Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Chcete mít čerstvou zeleninu co nejdřív? Pořiďte si skleník!

Díky skleníku budete sklízet voňavá domácí rajčata už brzy.
4. května 2013 | 06:00

Proč se čekat na čerstvé ředkvičky, mrkev nebo salát, až se sluníčko umoudří a dostatečně vyhřeje půdu?  Když budete mít skleník, nejen zelenina poroste podstatně rychleji i při nižších teplotách.

Je vám jasné, že na záhonech toho moc neroste, ale nebaví vás v obchodech kupovat drahé ředkvičky, které k nám jely přes půl světa.  V tom případě je tady jednoduché řešení v podobě skelníku. Pomůže vám uspíšit přísun vitaminů hned zjara a vydrží až do pozdního podzimu. Můžete si v něm nejen přirychlit květiny, ale i pěstovat zeleninu nebo bylinky.

Kdy stačí fóliovník

Na malém pozemku na předpěstování sazenic a pěstování nižších rostlin vystačí fóliovník nebo pařeniště. Oproti skleníku jsou menší, levnější a nezaberou tolik místa. A když vás na jednom místě přestanou bavit, postavíte je jinam. Nejjednodušší jsou půlkulaté fóliovníky s oblouky zapíchnutými do země a přetaženými fólií.

Skleník urychlí a také prodlouží až do podzimu sklizeň zeleniny.
Autor: Profimedia.cz
Kam s ním

Pro větší pěstování a zahrady si už kupte klasický skleník. Důležité je ho správně umístit, protože i v něm potřebují rostliny dostatek sluníčko. Abychom zachytili co nejvíce slunečního záření, je pro letní sadbu dobré natočit vchod skleníku k severu. Snížíme tak nároky na odvětrávání v parných měsících. Nejrozumnější je umístit skleník tak, aby proti převládajícímu proudění větru stála jeho nejmenší plocha, například zadní strana bez vchodových dveří.

2) Limes (Litomyšl), pozinkované a hliníkové skleníky s polykarbonátem, rozměry od 2,18 x 2,27 m, cena od 14 634 Kč
Autor: Archiv firem
Skleník nemusí být ze skla!

Už dávno neplatí, že skelník skládáme z dřevěných rámů se skelněnými tabulemi. Jako výplň se čím dál častěji používají dvoustěnné komůrkové plasty čili polykarbonáty. Jejich výhodou je velmi nízká hmotnost, vysoká odolnost vůči rozbití a dobré izolační vlastnosti. Na nosné konstrukce už se také nevyužívá dřevo, protože jeho údržba je zbytečně náročná. Zvolte raději ocel nebo lehký hliník.

3) Lanitplast (Sulice), skleníky s polykarbonátem, rozměry od 1,93 x 2,55 m, cena od 6 990 Kč
Autor: Archiv firem
Zaměstnejte manžela

Nebojte se, že na stavbu skleníku potřebujete odborníka. Jsou to jednoduché stavebnice, které vládne dát dohromady každý kutil. Takže stačí zaměstnat při stavbě manžela nebo partnera. „Lehčí konstrukční materiály jako hliník a polykarbonátové výplně umožňují vypustit výstavbu zděné podezdívky a skleník uchytit pouze například na betonových pilotech. Většina skleníků se navíc dodává již jako předpřipravená stavebnice, ke které nepotřebujete další díly, a jejich složení hravě zvládnete se základním nářadím,“ radí Jan Smékal, ředitel OBI marketu Štěrboholy.

V únoru můžeme začít s předpěstováním kedluben a raných salátů. Díky tomu budeme mít brzy na jaře chutnou domácí zeleninu.
Autor: Profimedia.cz
Co dát dovnitř

Výzdobu a aranžování rostlin si každá žena dříve či později zařídí podle vlastního vkusu. Vnitřní dispozice skleníku ale určuje i to, jak se nám bude ve skleníku pracovat a má vliv na jeho vegetaci. V parných dnech musíte vydatně odvětrávat. K tomuto účelu slouží ventilační okna. K nadstandardnímu příslušenství patří poličky, další střešní okénka, teploměry, vlhkoměry, zavlažovací zařízení nebo elektrické vytápění.

A jaké dveře jsou nejvhodnější? Pro celoroční provoz jsou ideální závěsné dveře na pantech. Dobře se otvírají a navíc je na zimu snadno utěsníte. Na rozdíl od nich jsou posuvné dveře sázkou do loterie.  Vypadají sice stylově, ale záleží na kvalitě zpracování. Když jsou ošizené, mohly by začít otravovat vrzáním při pojíždění koleček.

Autor: toma