Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Čistota půl zdraví aneb Praktický test tekutých mýdel

Pokud se ráno chcete dobře naladit a dodat své pokožce výživné látky, zvolte sprchový gel s obsahem výtažků z aloe.
10. února 2009 | 10:11

Abyste měli čisté nejen ruce a pokožka zůstala hebká a vláčná, potřebujete kvalitní mýdlo. Čtyři druhy tekutých přípravků otestovala naše spolupracovnice Gabriela Koulová.

Proč tekuté? Má mnoho výhod. Určitě znáte problém, kam odložit klasické pevné toaletní mýdlo. Na misce se zespodu kvůli vlhkosti rozpatlává, magnetické úchytky jsou sice šikovné, ale zase z nich odkapávají zbytky na umyvadlo. Tekuté mýdlo s pumpičkou postavíte, kam potřebujete, poslední kapku setřete prsty při mytí, a kdyby se snad lahvička přece jen trochu upatlala, snadno ji omyjete. Design a barvu si zvolíte takové, jaké se k vaši koupelně nejlépe hodí. Ale vybírejte hlavně tak, aby to svědčilo vašim rukám! Kvalitní značkové přípravky zaručují důkladné odstranění nečistoty a zároveň šetrné dávkování. Levná tekutá mýdla často vyžadují dvojitou dávku – takže nakonec stejně neušetříte.

Pokud se ráno chcete dobře naladit a dodat své pokožce výživné látky, zvolte sprchový gel s obsahem výtažků z aloe.
Autor: PROFIMEDIA.CZ

1. Balea dm MED

Obsah: 250 ml
Orientační cena: 40 Kč

Balea dm MED
Autor: archiv

Speciální mycí emulze je určená všem, kdo mají pokožku citlivou na použití mýdla – žádné alkalické mýdlové složky totiž neobsahuje. Neutrální pH hodnota zaručuje přirozenou ochranu kyselosti pokožky. Obsahuje glycerin, který zajišťuje kvalitní umytí a vytváří ochranný film na rukou. Allantoin zase udržuje pokožku hladkou a vláčnou, zatímco speciální složka Hydrolactol zlepšuje její hydrataci. Parfemace je jemná, připomíná svěží mořskou vůni. Bílá neprůhledná lahvička s bleděmodrým uzávěrem už svým designem vyvolává pocit lékárenské hygieny. Má širokou základnu, takže se nepřevrhne. A přestože chybí možnost dokoupit si náhradní náplň, cena je tak nízká, že tento problém řešit nebudete. Přípravek je ovšem k dostání jen v síti dm drogerií.

Naše hodnocení: *****

2. Dove Beauty Cream Wash

Obsah: 250 ml
Orientační cena: 75 Kč

Dove Beauty Cream Wash
Autor: archiv

Jde o směs namíchanou ze tří čtvrtin mýdla a čtvrtiny hydratačního krému. Má neutrální pH, takže neporušuje přirozenou kyselost pokožky. Díky krému také zbytečně nevysušuje, naopak dodává pokožce potřebnou hydrataci a zanechává ji vláčnou a hebkou. Tato složka navíc umožňuje použití nejen na ruce, ale dokonce i na choulostivou pokožku obličeje – to u jiného mýdla nenajdete. Obsah glycerinu pomáhá vytvořit po umytí ochranný film. Vůně je nevtíravá, připomíná svěžest čerstvě vypraného prádla usušeného na sluníčku na čerstvém vzduchu. Plus? Bílá lahvička se hodí do každé koupelny. A minus? Obaly Dove mají dost úzké dno, takže se snadno převrhnou. K dostání je náhradní náplň o objemu 500 ml.

Naše hodnocení: ****

3. Palmolive Odour Neutralizing

Obsah: 300 ml
Orientační cena: 65 Kč

Palmolive Odour Neutralising
Autor: archiv

Značka nabízí mnoho tekutých mýdel, které se liší barvou a parfemací. Toto je ovšem zajímavé speciální limetkovou složku, jejíž intenzivní vůně zlikviduje i ty nejsilnější zápachy, které se vám do pokožky rukou vetřely třeba při krájení cibule. Takové mýdlo neškodí mít po ruce právě v kuchyni. Navíc obsahuje silnou antibakteriální složku. Bohužel ale není moc šetrné k pokožce, chybí přídavek glycerinu pro zvláčňující film, mýdlo je silně alkalické, takže porušuje kyselost pokožky a vysušuje. Po umytí je tedy musíte použít krém. Průhledná lahvička se širokým dnem je praktická, pumpička vás trochu zaskočí. Je jak čertík v krabičce a s mokrýma rukama se špatně zavírá. Náhradní náplň má obsah 500 ml.

Naše hodnocení: ***

4. Radox Clean & Protect

Obsah: 300 ml
Orientační cena: 60 Kč

 

Radox Clean Protect
Autor: archiv

 

Koupelnové přípravky Radox jsou typické svým bylinným složením. Tekutá mýdla nejsou výjimkou, můžete vybírat, jaký přídavek lahodí právě vaší pokožce. Světle modré Clean & Protect obsahuje tea tree olejíček zajišťující antibakteriální účinek. Tomu napomáhá i tymiánový výtažek, takže mýdlo pomůže zabránit i zanícení kůže při oděrkách. Obě složky navíc dodávají přípravku zvláštní lehce kořeněnou a jemně citronovou vůni. Nevysušuje, zanechává pokožku jemnou a vláčnou, glycerinová složka přispívá k vytvoření ochranného filmu po umytí. Průhlednou lahvička má praktické široké dno, nepřevrátíte ji, když o ni třeba jenom zavadíte. Vysoká pumpička umožňuje využití různě velkého množství mýdla při jednom stisknutí podle potřeby. Náhradní náplň má obsah 500 ml.

Naše hodnocení: *****

Autor: Gabriela Koulová
Video se připravuje ...