Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Jak připravit auto na jaro? Jen výměna pneumatik nestačí

Připravte své auto na jaro!
12. března 2022 | 06:00

Zima se pomalu loučí a to je jasný signál nejen k jarnímu úklidu, ale také k přípravě auta na další sezonu. Že budete přezouvat a to stačí? Nenechte se mýlit.

Mrazy, sůl na silnicích a vlhkost dávají vašemu autu pěkně zabrat, proto si zaslouží pořádnou péči. Prevencí navíc předejdete dalším problémům, které by vás mohly v budoucnu stát mnohem víc peněz a budete mít jistotu, že vás vaše auto všude bezpečně a spolehlivě doveze. Poradíme vám, na co se po zimě zaměřit.

Nové obutí

Nejčastější údržba na jaře se týká právě zmíněných pneumatik. Ačkoli se přezouvání zimních pneumatik na letní v jarním období doporučuje, zatím s výměnou kvůli nízkým nočním teplotám raději počkejte. Ranní námrazy a zmrzlý déšť by vás mohly nepříjemně zaskočit. Letní pneumatiky by měly mít podle platné legislativy minimálně 1,6 milimetru. Zimní pneumatiky pak 4 mm, proto si hloubku obou dezénů zkontrolujte už při výměně. Nezapomeňte na kontrolu tlaku v pneumatikách a kola nechejte správně vyvážit. Zimní pneumatiky před uložením na další sezonu omyjte vodou, abyste odstranili zbytky soli a další nečistoty.

Video se připravuje ...
Co má být součástí povinné výbavy v roce 2022? • VIDEO: Videohub

Pokud nechcete přezouvání dvakrát do roka řešit, pořiďte svému vozu celoroční pneumatiky. Jaro je navíc ideální čas k jejich koupi, protože máte dost času se s nimi v průběhu roku sžít. Jejich vlastnosti otestovala ve spolupráci s e-shopem Pneumatiky.cz Sandra Pokorná, mistryně České republiky v rallye a výsledky některé z vás mohou překvapit. „Přiznávám, že na mě celoroční pneumatiky udělaly dojem při testování krizových situací. Na rodinné auto bych je bez obav obula,” popisuje mistryně rallye dojmy z testování. Skvělý dojem na ni udělala především pneumatika Goodyear Vector 4Seasons Gen-3, která při testování skvěle držela i při aquaplaningu a prudkém brzdění.

Klimatizace

Čistý vzduch v autě zaručí správně udržovaná klimatizace. Ta potřebuje jednou za dva roky celkovou údržbu z rukou odborníků, kteří v servisu provedou výměnu chladiva. Pokud se chcete do údržby pustit svépomocí, vydesinfikujte klimatizaci speciálními čisticími a desinfekčními prostředky. Špinavý může být i kabinový filtr a také výparník klimatizace, oboje může být zdrojem virů, bakterií a nepříjemného zápachu.

Stěrače stírají

Víte, kdy jste naposledy měnili stěrače? Jejich životnost je v průměru půl roku a ovlivňují ji náhlé změny teplot i delší mrazy. Různě zdeformovaná nebo dokonce prasklá guma je nebezpečná pro dobrý výhled z vozidla, proto kondici stěračů nepodceňujte. Výměnu zvládnete sami, jen pozor na správné rozměry - univerzální stěrače totiž nemusí dostatečně přiléhat. Pokud si nevíte rady, pomohou vám na každé benzince či v servisu.

Pořádný úklid

Jarní úklid se netýká jen domácnosti a šatníku, ale zaslouží si ho i vaše auto. S prvním jarním sluníčkem půjde vidět každá nečistota nejen venku, ale i uvnitř vozu. Vezměte to pořádně odspoda a odstraňte z podvozku a kol špínu i sůl, která by ohrožovala vašeho miláčka korozí. Nevynechejte ani disky kol. Pokud se vám nechce pouštět do špinavé práce, zkuste myčku. Poradí si s důkladnou očistou za vás, zatímco si budete dávat dobré kafe.

Nejvíce času ale trávíme uvnitř vozu, proto interiéru věnujte pozornost a důkladně očistěte dezinfekčními, čisticími prostředky palubní desku, volant, řadicí páku, ruční brzdu i kliky dveří. Vyluxujte koberečky i čalounění sedaček a kupte si pro radost novou vůni, která navodí jaro i uvnitř auta.

Bezpečnost především

Důležitá je také kontrola brzd. Zaměřte se na stav destiček a kotoučů, popřípadě si nechte brzdy vyčistit. Nachytané nečistoty na kotoučích snižují jejich účinnost i životnost. Nezapomínejte ani na kontrolu těsnosti brzdového vedení, stavu brzdových hadiček i kapaliny. Pokud tápete, jestli máte vše v pořádku a nechcete brzdy podcenit, odvezte auto do servisu, kde vám jej profesionálové zkontrolují.

Tipy navíc

  • Mrkněte se na datum expirace lékárničky
  • Zkontrolujte chladící a brzdovou kapalinu a motorový olej
  • Vyměňte zimní kapalinu do vstřikovačů za letní
  • Zkontrolujte rezervu a její nahuštění

Autor: REDAKCE