Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Hyacinty nevyhazujte! Ozdobí vám zahradu

Hyacinty jsou nádhernou ozdobou
25. dubna 2013 | 06:00

Dorazila rodinná návštěva se zdvořilostním květináčem s rozkvetlými hyacinty, nebo jste si je nadělili sami? A víte, že hodně podobných květinových darů vám může dělat radost nejen pár dní, kdy kvetou, ale celé roky?

Známe to asi všichni. Po dlouhé zimě se nemůžeme dočkat, než vykvetou první kvítky na zahradě, a tak si koupíme alespoň narašené jarní květiny. Proč taky ne, když nám zpříjemní dobu, než se naplno probudí příroda venku.

Jedním z nejoblíbenějších druhů jsou kromě tradičních narcisů i pestrobarevné hyacinty s hroznovitými květy. Když je necháte v chladnější místnosti, můžete se jejich krásou těšit delší čas. Ale i ony nakonec uvadnou.

Hyacinty
Autor: Shutterstock.com


Do popelnice nepatří
Co s nimi pak udělat? Hodně lidí je jednoduše vyhodí, protože si pamatuje, že hyacinty se sázejí na podzim. Ale to je škoda, protože je to trvalka, která může na záhoně dělat parádu několik let. Vyplatí se to, protože u nás nejčastěji pěstovaný hyacint východní má mnoho odrůd různých barev od bílé, růžové, červené a žluté až po modrou různých odstínů. A kromě toho krásně voní.
Hyacinty
Autor: Shutterstock.com


Jak je uchovat
Co tedy s cibulkami po odkvětu udělat? Nejprve musíte ostřihnout květy, aby se hlíza zbytečně nevysilovala tvorbou semeníku. Jakmile začnou hyacinty žloutnout, ukončete zálivku. Listy nestříhejte a nechte je seschnout, samy opadnou. Když jsou cibule suché, opatrně je vyndejte ze substrátu, zbavte zbytků a uložte na suché a tmavé místo, kde počkají do podzimu.

Další informace o tom, jak hyacinty sázet, množit a spoustu jiných
rad najdete v tištěném dubnovém měsíčníku Blesk Hobby
Hyacinty jsou nádhernou ozdobou
Autor: Shutterstock.com

Autor: toma