Čtvrtek 2. května 2024
Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej
Polojasno 22°C

9 věcí, které jste nevěděli o snech

  • Vzpomínka na sen může být po probuzení velmi živá a věrohodná, ale většinou se velmi rychle vytrácí.
    31. ledna 2014 | 16:45

    Děsivé, dobrodružné, romantické i bláznivé. Ale především tajemné! Sny se zdají každému z nás. A rozhodně nejsou tak bezvýznamné, jak se nám může zdát. Mají  totiž jasný řád i svůj význam.

  • I během spánku můžete zažít orgasmu

    Snění
    Autor: profimedia.cz
    Asi každý má zkušenost s tzv. "vlhkými sny", nicméně může se stát, že ve snu prožijete skutečný orgasmus. Stejně silný a intenzivní jako v reálu, aniž by se to navenek projevilo. Jak takovéto snění nějak vědomě navodit ale bohužel netušíme.
  • Sny vás mohou upozornit na vážnou chorobu


    Spěte sladce!
    Autor: Profimedia.cz
    Pokud chcete udělat sondu do vašeho podvědomí, zaveďte si snový deník. Hned po probuzení si zapište, co se vám zdálo. Naprostá většina snů zůstane bez vytvoření výraznější paměťové stopy zapomenuta. Sny jsou totiž užitečné víc, než si vůbec myslíte. Bylo například prokázáno, že jsou schopny varovat nás před propuknutím nemoci.
  • Kuřáci mívají živější sny


    Snění
    Autor: profimedia.cz
    Lidé, kteří kouřili, ale přestali s tím, mají podle časopisu Journal of Abnormal Psychology více živých snů. "Mezi 293 kuřáky, kteří s tímto zlozvykem přestali alespoň po dobu 4 týdnů, se nejméně 33 % z nich přiznalo, že měli sen o kouření a pociťovali silné negativní emoce. 97 % lidí ale tyto sny nemělo, když stále kouřili."
  • Sníme úplně všichni

    Syndynka se se mnou přišla ve snu rozloučit.
    Autor: Shutterstock.com
    Většina lidí prožije za noc 8 až 10 snů. Někdy o nich ani nevíme, nevnímáme je a pak tvrdíme, že sny nemáme. To ale není pravda. Během pěti minut od probuzení se nám však vytratí polovina našich vzpomínek na sen. Za 10 minut dokonce 90 %.
  • Sny jsou prevencí duševních poruch


    Chudák otec dítěte byl nemilosrdně odstraněn
    Autor: Shutterstock.com
    V nedávné studii se zjistilo, že pokud jsou studenti probuzeni na začátku každého snění (ale je jim dovoleno spát 8 hodin), jsou poté méně koncentrovaní, vznětliví a projevují známky psychózy už za tři dny. Když jim je nakonec dovoleno přejít do REM fáze, vše se vrátí do normálu.
  • Sněním strávíme 3 hodiny každou noc


    Spí
    Autor: Shutterstock.com
    Dříve se soudilo, že sen trvá pouze několik sekund, ačkoli z našeho subjektivního pocitu probíhal půl noci. Od této domněnky se dnes upouští a přijímá se názor, že sny probíhají víceméně v reálném čase, to znamená, že trvají tak dlouho, jak je vnímáme. Pokud tedy spíte osm hodin, zhruba tři hodiny trávíte sněním.
  • Erotické sny má v průměru 8 % lidí

    Malé děti mají často v oblibě spát u rodičů
    Autor: profimedia.cz
    Mnoho studií se zabývalo rozdíly mezi sněním muže a ženy. Nakonec se ukázalo, že sníme téměř totožné. Nicméně některé odlišnosti najít můžeme. Mužům se například zdají více násilné sny, sny ve kterých se vyskytují auta a cesty. Ženám se naopak většinou zdají sny více emocionální. Erotické sny se zdají 8 % lidí.
  • Váš mozek je při spánku aktivní

    Malé deti spí většinu dne.
    Autor: shuterstock.com
    Spánek má několik fází, z nichž nejdůležitější je tzv. REM fáze (rapid eyes movement), při které dochází pod zavřenými víčky k rychlému pohybu bulv. Tato fáze je charakterizována přítomnosti snů. Během noci se fáze spánku střídají - od mělkého po hluboký. REM fáze dodává sílu, znovu obnovuje a restauruje naše psychické procesy.
  • I slepí lidé sní


    Krása
    Autor: profimedia.cz
    Lidé, kteří přišli o zrak až po narození, mohou během svých snů vidět obrazy. Lidé, kteří se slepí narodili, sice žádné obrazy vidět nemohou, prožívají však stejně silné sny pomocí ostatních smyslů jako je sluch, čich, hmat a emoce.

Klíčová slova:  spánek, snění, sny
Diskuse ke článku
.