Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Buďte celkově v pohodě: Dobré jídlo dokáže harmonizovat také vaše čakry

Barevné potraviny vás dokážou dostat do fyzické i psychické rovnováhy.
17. června 2014 | 12:50

Pokud věříte tomu, že nás něco přesahuje a vaše tělo není jen hmotná stránka, jistě vás nepřekvapí, že každý jedinec je tvořen také elektromagnetickým polem energie a základními centry, kterými tato energie proudí - čakrami. Ideální potom je, pokud je máme v rovnováze. Jedině tak totiž může tělo správně pracovat. A docílit toho lze, mimo jiné, také dobrým jídlem.

Co jsou vlastně čakry?

Čakrami nazýváme orgány světelného energetického pole, tedy kolotoče soustředěné energie, které přenášejí informace z aury a ovlivňují naše fyzické i psychické zdraví.

Každá čakra je spřízněná s určitou barvou, smyslem a endokrinní žlázou, takže je více než žádoucí, udržovat je v rovnováze, aby jimi mohla proudit energie, udržující nás v emocionální i tělesné pohodě.

Harmonizace čaker lze samozřejmě docílit mnoha způsoby - působením barev, krystalů, jógou, meditací, ale i správně zvoleným jídlem.

Jezte vyváženě a barevně

Základní pravidlo pro energeticky vyváženou stravu je prosté - vyhněte se chemii. Umělá sladidla jako aspartam či sacharin a umělá dochucovadla typu glutaman sodný, jsou pro zdraví prokazatelně škodlivé a není proto divu, že výrazně narušují také tok energií.

...
Autor: shutterstock.com
Co naopak obnovuje naši energetickou rovnováhu, jsou přirozená přírodní barviva v jednotlivých čerstvých potravinách (jako například beta-karoten obsažený v mrkvi).

Podle nejnovějších výzkumů se navíc zkonzumované jídlo uvnitř těla proměňuje také na impulzy barevného světla a automaticky tak v krvi vytváří vibrační energie, kterými jsou vyživovány naše buňky. I při vaření a pečení byste proto měli používat zásadně barviva na rostlinné bázi a nikoliv ta chemická.

Není potom překvapením, že abychom udrželi jednotlivé čakry ve vrcholné kondici, měli bychom konzumovat potraviny přirozeně zbarvené tak, aby odpovídaly barvám každé ze sedmi čaker.

Červené potraviny

Červeně a oranžově zabarvené ovoce či zelenina mají vliv na základní a křížovou čakru, které působí na vaječníky a nadledvinky. Jsou li čakry málo aktivní, pociťujete nedostatek elánu především v sexuální oblasti vašeho života. Jsou-li naopak aktivní moc, můžete mít kožní problémy, jako jsou vyrážky či lupénka.

Chcete-li tyto čakry udržovat v harmonii, konzumujte ovoce a zeleninu s červenou a oranžovou slupkou, Dejte si ale pozor na "předávkování". Obzvláště silně na funkci těchto čaker totiž působí zejména pálivé červené chilli papričky a veškeré rudě zbarvené koření.

Žluté potraviny

Žlutá barva se tradičně pojí s čakrou solar plexu, která mí vliv na břišní slinivku. Velmi kyselé žluté citrusové plody, jako je například bílý grapefruit nebo citron stimulují vylučování jak na emocionální, tak na tělesné úrovni. Vysoká konzumace těchto potravin tedy vede k přílišné aktivitě třetí čakry.

Potřebujete-li ji zklidnit, konzumujte například banány, které jsou sladké. Správná funkce čakry solar plexu zajistí, že budete odolní proti stresu a jeho negativním vlivům na vaše tělo.1988277:gallery:true:trueZelené potraviny

Zelené barvě vládne srdeční čakra, která je klíčová pro "srdeční" záležitosti na emocionální rovině. Ovládá vášeň, něžnost, ale i emocionální chlad a odmítnutí. V případě, že je v nerovnováze, má vliv na oběhovou a lymfatickou soustavu, ale také na tělesnou imunitu.

Do harmonie lze srdeční čakru dostat poměrně snadno - konzumací zeleného ovoce a zeleniny. Čeřstvé listové saláty, hroznové víno nebo lehce povařená zelenina, jako je kapusta či špenát, pročisťují celý organismus, zprůchodňují energetické kanály a mají blahodárný vliv na funkci čtvrté čakry.

Modré a fialové potraviny

Modrá a fialová barva jsou v přírodě poměrně ojedinělé a také proto jsou spojovány se třemi čakrami vyšší úrovně. Ty ovlivňují především vyšší vědomí jedince - schopnost komunikace, sebepřijetí a moudrost napříč současným, ale i minulým a budoucím životem. I když by se tedy mohlo zdát, že jejich harmonie není až tak důležitá, opak je pravdou.

Rovnováhu do vaše duchovního života přinese konzumace fialových a modrých potraviny, jako jsou například čerstvé borůvky nebo ostružiny, stejně jako tepelně upravený lilek, batáty nebo fialový květák.

Pokud chcete jíst tak, abyste měli všechna energetická centra v harmonii, pamatujte na to nejzákladnější pravidlo - naslouchejte svému tělu. Právě to vám totiž dá nejlépe najevo, co potřebuje. Přejídání je stejně špatné, jako dieta nebo dokonce hladovění. Naopak rovnováha a rozmanitost čerstvých a zdravých potravin je klíčem k psychické i fyzické pohodě.

Autor: brig