Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Hříšné VIP Prostřeno! Pusu od Haliny si farář vychutnal, maminka přihlížela

25. října 2012 | 12:55

Mile civilní katolický duchovní Zbigniew Czendlik bude asi pěkný vykuk. Sladké puse od populární boubelky Haliny Pawlowské se totiž vůbec nebránil. A její maminka tomu s úsměvem na tváři přihlížela.

„To byla velká pusa,“ pochvaloval si pan farář sladkou pusu od Haliny. Naštěstí ale šlo o pusu sněhovou. Právě pusinkou tety Béži ze sušených bílků a kávové šlehačky totiž roztomilá hostitelka soupeře nakonec "dorazila". „To je hnusně dobrý,“ zhodnotila pak poslední chod Hanka Křížková.

Halina svým hostům i divákům snad vůbec poprvé představila svoji milou maminku, o které vždycky jen s láskou vyprávěla. „Jaká byla Halina, když byla malá?“ zajímá se návštěva. „Roztomilá!“, zněla jasná odpověď.

Sympatická boubelka hosty "přežrala"

Bohémka Halina Pawlowská pozvala na poslední večeři VIP týdne soupeře do svého interesantního domu. V moderní vile s výtahem žije s manželem, maminkou a tchyní, dcerou, zetěm, vnukem a čtyřmi psy.

„Vařím hrozně ráda, ale možná proto, že nevařím denně,“ říká upřímně. Připraví pro své hosty ukrajinskou kuchyni, jak tipuje Hanka Křížková a Vladimír Kratina?

„Budou to rakousko-uherská jídla, protože moje rodina byla hrozně rozvětvená od Ukrajiny až po Německo, Rakousko, Švýcarsko, Polsko. A všechny ty vlivy tam jsou vidět,“ vysvětluje kuchařka svoje menu: husí játra strýce Zoltána, kyselo babičky Mici nebo holubce táty Vasila, kuřátko tety Šoci a pusinku tety Béži.

Babička Mici žila v Krkonoších, odkud pochází první a poslední polévka VIP týdne, jídlo chudých horalů. „Kyselo není tak jednoduché, protože chlebový kvásek nejde v Praze sehnat,“ říká Halina, která proto s manželovou pomocí vyrobila dvě vlastní varianty kvásku.

Zibi, který miluje zelí, se ale omylem těší na zelňačku. Zelí se dočká až v ukrajinském nejoblíbenějším jídle Halinina otce, holubcích. Polský farář si vzpomene na národní variantu zelných závitků s masem a rýží, jaké mu vařila maminka.

„Šetřete síly," upozorňuje hostitelka, protože každý ještě dostane vlastní francouzské kuřátko s houskovo-bylinkovou nádivkou a kapustičkami. „To byl vždycky můj sen, mít k dispozici celé kuře,“ říká Halina při servírování. „Lepší kuře jsem v životě nejedla,“ říká Hanka.

„Hosté jsou všichni taktní, srdeční a hodné lidé, takže mi všechno pochválili,“ těší kuchařku, které trochu stávkuje trouba. „Vždycky si říkám, když se dívám, proč tam ti lidé lezou, když mají blbou troubu?“ směje se hostitelka.

„Proč já s nima pořád neflámuju? To se musí napravit!“ slibuje unavená, ale vlastním večírkem nadšená Halina. Kdo ale vyhraje zájezd k moři a kdo k němu nakonec pojede? Uvidíte ve VIP Prostřeno už ve čtvrtek na Prima family ve 20 hodin.

Video se připravuje ...