Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Královské kouzlo středních Čech: Mladá Boleslav i Velvary mají co nabídnout

15. září 2020 | 06:00

Poznejte kraj v srdci Čech doslova „po královsku“! Region, který je plný památek z dob, kdy na území Čech a Moravy vládly mocné královské rody, si tento druh pozornosti rozhodně zaslouží. Ale nejen jednotlivé pamětihodnosti by měly být v centru vašeho zájmu. Celá města a jejich historická centra jsou místy, jež se vyplatí probádat a z jejichž návštěv si odnesete mnoho zážitků i inspirativního poznání.

Při svém putování po středních Čechách královských nezapomeňte navštívit Mladou Boleslav, pro mnohé známou spíše díky proslulé automobilce ŠKODA než své dávnější historii. To by ale byla velká škoda – soustředit se pouze na novodobější dějiny tohoto výjimečného města, které svůj název získalo po svém zakladateli knížeti Boleslavovi II., jemuž se přezdívalo „mladý“. Okolí dnešní Mladé Boleslavi bylo součástí přemyslovského panství a ve druhé polovině 10. století zde vzniklo hradiště, které zůstalo majetkem českých panovníků i po celé 13. století, kdy značná část Mladoboleslavska připadla rodu Markvarticů. Určitá městská práva získala původní trhová osada ve třináctém a další privilegia ve čtrnáctém století. V době husitských válek se zdejší obyvatelé přiklonili na stranu husitů. I přesto zde po skončení bojů zůstala zachována náboženská svoboda, díky níž zesílil vliv Jednoty bratrské. Město se stalo jejím nejvýznamnějším střediskem, jeho renomé vzrostlo a nastala éra značného hospodářského a kulturního rozkvětu. Status královského města si Boleslav koupila v roce 1600 za vlády císaře Rudolfa II. Jak již bylo zmíněno, novodobá historie města je neodmyslitelně spojena s automobilovým průmyslem, a to od roku 1895, kdy zde Václav Klement a Václav Laurin zahájili tovární výrobu velocipédů. První automobil byl v Mladé Boleslavi vyroben roku 1905 a od roku 1925 známe firmu pod názvem ŠKODA.

Dalším středočeským královským městem, jež stojí za prozkoumání, jsou Velvary. Vznikly v místě, kudy vedla prastará obchodní cesta, a vyvinuly se ze středověké osady, z níž se postupně stávala trhová ves. Nejstarší písemná zmínka pochází z roku 1282, ale až po roce 1357 připadla osada královské koruně a zřejmě Karel IV. ji povýšil na město. Kdy přesně Velvary získaly městská práva, není známo, jelikož při požáru v roce 1482 shořel městský archiv a s ním mnoho důležitých listin. Proto král Vladislav II. Jagellonský ještě téhož roku, kdy archiv zpustošil oheň, potvrdil práva a výsady obsažené ve zničených písemnostech. Slovo královský si ale město ke svému názvu pravidelně přikládalo až od roku 1593 a v textech panovnických majestátů se výslovného jmenování královským městem dočkalo až v druhé polovině 18. století v listinách Marie Terezie a Josefa II. Vzácný titul mu patřil až do konce roku 1848.

www.strednicechy.cz

www.facebook.com/destinacestrednicechy/       

        

Autor: komerční prezentace
Video se připravuje ...