Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nejkrásnější místa v Řecku, která si okamžitě zamilujete

  • Poznejte všechny krásy Řecka
    12. srpna 2013 | 08:00

    Ještě pořád jste se nerozhodli, kam teď v létě na dovolenou? Letošním hitem je Řecko a tady je malá turistická ochutnávka.

  • Do Rhodosu za šestým divem světa

    Poznejte všechny krásy Řecka
    Autor: Shutterstock.com
    Na severní špičce největšího ostrova Rhodos v souostroví Dodekanés najdete stejnojmenné hlavní město. Za návštěvu tu stojí hlavně jeho stará část ohraničená původními kamennými hradbami, které tu za středověku vybudovali johanité. Při procházce mezi hradbami objevíte obrovské kamenné koule, které pamatují válečné časy. Prohlédněte si palác Velmistrů, projděte se křivolakými úzkými uličkami vyloženými malými kulatými oblázky, nakupte tradiční suvenýry, nechte se vyfotit se zdejšími papoušky, kteří lákají do obchodů a taveren a pak se vydejte k přístavu. V každou celou hodinu odtud odjíždí otevřený vláček, který vás proveze starým i novým městem až na akropoli Monte Smith nad městem, kde si můžete prohlédnout zbytky dórského Apollónova chrámu, amfiteátr a antický stadion. Je odtud úžasná vyhlídka na moře a turecké pobřeží.

    Co si tu koupit: V přístavu u historických hradeb objevíte lodě, které slouží jako obchůdky mořských hub, pemzy, korálů a mušlí.
    Náš tip: V přístavu Mandraki uvidíte velké větrné mlýny. V jejich blízkosti stála před dvěma tisíci lety zhruba 36 metrů vysoká bronzová socha boha Hélia, která třímala v ruce hořící pochodeň. Některé legendy vypráví, že mezi rozkročenýma nohama obra proplouvaly do přístavu obchodní lodě, jiné to popírají s tím, že by se socha musela rozlomit. Jisté je, že kolos vzal zasvé při zemětřesní, ale stal se předlohou sochy Svobody.

  • V Kosu pod Hippokratovým platanem

    Poznejte všechny krásy Řecka
    Autor: Shutterstock.com
    Vítejte v hlavním městě řeckého ostrova Kos – Kosu. Za návštěvu tu určitě stojí romantický přístav pod kamennou pevností johanitů. Až se pokocháte pohledem na kotvící jachty a velké zámořské výletní lodě, vydejte se pěšky do historického centra. Projít se můžete upraveným areálem s antickými vykopávkami a na chvíli si sednout na kamenné schůdky na náměstí Plateia Platanou pod Hippokratovým platanem, kde podle starých pověstí učený vědec přednášel svým žákům. Nynější strom je ovšem mnohem mladší, jeho stáří se odhaduje na 700 let. Další zajímavou zastávkou na procházce se může stát třeba muslimská Defterdarova mešita z 18. století na Eleftheriově náměstí. V blízké tržnici objevíte tradiční sladkosti, víno, olivy nebo koření.

    Co si tu koupit: V malých krámcích nabízejí Hippokratovu přísahu na pergamenu v mnoha světových jazycích včetně češtiny. Odvézt si odtud můžete také voňavé koření – muškátový oříšek, šafrán nebo eukalyptus, na ulici objevíte prodavače sladkých čerstvých fíků, opuncií nebo svatojánského chleba.

  • Černý písek ze Santorini


    Poznejte všechny krásy Řecka
    Autor: Shutterstock.com
    Romantický ostrov na rozhraní Krétského a Egejského moře vděčí za svůj vznik vulkánu, snad proto ho někteří pokládají za bájnou Atlantidu. Objevíte tu nádherné čisté moře, strmé skály a barevný písek na plážích – je bílý, rudý i černý. K nejkrásnějším místům patří Perissa s velkým kostelem Svatého kříže nebo Perivolos s dlouhou pláží s tmavým sopečným pískem.

    Co si koupit: K dostání je tu výborné zdejší bílé a červené víno (Assyrtiko, Mantilaria) nebo dezertní Vinsanto.

Autor: oli
Klíčová slova:  Řecko, cestování, dovolená
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...