Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Utečte k moři! Vypravte se na Maltu, Krétu či Tureckou riviéru

21. září 2013 | 06:00

Přemýšlíte, kam odletět na dovolenou na poslední chvíli? Utečte z deště k moři. Na mnoha místech ještě stále teploty dosahují třiceti stupňů. Kde si i koncem září užijete slunce?

Kréta – ostrov bohů

Nádherně čisté moře, pohádkové pláže s bílým pískem, monumentální starověké památky i kouzelné horské vesničky a vynikající domácí strava… Mýtický ostrov prostě nabízí vše, na co jen dokážete pomyslet.

Kréta je kolébkou evropské civilizace a historie tu na vás dýchne doslova na každém kroku. Když k tomu přidáte neuvěřitelnou pohostinnost zdejších obyvatel, koupání v průzračném Středozemním moři a neodolatelné lahůdky místní kuchyně, musí vám být hned jasné, že vás tu čeká pravý ráj.

Kréta je kolébkou evropské civilizace a historie tu na vás dýchne doslova na každém kroku.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM
Na své si tu totiž přijdou plážové „povalečky“ stejně jako turistky, potápěčky i cyklistky, milovnice nočního života a samozřejmě také náročné gurmánky. Pokud se sem chystáte poprvé, je důležité vědět, kterou oblast si vybrat. Preferujete zábavu, nákupy a rušný noční život? Pak se ubytujte na severním pobřeží. Ideálním místem pro vás budou nejrušnější letoviska, například Hersonissos, Chania, Heraklion, Stalida – Stalis, Bali nebo okolí Rethymna. Jestli ale naopak toužíte po klidu, romantice a odpočinku, porozhlédněte se po oblasti Plakias, Ierapetra, Sitia a Paleochora. Každé z míst má svou neopakovatelnou atmosféru, všude ale najdete nádherné pláže, dechberoucí starověké památky a úchvatné přírodní scenérie.

Na ostrově uprostřed Středozemního moře najdete nádherné zálivy s křišťálově čistou vodou, nejstarší kamenné stavby na světě i tajemná přírodní zákoutí.
Autor: Alexandria
Tajemná Malta

Chcete odhalit tajemství maltézských rytířů? Na ostrově uprostřed Středozemního moře najdete nádherné zálivy s křišťálově čistou vodou, nejstarší kamenné stavby na světě i tajemná přírodní zákoutí.

Maltě se říká kamenitý ostrov, takže pokud sem přijedete hlavně za odpočinkem s vidinou koupání a opalování na bílých písečných plážích, budete zřejmě zklamaná. Najdete je tady totiž jen zřídka. Ale to vůbec nevadí. Sem se totiž jezdí hlavně za poznáním a zábavou. Vzácných paláců, chrámů a památek UNESCO, ale i obchodů a zábavních klubů je tu víc než dost, nudit se určitě nebudete.

Na ostrově uprostřed Středozemního moře najdete nádherné zálivy s křišťálově čistou vodou, nejstarší kamenné stavby na světě i tajemná přírodní zákoutí.
Autor: Alexandria
Ostrov má prý 365 kostelů, na každý den v roce jeden. Tato bývalá britská kolonie je Anglií ovlivněna, pokud jde o historii a jazyk, uvolněná středomořská kultura a pověstný jižanský temperament zůstaly naštěstí zachované. Možná právě proto sem míří za bujarým nočním životem tisíce studentů a mladých lidí z celého světa. Rozhodně navštivte hlavní město Vallettu plnou honosných paláců, nákupní ráj St. Julian a starodávnými hradbami obehnanou Medinu.

Poznejte všechny tváře Turecké riviéry.
Autor: FTV Prima
Turecká riviéra

Země „pohádek tisíce a jedné noci“ se stává v posledních letech stále atraktivnější destinací, kde plánujeme strávit letní dovolenou. Objevte její kouzlo i vy! Proč jsme si právě Turecko tolik oblíbily? Je to jednoduché – jistota slunečného počasí, výborné služby v hotelech, dlouhé písečné pláže a čisté moře a v neposlední řadě levné nákupy z něj dělají žádanou turistickou oblast. A navíc zájezdy pořídíte často velice výhodně.

Poznejte všechny tváře Turecké riviéry.
Autor: FTV Prima
Proč vyrazit právě sem? Čekají na vás luxusní resorty, kde vás budou od rána do večera rozmazlovat, slavné starověké památky, vyhlášené lázně i originální restaurace.

Nebudete vědět, kam se podívat dřív, za vidění toho totiž stojí spousta. Zmínit můžeme kromě jiného antický lázeňský komplex Hierapolis, který vznikl u termálních léčivých pramenů v Pamukkale. Nadpozemská krása zdejších oslnivě bílých útesů a jezírek s tyrkysově modrou léčivou vodou lákala lidi už ve druhém století před naším letopočtem, kdy byly lázně vybudované. I vám spolehlivě vyrazí dech svou nádherou!

Autor: sim
Video se připravuje ...