Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Takhle Chorvatsko neznáte! Kde je naháčů ráj, kam na kole a kam na ryby?

  • 31. května 2021 | 23:49

    Prázdniny se kvapem blíží, a přestože venku to na léto ještě nevypadá, možná už někteří z vás pomýšlí na to, že by mohli sbalit kufry a vyrazit na jih. Chorvatsko je mezi námi Čechy velmi oblíbenou destinací, a pokud jste si ho ještě nezamilovali, možná se necháte přesvědčit a dáte mu letos šanci. Na vycestování do Chorvatska vám přitom stačí antigenní test.

    Jaderské moře, které omývá břehy Chorvatska, je nádherně průzračné, a proto bývají pláže na jeho březích tím největším lákadlem. Ovšem Chorvatsko není jen o plážích. Nabízí i jiná povyražení, o kterých si můžete více přečíst i zde.

    Pokud holdujete cyklistice, naskytnou se vám nebývalé možnosti. Nebo se vydejte na širé moře, které můžete prozkoumat z plavidel všeho druhu, můžete lovit ryby nebo objevovat taje pod hladinou. V neposlední řadě si přijdou na své i ti, již šlapou rádi po svých a při dlouhých túrách prozkoumávají nové krajiny. A pokud se ráda opalujete nahá, víme, kde vám to projde!

  • Cyklistů ráj to na pohled

    Tři nejzajímavější cyklistické trasy vás provedou nejen nádhernou krajinou, ale budete moct obdivovat také unikátní architekturu.

    Trasa Frankopanů

    Vydejte se po stopách chorvatského šlechtického rodu Frankopanů. Doporučujeme vyjet z návštěvnického centra zámku Kraljevica. Na trase vás čeká: 17 středověkých měst, 3 sakrální komplexy, 75 kilometrů, 390 metrů převýšení.

    Parenzana

    Tohle váš bike potřebuje zažít! Chorvatská část má 78 km, se slovinskou a italskou částí to dává 123 km. Cyklostezka vede po trase zaniklé železnice. Těšte se na bujnou vegetaci, pestrou faunu i flóru, spoustu bike friendly hotýlků, istrijské hospůdky a vinné sklípky. Na trase vás čeká: 3 státy, 123 kilometrů, 9 tunelů, 11 mostů.

    Goranská cyklistická magistrála

    Propojuje téměř všechny přírodní, kulturní a historické atrakce oblasti Gorski kotar. Vede lesními i asfaltovými cestami s řídkým provozem. Magistrála se skládá ze sedmi etap od 28 do 43 km. Spolu s dalšími devíti připojenými cestami má více než 400 km. Na trase vás čeká: 7 etap, 400 kilometrů, 500 metrů převýšení.

    Bezpečné cestování s dětmi:

    Video se připravuje ...
    Jak bezpečně cestovat s dítětem v autě? • VIDEO: Videohub

  • Na své si přijdou i mořští vlci

    Muzeum pod hladinou moře

    I vy budete milovat ostrov Vis. Jeskyni Modra špilja objevil baron Eugen Ransonnet roku 1884 a pokládal ji za největší skvost na Biševu. Moře ale skrývá i bombardéry a stíhačky z 2. světové války! Nejhodnotnějším vrakem k prozkoumání bude bombardér B-17G. Bez problémů si prohlédnete i pilotní kabinu.

    Jachtařský disneyland

    Podél celého chorvatského pobřeží jsou k dispozici jachty různých velikostí a druhů, včetně megajachet. Naše tipy vás budou bavit nejen na moři, ale pak i na souši.

    Tady ryby berou

    Chcete větší výzvu, než skýtá rybaření v Česku? Vyrazte na moře! Vyhledávanými lokalitami jsou ostrovy v Kvarneru a Dalmácii. V letoviscích si zase skvěle zarybaříte v okolí lokalit, jako jsou Zadar, Umag a Pula. Tak co, už vás svrbí prut?

    Video se připravuje ...
    Tady to bude děti bavit! Které hrady a zámky musíte navštívit? • VIDEO: Redakce Maminky.cz / Adam Balažovič

  • Toulavé boty v euforii

    Rádi utíkáte do přírody, abyste nabrali novou energii? Tak si obstarejte spolehlivé boty a vyrazte prozkoumávat půvaby chorvatských přírodních parků.

    Biokovo

    Přírodní rezervace má téměř 20 tis. hektarů. Je největším klenotem středodalmatského pobřeží s impozantním pohořím. Vrcholky dosahují výšek přes 1500 m. Horské útesy jsou tak strmé a příkré jako málokde na světě. Tady se vás radost ze života nepustí.

    Krka

    Národní park je věhlasný pro své vodopády a různobarevná jezírka. Za nejmalebnější se pokládá oblast kolem kaskád Skradinski buk. Neměli byste minout františkánský klášter, který leží na ostrůvku Visovac. Je v něm galerie i kostel ze 14. století. V parku jsou také staré vodní mlýny, ze kterých jsou dnes muzea.

    Video se připravuje ...
    Vanlife aneb dovolená na kolečkách • VIDEO: Videohub

  • Koupačka bez plavek, s dětmi nebo s trochou adrenalinu

    Bez plavek v pohodě

    Sahara

    Najdete ji v zátoce na severu ostrova Rab. Je písčitá a romanticky zarostlá drobnou vegetací. Není zde turistická infrastruktura, tak se těšte na autentický zážitek.

    Ciganka

    Další autentická písčitá pláž na ostrově Rab. Chlubí se nedotčenou přírodou a zvláštními písčitými pyramidami.

    Šunj

    Nachází se na jižní straně ostrova Lopud. Je obklopena nádherným borovým lesem. Jde o nejznámější písčitou pláž v okolí Dubrovníku.

    Tohle ocení rodiny s dětmi:

    Sakarun

    Krásná 800m pláž s oslnivě bílým pískem a čistým mořem je obklopena borovým lesem. Už 250 m od břehu je hloubka moře 3,5 m. Věhlasná pláž leží na ostrově Dugi otok.

    Cikat

    Na zeleném ostrově Mali Lošinj rostou léčivé rostliny. Zdejší klima je ideální pro děti, které trpí kašlem a astmatem. Podél pláže Cikat se táhne okouzlující 30km promenáda, která se natrvalo usadí ve vašem srdci. Na pláži se střídají vybetonované a kamenné úseky.

    Punta Rata

    Časopis Forbes oblázkovou pláž zařadil mezi TOP 10 pláží světa. Je zde dostatek stínu díky borovicím a vstup do moře je pozvolný. Puntu Rata najdete na úpatí pohoří Biokovo.

    Aquaparky pro milovníky dovádění:

    Aquacolors Poreč

    Největší chorvatský aquapark s 12 superdlouhými tobogány. Ohromí vás i velký vlnový bazén. Rodinám s malými dětmi přijde vhod velký dětský bazén se spoustou vodních atrakcí vč. tobogánů. Aquapark je dobře dostupný ze všech letovisek na Istrii.

    Aquapark Istralandia

    Tady si zašplouchá celá rodina! Den plný zábavy je zaručen! Mají zde 96 m dlouhou skluzavku a 27 m vysoký free fall. Crazy hills mají 6 paralelních skluzavek vedle sebe. A to zdaleka není všechno. Máte se na co těšit!

     Funpark Biograd

    Největší zábavní park v Chorvatsku zabírá 5 hektarů. 25 atrakcí je rozděleno do 3 tematických celků: Divoký západ, Pirátské město a Vesmír. Těšte se např. na horské dráhy, kolotoče, 50m věž, pirátské bitvy na vodě a halu pro elektronické hry.

     

Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...