Japonsko má nejmenší procento obézních lidí ve světě - pouhá 3 %! Oproti tomu například v Americe je to 32 %. Průměrný Japonec sní totiž během dne až o 25 % méně kalorií než Američan.
Proto místo kalorických jídel jako je čokoláda a brambůrky zařaďte do svého jídelníčku tyto potraviny:
Rýže: Japonci dávají rýži skoro do všeho. Je lehká, neobsahuje tolik kalorií a nadlouho vás zasytí. Pro extra zdravý pokrm sáhněte po tmavé variantě.
Zelenina: Červené papriky, fazolové lusky, cibule, špenát, bambusové výhonky, tuřín, houba shitake, sušené mořské řasy wakame… Výběr je opravdu velký. V japonské kuchyni není výjimkou pět druhů zeleniny v jednom jídle.
Ryby: Ryby jsou důležité díky obsahu omega-3 mastných kyselin, které jsou prospěšné pro naše srdce. Vyberte si například z lososa, tuňáka, makrely nebo sardinky.
Sója: Sóju najdete například v tofu, v miso polévce a samozřejmě v sójové omáčce. Nepoužívejte ji však příliš často, protože má vysoký obsah sodíku.
Ovoce: Japonské dezerty se obvykle skládají pouze z různých druhů ovoce. Můžete do něho přidat zmrzlinu, ale opravdu jen malé množství.
Vývary: Vývary zde hrají velkou roli. Od pradávna jsou považovány za léčivé.
Typický den Japonce: Snídaně: Vývar se zeleninou |
Tato strava s nízkým obsahem tuku vám nejen pomůže zhubnout, ale má i příznivé účinky na organismus a přispívá k dlouhověkosti a dobré náladě!