Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Srazilo se vám prádlo v pračce? Dá se to zachránit!

Vytáhli jste z pračky sražený svetr? Nepropadejte panice, jde to spravit.
21. října 2013 | 14:09

Určitě se vám to také stalo, společně s prádlem, které běžně perete na vysokou teplotu, přihodíte do pračky i vlněný svetr nebo nějakou hezkou halenku. Když jej pak vyndáte z pračky, jeho velikost odpovídá asi desetiletému dítěti a vám asi nezbývá nic jiného než vztekle do něčeho bouchnout nebo nad oblíbeným svetrem zaplakat. Ale opravdu nejde tahle pohroma napravit?

Je to jako scénka z laciné komedie, kdy hlavní aktéři vytahují z pračky věci, které se jim srazily tak, že je teď může nosit tak akorát panenka barbie. Možná se jí smějete, ale když se to náhodou stane vám, rozhodně vám do smíchu není.

Prádlo
Autor: Shutterstock.com
Pomůže dětský šampon i kondicionér

Neklesejte na mysli, i se sraženým prádlem se často dá něco udělat a není to ani tak těžké. Pro svoje zmenšeniny si připravte studenou lázeň a na každý litr vody přidejte polévkovou lžíci dětského šamponu nebo kondicionéru na vlasy. Oblečení pak vymáchejte, aby se vlákna mohla rozvolnit, jemně vyždímejte, pověste na ramínko a nechte volně uschnout. Pokud se jedná o vlněný svetr, nevěšte jej na ramínko, ale položte na suchý ručník, který vtáhne přebytečnou vodu do sebe, a umístěte na chladném místě.

Boritan sodný a ocet rozvolní vlákna

Jestliže nezafunguje dětský šampon, připravte lázeň z boritanu sodného. Rozpusťte polévkovou lžíci boritanu sodného (asi 28 g) ve dvou lžících horké vody a směs přidejte do 3 litrů vody vlažné. Ponořte do vody sražený oděv a 10 minut máchejte. Vytáhněte, jemně vyždímejte a vymáchejte ještě jednou ve 2 litrech vlažné vody, do které přidejte 2 lžíce octa.

Video se připravuje ...