Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Cestujte po České republice! Tato nádherná místa vás okouzlí

  • Panská skála je jedním z filmových míst.
    1. května 2020 | 06:00

    Za krásou památek a divoké přírody nemusíte jezdit daleko. Připravily jsme pro vás tipy na výlety po České republice, a to na místa, která jsou přístupná veřejnosti. Za málo peněz hodně muziky!

    Jste dobrodružná povaha, máte děti nebo se ráda sama těšíte z pohledu na zvířata v přírodě či skvostná architektonická díla? Tak či onak určitě najdete zalíbení v těchto výletech. Pojďte cestovat s námi po českých končinách!

  • Blatná: V těsné blízkosti daňka skvrnitého a procházky zámeckým parkem

    Toužíte po projasnění mysli, po klidu, švitoření ptáků, dlouhé procházce pod letitými duby, navíc ještě za doprovodu ušlechtilých zvířat – jako je daněk skvrnitý? Tak to jste na správné adrese! Zámek Blatná i přes dočasně zrušené prohlídky vnitřních prostor nabízí procházku nejpůvabnějším místem v Jihočeském kraji. Zámecký park s rozlohou 42 hektarů nabízí okouzlující pohled na dominantní bílou věž, která se odráží od vodní hladiny. Odtud pochází označení vodní zámek Blatná. Tato historická památka patří ke klenotům hradních komplexů a je jedna z nejvýznamnějších v českých končinách. Park je veřejnosti přístupný po celý rok za jednorázový poplatek 25 Kč, tak se nezalekněte a buďte v pohotovosti s mincemi. Daňci jsou na lidi velmi zvyklí, a tak není neobvyklé, když se dostanou do vaší těsné blízkosti. Nejen tato majestátní zvířata zdobí zeleň parku, ale jsou tu i pávi korunkatí. Tento výlet na jih Čech si užijí nejen dospělí, ale i děti. Nedaleko tohoto malého města se nachází město Strakonice, kterému dominuje středověký hrad s gotickou věží Rumpál.

    Vodní zámek Blatná je tím nejkrásnějším místem na jihu Čech.
    Autor: profimedia.cz

  • Bílý jelen jako světový unikát

    Pokud pocházíte ze středních Čech a Blatná je pro vás daleko, nabízíme vám řešení. Oboru Žleby, která se pyšní světovým unikátem, kterým je bílý jelen. Ve volné přírodě se nevyskytuje a v České republice se tyto exempláře chovají ve 4 oborách. Obora Žleby je ale jediná, která poskytuje veřejnosti pohled na tato skvostná zvířata, ačkoliv vzhledem k situaci není možná ukázka jejich krmení. Nachází se tam kolem 90 kusů převážně bílé jelení zvěře. Obora se otevírá 1. května a vstupenky je nutné zakoupit on-line předem – vzhledem k současným opatřením. Obora se nachází nedaleko Kutné Hory, která je proslulá gotickou katedrálou sv. Barbory zapsanou na seznamu památek UNESCO. Siluetu tohoto architektonického skvostu oceníte pohledem z nedalekého terasovitého parku.

    Obora Žleby nabízí pohled na majestátní zvířata.
    Autor: profimedia.cz

    Kutná hora je jedním z nejkrásnějších měst v České republice.
    Autor: profimedia.cz

  • Přes vinařské město ke skalnímu unikátu obřích hlav

    Krásy historického centra, ale i skalní reliéf uprostřed borového lesa. To vás čeká, pokud se vydáte přes Mělník k Čertovým hlavám. Čertovy hlavy v obci Želízy jsou unikátním dílem českého sochaře Václava Levého, který byl učitelem sochaře Josefa Myslbeka. Obrovské čertovské hlavy se tyčí do výšky 9 metrů a tyto pískovcové bloky se nacházejí v krásné přírodě s malebnou vyhlídkou. Cestou se zastavte na mělnickém zámku, odkud je vidět na České středohoří a majestátní horu Říp.

    Čertovy hlavy v Želízech.
    Autor: profimedia.cz

    Krásy vinařského města Mělník.
    Autor: profimedia.cz

  • Na Kamenné varhany ve vzpomínce na Pyšnou princeznu

    Pokud jste vášnivou návštěvnicí filmových míst, rozhodně by vám neměla uniknout Panská skála – jinak přezdívaná Kamenné varhany. Tmavá vyvřelá hornina se pyšní pěti- až šestibokými pravidelnými sloupci sahajícími do výšky až 15 metrů. Není divu, že si toto romantické místo, které doplňuje malebné jezírko, oblíbili tvůrci pohádky Pyšná princezna. A kdy se onen přírodní skvost na černobílém plátně objeví? Můžete ho spatřit na začátku druhé poloviny filmu, když se herečka Alena Vránová alias princezna Krasomila schovává spolu s princem Miroslavem před pronásledovateli. Panská skála v Kamenickém Šenově se nachází nedaleko krásného města Česká Lípa, které rovněž stojí za návštěvu.

    Panská skála je jedním z filmových míst.
    Autor: profimedia.cz

  • Kokořínské poklady

    Kokořínsko nabízí unikátní pískovcové věže, brány, ale i jiné podivné útvary – jako je Čapská palice. Mohutný skalní kyj je vystouplý železitý pískovec na okraji skály na místě bývalého hrádku Čap. Ten založili kolem roku 1400 Berkové z Dubé. Cesta na vrchol není fyzicky náročná, a tak ji zvládne úplně každý. Zpočátku budete stoupat po asfaltové cyklostezce a později lesem. Po zhruba 2 kilometrech na vás čeká dechberoucí výhled na krásnou přírodu.

    Čapská palice na Kokořínsku.
    Autor: profimedia.cz

Autor: Žaneta Podlahová
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...