Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Nesnášíme je, ale přesto je slavíme: Naše narozeniny

Raději se kouknu na dno ještě jedné lahve, ať ty narozeniny přežiju!
7. listopadu 2013 | 16:00

Kolik ti bude? Jak to oslavíme? Co chceš k narozeninám? Těmto a mnoha podobným otázkám musíme každý rok čelit. Pro poměrně velké procento žen jsou tak  jejich narozeniny stejně stresové, jako blížící se Vánoce. Proč?

Když jsem se nedávno zeptala kolegy, jak si užil narozeniny, odpověděl mi: "Fantasticky, objednal jsem si obrovskou pizzu a pařil na počítači." Musím uznat, že mě to trochu překvapilo. Takhle že vypadají fantastické narozeniny? Jeho reakce byla jednoduchá: "Jo, ale to ty nepochopíš, protože vy ženský prostě nesnášíte vlastní narozeniny."

Musela jsem se zamyslet, od kolika svých příbuzných-žen nebo kamarádek jsem za poslední dobu slyšela, jak narozeniny nechtějí slavit, nemají na ně čas, budou muset připravovat občerstvení, no jednoduše řečeno, otravují je. Proč nás ale vlastní narozeniny tolik stresují, když ty cizí slavíme s nadšením?

1. Připomínají nám, že stárneme

...
Autor: Shutterstock.com
Ano, každý rok nám narozeniny dají nekompromisně najevo, že se blíží další dekáda. Což je možná fajn v osmnácti, ale v osmatřiceti už nám to takovou radost nedělá. Obzvlášť, když se z každého filmu, seriálu a časopisu dozvídáme, že být stará je horší, než být mrtvá.

2. Něco se vždycky podělá

....
Autor: shutterstock.com
Když už se vyhrabeme z pocitu, že nezadržitelně stárneme a rozhodneme se narozeniny přijmout na milost, je skoro jisté, že ten den nepůjde podle našich představ. Partner na narozeniny zapomene, v práci vás sjede šéf a pes vám rozkouše botu. Zákon schválnosti pracuje spolehlivě.

3. Oslava? Spíš otrava!

....
Autor: shutterstock.com
Takže jste stará, zpruzená, ale stejně jste se rozhodla uspořádat oslavu. No dobře vám tak. Připravte se tedy na to, že většina lidí nepřijde v čas, část jich dorazí do jiné restaurace a vy se budete starat jenom o to, jestli se všichni (až na vás) dobře baví. Nakonec budete unavená jako kůň a sebemenší komplikaci si budete brát osobně, protože to byla přeci vaše oslava a vaše zodpovědnost.

4. Tajemství narozeninového dortu

....
Autor: shutterstock.com
Ví váš partner jak si vaříte kávu? Pokud ano, vezměte si ho! Pokud si ale dokonce pamatuje, jaký máte ráda dort, pro jistotu ho k sobě rovnou přivažte. Ty z nás, které milují čokoládový krém, dostanou totiž zpravidla  jogurtovou bombu se želatinou. A ty co si drží linii, obdrží máslový zabiják všech diet. Nakonec ho ale stejně sníte. Je to přeci jen dort i když úplně jiný, než ten, který máte ráda.

5. Srovnáváte

....
Autor: shutterstock.com
Díky moc, Zuckerbergu, za tvůj úžasný mučící nástroj jménem Facebook! Nebýt něj, přišly bychom o ten srdcervoucí pocit, že oslavy všech našich přátel byly báječné a že jenom ta naše nestála za nic. A to by byla strašná ztráta!

I přes tu trochu nadsázky nám ale dovolte vám (i sobě) připomenout, že i když nám táhne na -cet, jsme pořád úžasné. Naši přátelé chodí na naši oslavu kvůli nám a ne kvůli jídlu a pití. Je to náš den, tak se nemusíme starat o to, co si kdo myslí, protože jsme oslavenkyně a nikoliv animátorky. No a slibme si, že si to budeme pamatovat alespoň do dalších narozenin!

Autor: brig
Video se připravuje ...