Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

TEST: Znáte dobře svoje dítě?

Pamatujte si, že komunikovat znamená udržet si možnost vychovávat.
7. dubna 2010 | 10:24

Dětský svět má svoje tajná zákoutí, kterým my dospěláci občas vůbec nerozumíme. Je jich mnoho a mění se s věkem. Víte o nich? Jste dobrý rodič?

Psychologové říkají, že čím více toho z dětského světa dospělí znají, tím snazší pro ně je být dobrými rodiči. Co všechno o svém potomkovi víte? Náš test vám napoví. Pokud máte chvilku času a odvahu, pusťte se do toho. Za každou správnou i za každou kladnou odpověď získáváte jeden bod. Zodpovězení či ověřování správnosti se u některých otázek neobejde bez spolupráce s dítětem.

Jací jste rodiče?

1. Napište jméno alespoň jednoho učitele, který vaše dítě letos učí.

2. Víte kolik má vaše dítě dnes k dispozici peněz? U malého dítěte je tolerance 20 Kč, u starších 100 Kč.

3. Víte, která kniha se za poslední dva až tři měsíce vašemu dítěti nejvíc líbila? U předškoláků můžete jmenovat televizní program.

4. Vyprávíte mu o vašem dětství? Vidělo vaše vysvědčení? Prohlížíte si někdy společně fotografie nebo sledujete filmy a videa z vaší rodinné minulosti?

5. Znáte jména dvou nejlepších kamarádů vašeho syna nebo dcery?

6. Víte, čím se zabývalo vaše dítě poslední tři dny, než jste se vrátila z práce?

7. Jakou příchuť zmrzliny má nejraději?

8. Víte, za co utrácelo v poslední době peníze?

9. Myslíte si, že vám potomek svěří většinu toho, co ho těší nebo trápí, kdo ho rozzlobil nebo naštval?

10. Jmenujte alespoň dva zpěváky nebo skupiny, které patří mezi jeho nejoblíbenější.

11. Uveďte jeho nejoblíbenější jídla v současnosti.

12. Kdy jste spolu naposled pracovali nebo sportovali, hráli si, četli nebo se jinak společně bavili? Pokud se tak stalo ve všední dny tento týden, získáváte dva body, pokud za poslední dva týdny, dostanete 1 bod, pokud se tak stalo před měsícem, jste bez bodového zisku.

13. Říkáte si někdy: Já vůbec nechápu, co se mu odehrává v hlavě?

14. Dokážete často předvídat, jak se dítě zachová v určité, pro něj náročné situaci?

15. Bavili jste se v posledním měsíci o tom, čemu by se vaše dítě chtělo věnovat, až ukončí základní školu?

16. Přišlo se s vámi v posledním týdnu poradit o nějakém problému nebo se vám s něčím svěřilo?

Genetický základ nezměníme, ale už je jen na rodičích, jestli dítě získá vlastní zdravou sebedůvěru, která tak moc ovlivňuje prosazení se v životě.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM,

VÝSLEDKY TESTU:

14 až 17 bodů
Je skvělé, že se vám daří vědět toho tolik o vašem dítěti. Pokud váš zájem vnímá i váš potomek pozitivně, je naděje, že si budete rozumět i v budoucnu. Navíc, komunikovat znamená udržet si možnost vychovávat.

10 až 13 bodů
Pravděpodobně se o vaše dítě zajímáte tak akorát, zejména pokud jde o staršího školáka. Dejte ale pozor, aby se některé vaše neznalosti neprohlubovaly.

5 až 9 bodů
Je pochopitelné, že někdy nestačíte sledovat všechny rychle se měnící zájmy a potřeby dětí. Možná jste hodně pracovně vytížená, možná vás dítě odrazuje očividným nezájmem o vaši společnost. Nedejte na to, co vidíte, zkuste nahlédnout hlouběji do jeho nitra a možná uvidíte, že volá: „Mami, tati, starejte se o mě!“

0 až 4 body
Výsledek není příznivý. Schovejte si test a zkuste si ho vyplnit o několik týdnů později. Snažte se polepšit. Položte si otázku, zda nevěnujete práci více pozornosti než rodině. Vždyť dětství vašich dětí uteče jako voda a vy se připravujete o možnost, prožít ho s nimi.

Autor: lap, eh, lena