Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zářivé letničky: 5 tipů, jak se o ně správně postarat

Aby zářily, potřebují speciální péči.
2. června 2013 | 06:00

Jsou nádherné, pestré, ale na záhonech nebo v truhlících na balkoně vydrží jen jednu sezonu. Aby zazářily všemi barvami, potřebují speciální péči.

1. Hodně slunce

Většina letniček dobře zvládá slunečná stanoviště. Nejenže jim přímé paprsky nevadí, ale dokonce je ke svému růstu vyžadují.  Ale letniček se nemusíte vzdát ani v případě, že máte třeba balkon ve stínu. Dobrou službu udělají na begonie, lobelka, maceška, netýkavka.

2. Dostatečná zálivka

V horkých letních dnech je třeba květinám dodat dostatek vláhy. Důkladně je třeba zalévat nejen nádoby, které jsou na vysychání náchylnější, ale i záhony. Studená voda se k tomu nehodí, raději vezměte odraženou. Nejlepší čas je ráno, kdy se voda méně odpařuje. Přes den je výpar a o 40 až 60 % vyšší.

V horkých letních dnech je třeba květinám dodat dostatek vláhy. Důkladně je třeba zalévat nejen nádoby, které jsou na vysychání náchylnější, ale i záhony.
Autor: profimedia.cz

3. Semeníky odštipujte

Letničky jsou v růstu mnohem rychlejší než ostatní rostliny. Brzy nasazují květy, ale také časně odkvétají. Dobu kvetení jim prodloužíte včasným odštípnutím semeníků. Pomůže to například u měsíčku a hrachoru.

4. Chraňte je před škůdci

Velké škody mohou na rostlinách napáchat nenechaví škůdci. Obzvlášť žraví slimáci. Z toho důvodu je lepší zalévat jen ráno a večer vynechat. Vlhké záhony a tma plže lákají mnohem víc. Další radou je obehnat záhon malým plůtkem z pletiva nebo prken, protože slimáci se drsnému a suchému podkladu vyhýbají. Pokud to jde, preventivně je sbírejte.

5. Dodávejte živiny

Aby letničky prospívaly, musí mít substrát dostatek živin, které podporují dobrý růst. Nejjednodušší je jednou týdně použít vyvážená hnojiva, která koupíte v obchodě.

Léto - kokarda Gaillardia aristata Amber Wheel
Autor: zahradnictvikrulichovi.cz

Autor: toma