Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Přepadla vás nečekaná návštěva? Nenechte se vyvést z míry a pozvěte je dál

Nečekaná návštěva? Žádný problém!
18. října 2013 | 13:07

Také vám čas od času zavolají kamarádi nebo v horším případě tchýně, že by se tak za půl hodinky zastavili na kafe? Taková návštěva se špatně odmítá, jenže ne vždy jsme na ní my a hlavně náš domov připraveni. Máme pro vás pár tipů, jak zůstat v klidu, rychle uklidit a připravit i malé pohoštění.

Nečekaní hosté jsou milým překvapením, ale pokud na ně není váš byt připravený, můžete se cítit trapně. Nenechte se ale vyvést z míry, během několika minut ukliďte a připravte rychlé pohoštění, kterým návštěvě vyrazíte dech.

úklid kuchyně
Autor: Shutterstock.com
Soustřeďte se na kuchyň

Nemáte čas na úklid a návštěva se blíží mílovými kroky? Jednoduše se nezdržujte s úklidem, zavřete dveře do pokojů a máte vystaráno.

Svou energii naopak zaměřte na kuchyni, která je srdcem domova. Návštěvy mají tendenci se shromažďovat právě zde, u hlavního zdroje jídla.

1. Hlavní je, odklidit z dohledu špinavé nádobí. Ten, kdo má myčku má vystaráno, ostatní budou muset nádobí rychle opláchnout. Jste-li ve stavu, kdy máte ve dřezu nádobí až nad hlavu, jednoduše omyjte jen některé a ostatní strčte do trouby a zakryjte čistou utěrkou.

2. Velký důraz klaďte na čistotu kuchyňské linky a také spotřebičů, které jsou vidět. Nikdo od vás nebude chtít kávu z ulepkané konvice. Rychle tedy vlhkým hadříkem otřete sporák, mikrovlnku, rychlovarnou konvici a hlavně pracovní plochu.

Nečekaná návštěva? Žádný problém!
Autor: Shutterstock.com
3. Na viditelných místech ještě otřete prach a na stůl dejte čistý ubrus, který přiláká pozornost návštěvy.

4. Chcete-li navodit dokonalou domácí atmosféru a polechtat návštěvě smysly, dejte do trouby péct nějakou rychlou dobrotu, která bude chutnat a navíc krásně provoní místnost.

Rychlé občerstvení potěší

Chcete-li, aby si nikdo nevšiml, že nemáte vytřeno a zameteno, dejte na stůl občerstvení ještě předtím, než návštěva přijde.
Postavte na stůl mističku s křupkami, sušenkami nebo oříšky, tím zaměstnáte ruce návštěvy a hlavně mozek.

Chcete-li se blýsknout, připravte nějakou rychlou domácí svačinku, která návštěvu ohromí. Tohle by vám nemělo chybět v kuchyni:


-  V lednici by vám nemělo chybět máslo, bílý jogurt, smetanu ke šlehání, vajíčka, šunka a sýr. Také čerstvé ovoce a zelenina jsou vděčnou rychlou svačinkou.  

-  V mrazáku je dobré mít vaničku s ledovými kostkami a čerstvé bylinky a skvělou službu vám udělá mražené listové těsto a mražené ovoce.

-  Práci si usnadníte, když budete mít ve spíži plechovku oliv a krájených rajčat nebo alespoň sklenici kyselých okurek. Ideální je také alespoň jeden pytlík oříšků, rozinek nebo mandlí, balíček sušenek a slané tyčinky.

zmrzlina
Autor: Shutterstock.com
Rychlé občerstvení pro hosty

Jak rychle a skoro bez námahy předvést své kuchařské umění a připravit hostinu z toho co máte doma?

Ovocný pohár: Na tuhle dobrotu vám postačí bílý jogurt, čerstvé nebo mražené ovoce a drcené oříšky.

Skvělá zmrzlina: Není nic snazšího, než udělat pro návštěvu skvělou zmrzlinu. Hoďte do mixéru mražené ovoce a přilijte smetanu ke šlehání. Vyšlehanou mraženou směs můžete posypat oříšky nebo polít čokoládou.

Banánové kuličky: Pokud máte doma nějaký ten banán a trochu strouhaného kokosu, máte vyhráno. Oloupaný banán rozmačkejte vidličkou a smíchejte s kokosem do husté pasty. Vytvarujte z ní kuličky, napíchněte je na párátka a z poloviny namočte do roztavené čokolády.

Šátečky z listového těsta: V mikrovlnce rozmrazte listové těsto, vyválejte jej na tenký plát a rozkrájejte jej na čtverečky o šíři asi 4 cm. Do středu každého čtverce dejte nakrájenou šunku, sýr, olivy nebo rajčata a přehněte jednotlivými cípy. Vzniklé šátečky dejte péct do trouby a za 20 minut máte skvělou baštu.

Krekry z listového těsta: Jestli nemáte co dát jako náplň listových šátečků, nakrájejte těsto jen na malé čtverečky o šíři asi 1 cm. Dejte na plech a posypte solí, sladkou paprikou, sušeným česnekem nebo kmínem. Po upečení vzniknou skvělé slané jednohubky.

Video se připravuje ...