Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Nedonošené děti při Mozartovi rychleji přibírají

Ilustrační foto
8. prosince 2009 | 07:22

Izraelci aplikovali známou 'Pláničkovu metodu' na nedonošené děti. Ty údajně lépe přibírají na váze díky poslechu hudby Wolfganga Amadea Mozarta.

Izraelci popsali v novém čísle časopisu Pediatrics to, co filmový Šimom Plánička aplikoval na dojnice v jihočeských Hošticích v komedii Slunce, seno, jahody. Skupina vedená Ronit Lubetzkou z telavivské Souraskyho kliniky sledovala 20 předčasně narozených, ale jinak zdravých dětí. Zjistila, že po poslechu deseti až třiceti minut desky s Mozartovými skladbami se metabolismus dětí zpomalil o 13 procent.

Vědci přiznávají, že nejsou schopni říci, zda se příznivý vývoj dětí váže specifiky k Mozartově hudbě nebo k hudbě obecně. Připomenuli ale jinou studii, podle níž se u dospělých trpících záchvatovým onemocněním četnost záchvatů snížila po poslechu hudby Mozarta, a ne jiných skladatelů. Lubetzká to vysvětluje strukturou Mozartových skladeb. Mozart prý na rozdíl od jiných slavných hudebníků častěji opakuje melodické pasáže. Také další vědci potvrzují, že organizovanější hudební struktura zřejmě souzní s činností mozku.

Izraelci měřili rychlost metabolismu u dětí vystavených půlhodině Mozartovy hudby ve dvou po sobě následujících dnech a srovnávali výsledek s metabolismem zaznamenaným po 30 minutách, které děti strávily v tichu.

Rychlost látkové výměny se měřila nepřímo, záznamem spotřeby kyslíku a produkcí oxidu uhličitého. Už po deseti minutách Mozartovy hudby se metabolismus začal zpomalovat a ustálil se v průměru na hodnotách o 13 procent nižších než normál.

Izraelští pediatři řadí výsledek své studie spíš ke spekulacím. Aby bylo možné doporučit hudbu jako terapii pro nedonošence, bude podle nich zapotřebí další výzkum.

Autor: ČTK, šim
Diskuse ke článku
.