Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Kam za teplem? Zaleťte si na Lanzarote. Ostrov vonící oceánem a Saharou

27. srpna 2013 | 15:11

Jako klobouky poházené na písku jsou rozeseté sopky po ostrově Lanzarote. Věčný vítr tu utichá nejvíc od podzimu do jara, ale kdykoli na toto místo přijedete, cítíte svěží vzduch od Atlantského oceánu - jako by ostrov pořád voněl jarem.

Když si přehrávám obrázky z Lanzarote, vybaví se mi větrem věčně zacuchané vlasy, hluk oceánu a vlny rozbíjející se o kameny na pobřeží, pláže vzbuzující ve mně euforickou radost. Ostrov nejspíš někdo očaroval. Jeho kouzlu buď podlehnete, nebo odjedete jím nedotčená - což by ale byla ohromná škoda.

Na kafe do Kaktusové zahrady

Sedím pod velkou bílou plachtou, která mě chrání před silným sluncem, dávám si výborné kafe a dívám se na tisíce kaktusů pode mnou. Tvar plachty, kterou podpírají silné trámy, celá kompozice zahrady umístěné v sopečném kráteru, a dokonce i hudba linoucí se z reproduktorů jsou nápadem jednoho muže, jehož jméno si v souvislosti s ostrovem dobře zapamatujte - César Manrique (1919-1992).

U většiny kaktusů platí, že čím méně se jim věnujete, tím jsou krásnější.
Autor: Lenka Chvostová
Architekt a umělec, kterého tu zbožňují, dal ostrovu specifickou tvář. Na mnoha místech narazíte na jeho „hračky větru“ - lehké kovové instalace, s nimiž si pohrává vítr, až vám z toho přecházejí oči. Sám v lávovém poli objevil podzemní bubliny a pak si v nich postavil vilu. Byla tak krásná a chodilo se na ni a do ní dívat tolik lidí, že se César na stará kolena odstěhoval, nechal ji své nadaci a žil ve vesnici Haría. Mimochodem, ještě se zasloužil o jeskyně Jamos del Agua - udělal z nich umělecké, kulturní a turistické centrum. Stejně jako vila stojí určitě za vidění.

Los Hervideros – „vařící prameny“ – vznikly v době sopečných erupcí na jihozápadním pobřeží ostrova. Tvoří je zkamenělá sopečná láva, která ztuhla v moři. Obdivovat ohromnou sílu oceánu můžete úplně zblízka.
Autor: Shutterstock.com
Jen tak si trochu zešílet…

Moje průvodkyně za Canaria Travel Jana Nováková mě a jednu rodinu vzala na pláž Playa de la Carteria na severu ostrova. Je to místo, kde vlny bouří, barva oceánu se mění od tmavě modré po tyrkysovou a na surfování si tady troufnou jen občas ti nejodvážnější chlapi. Zatímco rodinka obdivuje lávové valouny, které vypadají jako z masážního salonu, já se dávám do běhu napříč pláží - běžím až na konec a zase zpátky. Jako by mě poháněla zvláštní síla plná radosti. Tohle se mi tu už jednou stalo - poprvé na zdejší pláži Famara, která je ale o dost přívětivější. Ideální místo na dlouhou procházku, při níž můžete pozorovat svalnaté surfaře.

Hlavně na severu ukazuje ostrov svou zelenější „tvář“.
Autor: Shutterstock.com
Nezapomenutelná jízda

Zážitkem je už jen jízda po ostrově. Zdejší krajina je magická, v poušti kolem Famary a Soo žijí unikátní živočichové, hlavně ptáci. Písek se přelévá z jednoho místa ostrova na druhý - v jeho proudech se nesmějí stavět domy, aby nebyl přerušený jeho přirozený cyklus a pláže měly stále dost zlatého pokladu. Pole tu připomínají lány pokryté škvárou - slabá vrstva lávového štěrku má totiž schopnost za svítání udržet vlhkost ze vzduchu, rosu pak poslat zemi a přes den nenechat půdu vyschnout. Vinice vypadají jako bojová pole plná jakýchsi zákopů, v každém z nich se schovává jeden keř. A zdejší víno je lahodné, plné slunce.

Takhle na Lanzarote vypadají vinice. A víno? Výborné!
Autor: Shutterstock.com
Můžete navštívit nádherné vyhlídky, třeba Mirador del Río, projet Údolí palem, prohlédnout si políčka, kde se „suší“ sůl z vody či zajít na trh do města Teguise. Mimochodem, Teguise! Navštivte tu dva podniky, které spolu téměř sousedí v jedné ulici: Secret Garden je „vnitrobloková“ zahradní restaurace a kino - obojí provozuje Angličan. Ve vnitrobloku se skvěle sedí v závětří a v kině jsou gauče a křesla. A pokud se vám zachce, nic vám nebrání přinést si sem z vedlejší restaurace třeba hamburger. Druhým fantastickým podnikem je Čajovna Herbolario Demeter - Bio Restaurante Hespérides bohyně úrody Demeter. Zároveň je to jediná biorestaurace na ostrově, kde si můžete dát čaj z canabis (konopí), po němž odpoledne usnete jako špalek. Majiteli restaurace jsou moc milá Češka Kamila s manželem Marcianem z Lanzarote.

Ležet na pláži? Proč ne?

Samozřejmě - na Lanzarote strávíte skvělou dovolenou ve fajn hotelích a jsou tu hezké pláže. Budovy, kromě jediné výškové v hlavním městě Arrecife, nejsou vyšší než tři patra. (Do té výškové si ale dojděte až pod střechu do restaurace na kávu - stojí kolem 2 eur.) Výletů tu můžete absolvovat nepřeberně, delegátka Jana Nováková je jako máma zdejších českých turistů. Ráda vám poradí a výlety s vámi podnikne i v malých skupinkách. Velkým zážitkem je návštěva národního parku Timanfaya plného sopek. Je tu restaurace s grilem, který vyhřívá 250 °C horká láva a pečou se na něm steaky. Víc než jejich chuť vám ale v paměti zůstane neuvěřitelná krajina „zmrzlé“ lávy.

Domů se vám nebude chtít: jako by vás ostrov chytil za nohu a nechtěl pustit. Jako by se vám písek, který přes oceán přivane ze Sahary, usadil pod kůží - jako mně.

Tipy redaktorky

* Téměř celý ostrov lemují kilometry dlouhé promenády, kde můžete běhat, jezdit na kole, na in-linech, chodit na procházky, sedět na lavičkách, číst si a poslouchat moře, posilovat na venkovních posilovacích strojích.

* Pronájem auta stojí od 20 eur na den. Silnice jsou ve skvělém stavu a bezpečné. Nebojte se vyrazit na výlet na vlastní pěst. Doporučuji vám absolvovat jeden výlet s Canaria Travel a pak se vydat pátrat samostatně. Ostrov je přes 20 km široký, přes 70 km dlouhý a žije tu kolem 130 000 obyvatel.

* Co můžete na ostrově dělat? Cestovat, objevovat (je co!), surfovat, chytat ryby, hrát golf, potápět se.

* Toužíte-li po absolutním klidu, ubytujte se na menším ostrůvku na severu La Graciose, kde se skutečně neděje vůbec nic.

* Lanzarote patří mezi Kanárské ostrovy a správně náleží ke Španělsku.

Více informací najdete na canariatravel.cz

Autor: archiv/Olga Poucheová
Video se připravuje ...