Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Bikiny slaví 65 let: Uvedly je prostitutky

7. července 2011 | 15:27

Málokterý kousek oděvu kdy vyvolal tolik obdivu a protestů jako právě bikiny. Dvoudílné plavky kdysi znenadání odhalily to, o čem muži jen snili. Tento unikátní "vynález" právě oslavil už 65 let!

Přesně 5. 7. 1946 představil francouzský strojní inženýr Louis Rearden († 87) v jednom pařížském bazénu svůj nový vynález. Tentokrát se však netýkal techniky, ale módy. Šlo totiž o dámské plavky ušité pouze ze čtyř trojúhelníků látky. Jeho novinka zapůsobila jako bomba ve všech ohledech – v pozitivním i negativním.

Skandálem odstartovalo už jejich představení světu, když Rearden najal dámy z uličky červených luceren, tedy prostitutky. Jiné modelky se totiž takto obnažit zdráhaly. Jako první se v nich tehdy nechala nafotit striptérka z pařížského kasina Micheline Bernardini a její fotky jsou dodnes slavné. „Dnes už je každému jedno, co si žena na pláži obleče, ale tehdy to byla  revoluce. Měla jsem strach se v nich vůbec ukázat. Bylo to jiné, než v baru na pódiu," vzpomíná Micheline, které je teď už 84 let, na první prezentaci bikin.

Bikiny v akci:

Ještě dlouhá léta tyto plavky mnohým připadaly až moc nestoudné, aby se v nich slušné ženy jen tak producírovaly po pláži. Postupně si však našly své místo doslova „na výsluní“ a dnes u vody nevidíte téměř nic než ženská těla spoře zahalená pouze bikinami.

Tak znají Pamelu Anderson její fanoušci. Jako blondýnu s dmoucími se ňadry, obrovským sex-appealem, přivřenýma očima a smyslnými rty...
Autor: Profimedia.cz

Proč bikiny?

A jak vůbec miniaturní dámské plavky přišly k tomuto jménu? Přesně v té době, kdy se módní průkopník a zřejmě i tak trochu nemrava Rearden jal svlékat ženy na pláži do minima látky, Američané testovali první atomové bomby na atolu Bikiny. Přestože tyto výbuchy vynálezce dost rozhořčily, anebo možná právě proto, nazval svůj výtvor podle bombou zničeného ráje.

784100:gallery:true:true

Autor: INT, bak
Video se připravuje ...