Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Proč si nedávat předsevzetí? Vyhnete se marné snaze a výsměchu okolí!

Nedávejte si novorční předsěvzetí, budete se akorát trápit.
31. prosince 2013 | 07:00

Chcete na sebe ušít bič v podobě novoročních předsevzetí? Letos na ně raději zapoměňte. Vysvětlíme vám, proč.

Vyhnete se marné snaze

Ve skutečnosti máte podle odborníků šanci jedna ku pěti, tedy z pouhých dvaceti procent, že své novoroční plány dodržíte. Věřte, že po Novém roce budete mít úplně stejně energie, odhodlání i času začít cvičit, chodit na procházky se psem nebo přestat kouřit, jako máte právě TEĎ.

O Vánocích nepřiberete

Je prokázané, že každá žena, která se rozhodne od 1. ledna držet dietu, si během svátků dopřeje mnohem víc jídla než bez tohoto odhodlání. Přiznejte si, že s vidinou novoročního hubnutí si přidáte bramborový salát a dopřejete si pěkných pár kousků cukroví navíc - s myšlenkou, že to v lednu shodíte! Raději si užívejte pohodu, jezte do polosyta a dietu nechte na jaro.

...
Autor: Shutterstock

Vyhnete se komentování své snahy okolím

Rozhlásíte-li své odhodlání držet v příštím roce např. dietu v rodině, svěříte se přátelům, kamarádům a známým, váš život bez čokolády či jiných dobrot bude sledovat spousta lidí. Když ale selžete, máte o vtipné či méně vtipné komentáře postaráno. Máte to opravdu zapotřebí?

Budete se mít pořád stejně ráda

Všechny chceme být pořád lepší a dokonalejší. Duševně vyrovnané, perfektně vypadající, všechno zvládající. Když se nám něco nedaří, umíme se za to parádně potrestat. Nedodržíme-li předsevzetí, cítíme se ještě hůř než předtím a máme se rády ještě méně než kdy jindy.

Dokážete si, že svět není černo-bílý

Slabším povahám vyhovuje černo-bílé vidění světa. Rozdělení na vždy dobré a vždy špatné je snadné, navíc takový pohled nevyžaduje příliš zodpovědnosti za vlastní rozhodování. Ve skutečnosti je svět šedivý nebo, chcete-li, duhový. Můžeme vybírat, co se nám líbí, a měnit názory. Příležitostná kuřačka si myslí, že ji v klidu vykouřená cigareta spíše posílí, než aby jí ublížila.

Žena lpící na zdravém životním stylu si občas dá čokoládu i svíčkovou a dort. Nejdůležitější je totiž dlouhodobé naladění - buďte naladěná na barevný svět a zřiďte si ho podle potřeb, černo-bílá předsevzetí nejsou třeba.

...
Autor: Shutterstock

Zvednete si sebevědomí

Zatímco bude mnoho lidí žvýkat nikotinové tablety a netrpělivě stoupat na váhu, vy budete v klidu. Víte, že váš život je ve vašich rukou a až budete chtít něco opravdu změnit, uděláte to.

Získáte čas plánovat

Nechte si prostor na polepšení. Pár kilo shodíte při jarní detoxikaci, během ledna uvidíte, zda byste nevyšetřila jeden večer na své oblíbené cvičení, pitný režim můžete zlepšit hned. Nový rok oslavte hlavně s radostí a změnám zůstaňte otevřená - nechte si na ně čas!

KDY SI PŘEDSEVZETÍ PŘECE JEN DÁT?

Když víte, že je opravdu chcete, jste připravená, máte reálný cíl, velkou motivaci a těšíte se. V tom případě vám držíme palce!

Autor: pp
Video se připravuje ...