Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Kam na výlet? Na zlatou stezku Českého ráje!

Zlatou stezku lemují středověké hrady, které rozhodně stojí za to vidět.
16. července 2014 | 06:00

Nádherná prázdninová túra pro celou rodinu, kterou hravě zvládnou i malé děti, vede z Turnova do lázní Sedmihorky. Navíc se dá hravě zvládnout o víkendu, takže je ideální pro ty, kteří nemají dovolené nazbyt.

  • Start: Turnov
  • Délka trasy: 5, 9 nebo 12 km
  • Značení: turistické značky (červená a zelená)
  • Terén: nenáročná trasa s malým převýšením, lesní cesty
  • Občerstvení: pizzerie Maškovka Turnov, restaurace Pod Hlavaticí, občerstvení u hradu Valdštejn, autocamp Sedmihorky, restaurace Bowling Sedmihorky


Než se vydáte na cestu samotnou, věnujte čas prohlídce bývalého sklářského města Turnov s kostelem sv. Františka a krásnou renesanční radnicí.

Své putování pak začněte na náměstí Českého ráje, odkud vede červená turistická trasa ke skalní vyhlídce Hlavatice. Zpočátku budete stoupat, ale první část cesty je jediná náročnější. Později už půjdete po vrstevnici. Od skalní rozhledny pokračujte dále po červené k hradu Valdštejn. Zde končí nejkratší trasa. Po prohlídce hradu a občerstvení se můžete vydat zpět.

Kdo chce pokračovat dál, toho odtud povede zelená značka příjemným klesáním až do Lázní Sedmihorky. Prohlédněte si malebné lázeňské městečko nebo se vykoupejte na místním koupališti a pak se vydejte po stejné trase zpět do Turnova.

Pokud si troufnete na nejdelší variantu cesty, u hradu Valdštejn pokračujte dál po červené až k Hrubé Skále a tady se teprve napojte na zelenou směr Lázně Sedmihorky. Trasa se tím prodlouží o necelé tři kilometry.

Hrad Valdštejn

Zlatou stezku lemují středověké hrady, které rozhodně stojí za to vidět. Ať už jsou to Trosky, Kost či Hrubá Skála, všechny jsou fascinující! Během jednoho dne všechny sice projít nestihnete, ale jeden určitě zvládnete.

Osobně doporučuji Valdštejn, který je nejstarším hradem Českého ráje a leží uprostřed pískovcových skal. Je naprosto úchvatný, snad i proto, že cesta k němu vede skalním městem. Tenhle tak trochu dobrodružný výlet si užijí hlavně děti. Samotný hrad nabízí spoustu překvapení - setkání se středověkým rytířem a zbožným poustevníkem nebo se můžete zúčastnit tajemné noční prohlídky a prožít netopýří noc s vévodou Albrechtem z Valdštejna.

Autor: sim
Video se připravuje ...