Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Nejvyšší čas přezout

Je čas přezout!
18. března 2022 | 11:22

S prvním aprílem končí podle zákona povinnost mít na autě zimní pneumatiky a na cesty můžete konečně vyrazit s letním obutím. Poradíme vám vychytávky a vysvětlíme, proč je dobré s tím neotálet.

Na rozdíl od zimních pneumatik neexistuje podle zákona povinnost přezouvat na letní. Řada z nás proto často nepřezouvá a na zimních pneumatikách jezdí celý rok. Snaha vytěžit ze zimních pneumatik maximum je však nejen neekonomická, ale zejména nebezpečná. Jízdou v horkém počasí na zimácích riskujete delší brzdnou dráhu, a to se kvůli pár ušetřeným stokorunám nevyplatí.

Důvody, proč přezouvat:

1. Zimní pneumatiky jsou měkčí a při vyšších teplotách se extrémně rychle sjíždějí. Navíc s nimi v zimě můžeme jezdit jen když mají 4 mm vzorku.

2. Zimní pneumatiky mají vyšší valivý odpor, který se v létě ještě násobí. Zvyšují tedy spotřebu.

3. Směs zimních pneumatik je uzpůsobena pro nízké teploty. Proto měkne, vzorek se při brzdění a v zatáčkách deformuje a ztrácí tak své původní vlastnosti.

Vyměnit zimní pneu za letní přitom zvládnete prostřednictvím své drahé polovičky či kamaráda svépomocí. Stačí mít dvě sady pneumatik na discích. Pokud vám jedno, či druhé schází, navštivte pneuservis, kde se o vše postarají. Podle loňského průzkumu společnosti Pneumatiky.cz využívá tuto službu 57 % řidičů. Vždy je lepší se předem do vámi vybraného servisu objednat a vyhnout se tak frontám. Přezouvání je navíc vhodnou příležitostí k důkladné kontrole tlaku pneumatik, hloubky dezénu, správného vyvážení kol a seřízení geometrie.

Tip redakce:

Pokud najedete ročně méně než 15 000 km a nežijete v horských oblastech, vyplatí se vám koupě celoročních pneumatik, které nemusíte přezouvat.

Balanc

Pro více než polovinu řidičů je nejdůležitější službou při přezouvání v servisu vyvážení kol. Na to byste neměla zapomínat ani vy! Nesprávně vyvážená kola poznáte podle vibrací podvozku a chvějícího se volantu. To znepříjemňuje jízdu, zvyšuje spotřebu a ničí pneumatiky. Stejně tak nechte mechaniky zkontrolovat geometrii. Po zimě je na to nejvhodnější čas, protože odchylku může způsobit nájezd na patník nebo projetí větší díry, aniž si všimnete změny. Špatně nastavené úhly opotřebovávají pneumatiky a zhoršují jízdní vlastnosti.

Bez čekání

Službu Přezutí ocení ty z nás, které šetří každou minutu svého času a chtějí vyřešit výměnu pneumatik rychle a bez starostí. Jak to funguje? Na webu si jednoduše vybere nové pneumatiky a ty přijdou rovnou do servisu. Nemusíte tak čekat na jejich doručení. Online se objednáte a zajedete s autem, kdy se vám to hodí do pneuservisu, kde už na vás budou čekat nové pneumatiky i mechanici, kteří vyřeší celé přezouvání za vás.

Pět výhod:

1. Pohodlí

Vše vyřešíte na jednom místě, nemusíte nikam volat ani rešit rezervaci a volná místa.

2. Rychlost

Nečekáte, až vám přepravce doveze zboží. Pneumatiky na vás budou čekat přímo v servisu.

3. Jistota volného termínu

Sama si vyberete termín, který vám vyhovuje. A to i ve špičce sezóny.

4. Předem daná cena

Přesně víte, kolik za přezutí zaplatíte. Na místě platíte jen za bonusové služby, pokud se pro ně sama rozhodnete.

5. Bez starostí a námahy

S pneumatikami se „netaháte“, ani nemusíte řešit, jak dostat náhradní sadu do auta.

Autor: REDAKCE