Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Láska ovlivňuje zdraví: Zahání nespavost i vysoký krevní tlak

  • Láska ovlivňuje naše zdraví, aniž bychom si to uvědomovali.
    17. listopadu 2013 | 08:00

    Staré rčení, že láska je jako nemoc, nemá daleko od pravdy. Zamilovanost, láska i partnerský vztah totiž nemálo ovlivňují naše zdraví.

  • Tloustnutí z lásky


    Spokojený vztah může někdy znamenat pěkná kila navíc.
    Autor: Shutterstock.com
    Určitě jste si toho také všimli, že jakmile se zamilujete a začnete se svou láskou bydlet, okamžitě pěkně přiberete. Jak je to možné? Podle vědců je to tím, že si partneři chtějí udělat radost a připravují si laskominy, která má jeden či druhý rád. Ženy tak začínají konzumovat mnohem tučnější a těžší jídla, než dříve a za první rok soužití přiberou v průměru 2-3 kila.

  • Žít ve vztahu znamená méně stresu


    Příčin stresu může být hned několik - pracovní shon, hádky, nepříznivé počasí, pocit selhání, atd. Známe jednoduché a osvědčené tipy, které vám pomohou stres odbourat.
    Autor: Shutterstock
    Je to možná překvapení, ale lidé žijící ve vztahu mají pravidelný sexuální život a díky tomu nejsou vystresovaní tolik, jako lidé single. Pravidelný sex a hlavně orgasmus totiž dokáže zbavit tělo nashromážděného jak fyzického tak také psychického stresu a vyplavovat do něj hormony štěstí.

  • Konec nespavosti


    Nejlépším lékem proti špatné náladě je jednoznačně sex!
    Autor: Shutterstock
    Nespat v posteli sám, znamená vyspat se mnohem lépe. Platí to tedy jen v případě, že váš partner nechrápe jako dřevorubec. Usnout vedle někoho blízkého a obejmout jej před spaním napomáhá lepší relaxaci, rychlejšímu usínání a podle vědců také kvalitnějšímu spánku. Jestliže ale procházíte vztahovou krizí a hádáte se s partnerem, na klidný spánek můžete zapomenout, tělo totiž není schopno zklidnit a relaxovat.

  • Nižší krevní tlak


    Srdce
    Autor: Shutterstock.com
    Podle britských studií mají lidé ve šťastném manželství nižší krevní tlak než lidé, kteří nejsou ve vztahu. Naopak pokud žijete v nešťastném svazku, je větší pravděpodobnost, že budete trpět vysokým krevním tlakem, způsobeno je to velkým stresem, při kterém srdce bije rychleji.

  • Zdravé srdce


    Láska bývá slepá. A zamilovaný člověk je schopný obětovat pro svůj protějšek prakticky cokoli.
    Autor: Shutterstock.com
    Zní to neuvěřitelně, ale podle vědců dokáže manželství ochránit vaše srdce. Lidé žijící v manželství mají menší riziko srdečního infarktu a kardiovaskulárních onemocnění, a to zejména muži.  Důvod je zcela prozaický. Přítomnost milujícího partnera a klidné rodinné zázemí napomáhají s vyladěním psychického a tím pádem i fyzického stavu člověka.

Diskuse ke článku
.