou chtít vidět váš cestovní pas.

    Video se připravuje ...
    Jak bezpečně cestovat s dítětem v autě?  • VIDEO: Videohub

  • 3. Orientální památky

    Autor: istock.com

    Severní Kypr je posetý množstvím památek napříč historií. Najdete tu pozůstatky antických staveb, křesťanské kláštery, ale i katedrály přestavěné na mešity, nebo benátské hradby. Jednou z nich je mešita Lala Mustafa Pasha, která kdysi bývala gotickou katedrálou sv. Mikuláše. A to až do roku 1571, kdy Kypr obsadili Osmani (dnešní Turci). Ti ke stavbě připojili minaret a z exteriéru odstranili oltáře, sochy, obrazy a další předměty spojené s křesťanskou symbolikou. Zapálené milovníky dějin nadchnou zříceniny starověkých hradů a zachovalé pevnosti.

    Video se připravuje ...
    Tereza Maxová: V letadle netleskám, ale zato si povídám se sousedy • VIDEO: Adam Balažovič/BPŽ

  • 4. Opuštěné město Varosha

    Autor: istock.com

    Unikátním místem, které stojí za vidění, je opuštěné letovisko Varosh na východním pobřeží. Dříve bylo oblíbené nejen turisty, ale i filmovými hvězdami. Na místních plážích relaxovala legendární Brigitte Bardot, Sophia Loren či Elizabeth Taylor. V roce 1974 do města vtrhla turecká armáda a Řekové utekli a už se nevrátili. Dnes je z celé Varoshy přístupná jen místní pláž a město je obehnané ostnatým drátem.

    Video se připravuje ...
    Jaká jsou nejkrásnější města ve Španělsku? • VIDEO: Videohub

  • 5. Skvělá kuchyně

    Autor: istock.com

    Kuchyně Severního Kypru v sobě mísí to nejlepší z turecké, řecké, a dokonce i britské gastronomie. Mlsné jazýčky potěší turecký kebab, řecká musaka nebo gyros či zdravější předkrmy tzatziki a hummus. Typickým kyperským jídlem je pak ofto kleftiko, pečené skopové maso s brambory a solený sýr Halloumi z ovčího mléka. Dezertům vévodí baklava a loukoumi – sladké želé s oříšky obalené v moučkovém cukru.

    Video se připravuje ...
    Tzatziki • VIDEO: Videohub/recepty

  • 6. Sluníčko a průzračně čisté moře

    Autor: istock.com

    Na jaře jsou příjemné teploty vhodné k poznávacím výletům. Turistická sezóna začíná už v květnu, kdy teploty dosahují 30 °C. V letních měsících může vystoupat i na 37 °C. Ale i vyšší teploty se tu díky Středozemnímu moři a mírně vanoucímu větru snáší dobře. Taky tady najdete nejčistší vodu ke koupání z celého Středozemí. Relaxovat tu můžete na desítkách pláží s jemným pískem. Tou nejznámější je Acapulco Beach se skvělými podmínkami pro windsurfing. Krásnými a dlouhými plážemi se chlubí i letoviska Bafra, Kyrenia a Famagusta.

Autor: REDAKCE
Diskuse ke článku
.