Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

SPOTŘEBITEL: Je internet banking bezpečný?

Řídit svůj účet můžete pohodlně z domova, jen si dejte pozor na rizika spojená s internetovým bankovnictvím.
7. listopadu 2008 | 09:21

Nemáte čas chodit do banky a raději vyřizujete všechny platby přes službu internet banking v pohodlí doma? Měla byste vědět, jaká pravidla je třeba dodržovat.

Paní Alici láká představa, že by mohla kontrolovat stav účtu a nakládat s penězi, aniž by musela navštívit pobočku banky. Služebně často cestuje, ale v přístupu k účtu ji to nijak nemusí omezovat - může se k k němu přihlásit kdekoli a kdykoli. Jedinou podmínkou je počítač s internetovým připojením. I když má tato služba pro paní Alici mnoho výhod, ještě se úplně nerozhodla, jestli ji bude využívat. Odrazuje ji obava, že se může stát terčem internetových podvodníků.

Banky se chrání

Každá banka má jiné způsoby ochrany před zneužitím, takzvané autentifikační nástroje. Ani nejlepší ochrana ale nepomůže, když není uživatel internetového bankovnictví dostatečně opatrný. Počítačoví piráti, kteří by mohli zneužít osobní údaje a dostat se k vašemu účtu, totiž neútočí bezprostředně na banky, ale na uživatele počítače, a banky tomu často neumí zabránit.

I v práci si můžete vytvořit příjemné prostředí.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Falešné stránky a e-maily
Možnou hrozbu představují různí internetoví podvodníci, kteří se prostřednictvím internet bankingu mohou dostat k penězům na vašem účtu. Nejčastěji vás přesměrují na falešnou webovou stránku, která se podobá originální stránce vaší banky, a když na ní zadáte svoje údaje, zmocní se jich a obchodují s nimi.
Druhou nejrozšířenější metodou útoku podvodníků je posílání falešných zpráv, které se tváří jako oficiální e-maily od vaší banky se žádostí o vyplnění údajů nebo jejich aktualizaci. Jako záminku si vymyslí, že máte fiktivní problém s účtem nebo kreditní kartou. Žádná banka přitom nebude od svého klienta nikdy žádat zaslání přihlašovacích údajů e-mailem ani od něho požadovat, aby klikl na přiloženou linku!

Základní pravidla bezpečnosti

Riziko, že někdo zneužije vaše osobní údaje nebo získá přístup k vašemu účtu, můžete snížit vy sama. V první řadě se ke svému účtu prostřednictvím internetu přihlašujte jen na místech, která znáte a o nichž víte, že jsou bezpečná. Martin Baranovič z antivirové společnosti ESET doporučuje, abyste nedělala bankovní operace z neznámých počítačů v internetové kavárně nebo na jiných místech, kde se soustřeďuje víc lidí. "Jedním z jednoduchých způsobů, jak se tvůrci PC hrozeb dostanou k e-mailovým adresám uživatelů, a následně jim mohou zasílat falešné e-maily a jiné počítačové hrozby, je hromadné rozesílání e-mailů známým. Jsou to různá vtipné videa, příběhy a obrázky, kde nikdo z adresátů ani z následných odesilatelů netuší, odkud se ty obrázky a příběhy vlastně vzaly," upozorňuje Martin Baranovič.

Řídit svůj účet můžete pohodlně z domova, jen si dejte pozor na rizika spojená s internetovým bankovnictvím.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Autor: Barbora Nováková, vin
Související články