Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Zapamatujte si své sny! Stačí jen trocha tréninku

Také si pár minut po probuzení ze svých snů už nepamatujete vůbec nic? Můžete to změnit!
5. dubna 2014 | 06:00

Znáte to. Ráno se probudíte, víte, že jste měli zajímavý sen, dokonce se vám podařilo něco zjistit…  Ale co to bylo? Marně lovíte v paměti, máte na sebe zlost. Poradíme vám, jak si své sny zapamatujete. Stačí trocha tréninku.

Začněte usínáním

Usínat byste měli s čistou myslí, s tím, že skutečně chcete jít spát a odpočinout si. A jděte si lehnout, když to na vás takzvaně padne. To všechno se lehko řekne, myslíte si teď. Pokud ale únavu předržíte, budete mít problém usnout. A když si budete před spaním promítat, co jste kde měli udělat, co jste mohli udělat a co jak říct jinak, ničemu nepomůžete. Jedině sobě, abyste neusnuli.

Pomáhá notýsek nebo diktafon

Během noci se vám zdá víc snů. „Začátečníci“ dělají tu chybu, že se třeba uprostřed noci probudí (chce se jim například na záchod) a v té chvíli si pamatují sen, který těsně předtím měli. Řeknou si, že to přece nemůžou zapomenout, usnou znovu – a samozřejmě si na něj ráno ne a ne vzpomenout. Další sny ho totiž překryjí.

V ložnici
Autor: Shutterstock.com
Pomáhá, když máte na nočním stolku zápisníček nebo diktafon, abyste si zapsali nebo namluvili pár detailů, díky kterým si na sen vzpomenete a později si ho vybavíte.

Pozor, při zapisování si sen neupravujte. Něco vám třeba přijde trapné, ale zapisujete si to jen pro sebe, nestyďte se. Naopak podobné „trapnosti“ vám mohou později pomoct.

Další možností je určit si nějaký detail ve snu, díky kterému si ho ráno vybavíte.

Spěte sladce!
Autor: Profimedia.cz
Před probuzením

Stejný postup platí ráno těsně před úplným probuzením. V polospánku si sen vybavujete, jakmile ale procitnete, je pryč. Proto není na škodu zůstat ještě chviličku ležet, s očima zavřenýma, a doznívající sen si přeříkat, zopakovat, vybrat si z něj nějaké detaily. Často díky tomu odhalíte další části snu, ty, které jste si hned nevybavili.

Někdy funguje i zpětné přehrávání, když ze snu zachytíte jen poslední úsek. Pomůže vám vzpomenout si, co se dělo předtím.

Vzpomínka na sen může být po probuzení velmi živá a věrohodná, ale většinou se velmi rychle vytrácí.
Autor: Shutterstock.com

Nikdy není pozdě

Ani tehdy, když už jste vzhůru a sen jste podle vás úspěšně zapomněli, není vyloučené, že ho „najdete“. Buď vzpomínku spustí náhodné slovo, nebo situace nějak související s tou ve snu. Zkoušejte si třeba vybavit, jestli jste ve snu byli doma, ve městě, v přírodě, šli jste pěšky, jeli na kole, v autě, vlakem, tramvají… Nesetkali jste se s někým známým? Každý záblesk vzpomínky může spustit řetězovou reakci a vybavíte si tak nakonec celý sen, nebo alespoň jeho většinu.

Jaký to má smysl?

Možná si říkáte, proč si pamatovat sny? Není to zbytečné? Není. Sny jsou obrazovým vyjádřením vašeho podvědomí. Ve snu zpracovává náš mozek všechny problémy. Naučit se ve svých snech číst vám pomůže rozvíjet se, a někdy vám sny dokonce nabízejí šikovné a jasné řešení problému, který vás trápí delší dobu.

Chcete-li lépe porozumět svým snům, zeptejte se, co znamenají. VSTUPTE DO SNÁŘE ►

Autor: mac