Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Rodinný výlet autem. Na co si dát obzvlášť pozor?

Jak bezpečně na výlet autem?
6. dubna 2022 | 06:00

Blížící se velikonoční svátky jsou ideálním časem k cestování, a to nejen na kole, bruslích či pěšky, ale také autem. Čtyři volné dny se hodí k plánování příjemného rodinného výletu, ale na co při cestování vozem nezapomenout? Máme pro vás několik zásad, které byste neměli na svých toulkách podcenit. Nechte se inspirovat našimi tipy a užijte si klidnou cestu za zábavou.

Plánujte dopředu

Při delších cestách autem zvažte, kdy vyjet. Mrkněte na dopravní situaci, a pokud můžete, vyhněte se při cestě víkendu. Ideální je odjezd ve všední den uprostřed týdne. Pokud cestujete s dětmi, vyrazte na cesty až navečer, protože dítě pak většinu cesty prospí. Je ale dobré se s partnerem domluvit, aby se poslední část cesty prospal i ten z rodičů, který pak bude mít dítě na starost po příjezdu na místo.

Při plánování cesty si předem vytipujte záchytné odpočinkové body, kde se občerstvíte a protáhnete. Mnoho dopravních nehod se stává kvůli nepozornosti, kterou způsobuje únava. Proto ji nepodceňujte, a pokud vám padá hlava kousek před cílem, stejně si dejte přestávku. Menší děti potřebují častější zastávky a platí to i pro malá miminka. Pro ně je dlouhý pobyt v autosedačce sám o sobě nevhodný, a tak jim dopřejte změnu polohy v pravidelných intervalech. Zajistěte také stínění v autě. Kupte sluneční clony, v případě nouze stačí i plenka uchycená v okénku.

Video se připravuje ...
Jak vypadaly dovolené před rokem 1989? • VIDEO: Videohub

Papírová mapa

Se stále dokonalejší navigací mnoho z nás neřeší plán cesty a počítá se zadáním cílové destinace do systému, který ho bude celou cestu navádět. Spoléhání se na navigaci se může v případě selhání techniky vymstít. Papírová mapa se neporouchá a není závislá na datech ani baterii, proto se vyplatí mít atlas jako záložní plán v přihrádce vozu. Nezabere mnoho místa a v případě nouze ho oceníte.

Jak uložit zavazadla?

Veškeré věci bychom měli mít ideálně v zavazadlovém prostoru, který je pro ně určený. Dbáme přitom na to, abychom ty nejtěžší kufry a jiné předměty dávali jako první. Teprve na ně pak pokládáme věci lehčí a menší. Díky uložení zavazadel v kufru vozu se vyhnete situaci, kdy by zavazadla v prostoru auta cestující obtěžovala, ale také ohrožovala. Při prudkém brzdění by totiž mohly předměty ze zadních sedadel vletět dopředu k řidiči a spolujezdci. Pokud by byla zavazadla příliš vysoká, mohla by řidiči vadit ve výhledu. Jestli necestujete zrovna nalehko, pořiďte si střešní nosič a uložte přebytečné věci do něj. Oceníte ho i v zimě při cestách na hory. Pro vášnivé cyklisty existují zase úchyty pro kola na střechu či zadní část vozu.

Do prostoru auta si dejte praktické věci, které budete během jízdy potřebovat. Samozřejmostí je pití a s ohledem na délku cesty také jídlo. Pokud cestujete s malými dětmi, myslete na to, že kojenecká strava se na benzinkách špatně shání. Nemálo dětem bývá v autě špatně, myslete tedy i na kinedryl, případně žvýkačky. Hodí se také vlhčené ubrousky pro případnou nehodu u svačinky.

Pohodlí a zábava

Nebojte se vzít s sebou do auta polštářek, deku a v případě menších dětí nezapomeňte na oblíbeného plyšáka či jinou hračku. Místo deky poslouží dobře třeba i mikina, záleží tedy na vás, kolik prostoru máte k dispozici a zda deku využijete třeba i na místě, kam máte namířeno. Nejen děti, ale i dospělí se při dlouhé cestě v autě nudí. Jestli nechcete neustále poslouchat "kdy už tam budeme?", myslete i na hry vhodné do vozu. Zabaví vás i poslech hudby a audioknih.

Zkontrolujte povinnou výbavu

Bezpečnost by měla být vždy na prvním místě a nemyslí se tím jen to, abychom měli zapnuté pásy, které jsou ostatně povinné v každém případě. Před cestou zkontrolujte, jestli je automobil v pořádku a má všechno, co mít má. Třeba takové sjeté pneumatiky vás mohou v zahraničí přijít pěkně draho. „Minimální hloubka vzorku letních pneu je skoro ve všech evropských zemích 1,6 milimetru. Je ale třeba brát v potaz, že při hloubce pod 3 milimetry už pneumatika většinou znatelně ztrácí schopnost odvádět vodu. Tím se prodlužuje brzdná dráha na mokru a zvyšuje se i riziko aquaplaningu. Se staršími pneu proto doporučujeme jezdit na mokru mnohem opatrněji než s novými," vysvětluje ředitel e-shopu Pneumatiky.cz Vojtěch Schwangmaier.

U nás patří do povinné výbavy autolékárnička, reflexní vesta, výstražný trojúhelník a rezervní kolo či sada pro opravu pneumatiky. Pokud vyrážíte přes hranice, přizpůsobte svou výbavu podle toho, jaká je v dané zemi povinnost. Stejně tak si zjistěte, jaká jsou na cestách pravidla a maximální povolené rychlosti.

Autor: REDAKCE