Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Pobyt u vody: Jak se chovat a co vám hrozí?

11. srpna 2013 | 08:00

Neopatrnost, alkohol a přeceňování vlastních sil, to jsou nejčastější příčiny utonutí. Jak se chovat u vody a zbytečně nehazardovat s vlastním zdravím, čeho se vyvarovat a na co si dát pozor, nám prozradil vodní záchranář Michal Procházka.

Můžete říct, jaké jsou hlavní příčiny tragických nehod u vody?

"Často jsou velice podobné. Skok do chladné vody po dlouhém opalování, plavání dále od břehu bez doprovodu, neplavci na lodích bez plovacích vest, nebo například skok po hlavě do neznámé vody. Lidé podceňují teplo a slunce, málo pijí, takže jsou dehydrovaní, a když se přidá únava po celém dni, je riziko úrazu na spadnutí."

Co dělat, když vidím topícího se člověka? Jak mu můžu pomoci?

"Hlavně zachovat chladnou hlavu. Pokud se tonoucí ještě drží na hladině, je velmi nebezpečné se k němu přibližovat. Opravdu platí, že „tonoucí se stébla chytá“ a snadno by vás stáhl sebou pod vodu. Osobní zásah je pro nezkušené až poslední variantou. Použijte nějakou plovoucí pomůcku, a tu tonoucímu hoďte nebo podejte z bezpečné vzdálenosti."

Desatero bezpečného koupání:

1.Nikdy nechoďte do vody bezprostředně po jídle. S plným žaludkem je riziko utonutí mnohem vyšší, proto počkejte alespoň hodinu.

Záchranáři mají v létě napilno.
Autor: archiv autorky

2.Pozor při dlouhém pobytu na slunci. Nechoďte do vody, pokud jste rozpálená nebo unavená. Vaše pozornost výrazně klesá a rychle vám můžou při plavání dojít síly. Navíc hrozí teplotní šok. Pokud máte možnost, před koupáním se osprchujte a do vody vstupujte postupně.

3. I přesto, že jste zkušená plavkyně, nikdy se nevydávejte do vody sama, vždy mějte doprovod. A to nejlépe dvou lidí. Pokud totiž nastanou problémy, jeden může poskytnout první pomoc a druhý přivolá pomoc.

4.Když se vydáte dále od břehu, vždy s sebou mějte doprovod, nejlépe s loďkou nebo matrací, pro případ, že by se vám udělalo nevolno, dostala jste křeč, vdechla vodu a podobně. Máte se pak čeho chytit a záchrana je snazší, než když s vámi zachránce „bojuje“ ve vodě.

...
Autor: Shutterstock
5. Jezdíte ráda na lodičkách? Nikdy nezapomeňte na záchrannou vestu (a to platí i pro výborné plavkyně). Pro děti do 18 let je povinná, ale není na škodu mít ji na sobě pokaždé. Proč zbytečně riskovat? A pozor! Nedopnutá nebo špatně oblečená vesta je vám ve vodě k ničemu.

6.Vyvarujte se skákání do neznámé vody. Hrozí vám poranění páteře, ochrnutí nebo dokonce smrt. Jakmile neznáte terén, nevíte, jaká je hloubka a nevidíte, co je pod hladinou, tento adrenalinový zážitek si raději odpusťte. Zlomeniny páteře po skoku do vody jsou jedním z nejnebezpečnějších úrazů. Úderem hlavy o dno si poškodíte krční obratle a přerušíte míchu. V podstatě okamžitě ochrnete, takže už nemůžete vyplavat a utopíte se.

7.Pozor na řekách a přehradách. Velkým rizikem je koupání v plavební dráze lodí. Střet s motorovým člunem, jachtou nebo parníkem asi nechce zažít nikdo z nás. Nezkušeného plavce ohrozí také vlny od projíždějícího plavidla. Za lodí se mísí teplá a studená voda, a plavci to může způsobit teplotní šok.

8. Nepijte! Zní to jasně, ale právě alkohol je jednou z nejčastějších příčin těch největších tragédií. Pokud jste požila alkoholické nápoje, vodě se zdaleka vyhněte. Zvýšené procento alkoholu v krvi snižuje úsudek a bystrost a zpomaluje reakce, takže rozumně neodhadnete, co je a není ve vašich silách.

9. Rodiče by nikdy neměli nechávat své děti u vody bez dozoru. Snažte se své potomky naučit plavat co nejdříve a poučte je o bezpečném chování u vody.

10. Po koupání v přírodních koupalištích i v bazénu, je důležité se dobře osušit a převléknout do suchého oblečení nebo náhradních čistých plavek, abyste předešla nachlazení a případným zánětům a jiným potížím. Nekoupejte se ve vodách napadených sinicemi.

Záchranáři mají v létě napilno.
Autor: archiv autorky

Každý rok se v Česku utopí více než 200 lidí. Podle statistik jsou to nejčastěji mladí lidé kolem dvaceti let, starší muži a malé děti do šesti let. Ve srovnání s ostatními evropskými zeměmi si držíme nelichotivé přední příčky. Podle záchranářů by bylo případů utonutí méně, kdyby lidé dodržovali zásady bezpečného koupání. Chcete vědět víc? Podívejte se sem: vzs.cz, vzs-praha.cz, mzcr.cz

Autor: Simona Procházková
Video se připravuje ...