Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Jak postupovat při dopravní nehodě

Zkontrolujte, jestli z vašeho auta nevytéká kapalina – benzin nebo olej. Pokud ano, zavolejte hasiče.
30. dubna 2009 | 09:01

Od ledna už k dopravním nehodám nemusíte volat policii. Ale jen k těm, kdy je škoda nižší než sto tisíc, nikdo nebyl zraněný, není poškozené dopravní značení, veřejná komunikace nebo třeba zastávka.

Malé dopravní nehody na silnicích převládají a týkají se tak trochu každé z nás. Vzhledem k tomu, že k nim už nemusíte volat dopraváky, je třeba vědět, jak v případě nehody postupovat.

Bezpečnost na prvním místě
Hned po nehodě udělejte vše pro to, abyste neohrozila ostatní motoristy. Zapněte všechny blinkry, vyndejte výstražný trojúhelník a oblečte si reflexní vestu. Pokud máte v autě děti nebo spolucestující, nechte je odejít do bezpečí za svodidla. Určitě by nikdo neměl zůstávat ve voze. Zkontrolujte, jestli z vašeho auta nevytéká kapalina – benzin nebo olej. Pokud ano, zavolejte hasiče.

Hned po nehodě udělejte vše pro to, abyste neohrozila ostatní motoristy. Zapněte všechny blinkry, vyndejte výstražný trojúhelník a oblečte si reflexní vestu.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Odhadněte škody
Jestliže nebyl nikdo z účastníků zraněný, můžete začít obhlížet škody na vozidle. Odhadnout výši škody je pro nás, ženy, někdy poněkud obtížné. Máme jasný přehled, kolik stojí nákup potravin, ale o nové kapotě nebo blatníku toho moc nevíme. Pokud jste opravdu nejistá, zavolejte partnerovi nebo kamarádovi, kteří vám alespoň na dálku pomůžou v orientaci, kolik co na auto stojí. Nebojte se, když váš odhad nebude správný a škoda nakonec přesáhne částku sto tisíc; nic se neděje. Pojišťovny pak každý takový případ posuzují individuálně. Máte-li sebemenší pochyby, raději volejte linku 158.

Dohodněte se
Nehodu musí své pojišťovně oznámit ten, kdo ji zavinil, protože z jeho povinného ručení se bude platit škoda na autě poškozeného. Pokud se ovšem nedohodnete, čí vinou nehoda vznikla, nevadí. V takovém případě je možné sepsat rozdílné verze s odlišným popisem. Posouzení pak bude na pojišťovně, která bude škodu likvidovat. Když se ovšem nedohodnete s druhým řidičem ani na společném vyplnění formuláře, nebo máte-li strach, že byste mohla být poškozená, zavolejte k nehodě policii.

Záznam o dopravní nehodě
Zápis o nehodě vyplňte hned na místě nehody a co nejdříve ji doručte pojišťovně. V případě jakékoli nejasnosti volejte většinou bezplatnou infolinku, kde vám operátor poskytne základní informace a pomůže vám zorientovat se v situaci. Formulář záznamu o dopravní nehodě si můžete bezplatně stáhnout na internetu nebo vám ho poskytne vaše pojišťovna. Že jste situaci nepředvídala a formulář v autě nevozíte? Pak musíte záznam sepsat libovolnou formou na papír. Měl by obsahovat: přesnou identifikaci účastníků nehody (adresu, telefon...), identifikaci vozidel (typy, značky, registrační značky), čísla pojistných smluv a jejich platnost (tyto údaje jsou na Zelené kartě). Nezapomeňte popsat průběh, příčiny a následky dopravní nehody.

Nezapomeňte si pořídit fotky
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Vyfoťte si nehodu
Dnes už má snad každý mobil fotoaparát, takže si nehodu můžete vyfotit. Zdokumentujete si tak nejen dopravní nehodu, ale hlavně škodu, která vám byla způsobená. Poškozené vozidlo nenechávejte opravit dřív, než bude hotová dokumentace pro pojišťovnu. Likvidátor si škodu zaznamená a nafotí. Pojišťovna by měla situaci vyřešit nejpozději do tří měsíců od okamžiku, kdy byla škoda nahlášená. U většiny případů to bývá mnohem dříve.

Volejte policii, pokud…


… dojde ke zranění;

… škoda na vozidlech nebo přepravovaných věcech je vyšší než sto tisíc;

… jste způsobila škodu někomu dalšímu;

… byla poškozená silnice nebo dopravní značení;

… účastník nehody je pod vlivem alkoholu, nebo z místa nehody ujel;

… viník odmítá ukázat doklady o vozidle.

Autor: Majka Vinická, lena
Video se připravuje ...