Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Dnes je svátek Svatého Patrika, proč vyrazit v zelené?

Svatý Patrik spadá každoročně na 17. března
17. března 2014 | 17:26

Nejvýraznějším symbolem tohoto dne je zelená barva, která má symbolizovat rozsáhlé zelené plochy, které pokrývají Irsko a o kterých se traduje, že nikde jinde není zelená taková jako tam. Také světec, který 17. Března zemřel a jež se slaví, nosil zelené roucho.

 


V tomto duchu a společně s dalšími symboly Irska, se můžete setkat dnes na spoustě místech. Ač do konce sedmdesátých let minulého století zákon nepovoloval v tento den otevření žádných hospod a podávání alkoholu, postupem času se stal přesný opak. Původně byl totiž den Svatého Patrika rodinným svátkem a slavil se zejména sportovními aktivitami.
Velice populární je tento irský národní svátek po celém světě. V Americe například barví v tento den na zeleno snad úplně všechno. Řeky, sjezdovky, to všechno se v tento den zazelená. Lidé si malují na obličej trojlístky, které jsou právě dalším symbolem tohoto svátku.

My pro vás máme pár tipů, jak si namíchat svůj vlastní zelený nápoj a být tak pro dnešní den opravdu in, jak se říká. Tak dávejte pozor a zkuste si to i u vás doma.

GREEN POOL

Namíchejte si na Svatého Patrika zelený drink
Autor: adison

Budete potřebovat:
2 kopečky citronové zmrzliny
2 cl crème de menthe
Bohemia Sekt demi sec
1 snítku máty peprné
Jak na drink:
Do koktejlové sklenky dejte zmrzlinu, rovnoměrně pokapejte créme de menthe a přelijte sektem. Dozdobte snítkou máty.

BÍLÁ HORA

Namíchejte si na Svatého Patrika zelený drink
Autor: adison

Budete potřebovat:
3 cl likéru Dynybyl Griotte
3 cl likéru Dynybyl Peprmint
2 cl Spritu nebo 7UPu
Jak na drink:
Všechny ingredience postupně a velmi opatrně nalijte do sklenice naplněné ledem tak, aby se nesmíchaly. Ozdobte měsíčkem limetky a mochyní.

Video se připravuje ...