Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Jak bezpečně zvládnout dlouhé cesty? Zapomeňte na řízky a kávu!

Na dlouhé cesty se pořádně vyspěte a dobře najezte.
13. srpna 2013 | 13:00

Jste jedni z těch, které ještě čeká dovolená, ale místo pohodlného letu jste si vybrali cestu autem? Pak pro vás máme praktické tipy jak zvládat dlouhé cesty co nejbezpečněji a jaká pravidla je třeba dodržovat.

Až na 800 000 z nás se každý rok vypraví chytat bronz do oblíbené destinace: Chorvatska. To znamená, že je potřeba ujet skoro 1 000 kilometrů a minimálně 7,5 hodiny sedět v autě. Jenomže ne vždy jezdíme bezpečně.

Podle statistiky Ministerstva zahraničí byli Češi v roce 2012 v zahraničí účastníky 297 autonehod. Úplně nejrizikovější jsou bohužel víkendy, kdy se jedni z dovolené vrací a druzí odjíždějí. Bohužel za většinu autonehod může buď nepřiměřená rychlost, nebo únava.

• Pozdě, ale přece
Může to znít otřepaně, ale unavený a vystresovaný řidič je skutečně méně pozorný a pohotový a šance na nehodu je u něho výrazně vyšší. Dopřejte si proto před cestou dostatek spánku a za jízdy se nestresujte. Je lepší na místo dorazit o dvě hodiny později než vůbec.

•  Káva ani cigareta nepomohou
Že je káva pro dlouhé cesty základ? Nesmysl. Šálek kávy určitě neublíží, ale ve větším množství dehydratuje a energii tělu nedodá. Raději proto dodržujte pitný režim (2 - 3 l vody) a kávu si dejte pouze na chuť. Máte pocit, že vás cigareta udrží bdělé, a proto si zapalujete jednu za druhou? Omyl. V malém množství nikotin stimuluje, ale ve větším naopak tlumí. Ve voze proto často větrejte a cigaretu si dejte v klidu během pauzy na odpočívadle.

• Řízky vám uškodí
Organismus energy drinky stimulují pouze krátkodobě.  Rozhodně byste neměli vypít víc jak jeden denně. Nevhodné jsou taky našincem oblíbené řízky. Jsou náročné na trávení a tělo tím vyčerpávají, což vede k útlumu. Dopřejte si raději celozrnné pečivo se sýrem či šunkou, zeleninu, ovoce a jako zákusek kousek čokolády.

• Řidič je vozu pán
Šofér by se neměl ničím rozptylovat. Od toho jsou v autě spolujezdci. Jakožto zodpovědná posádka vozu se musíte postarat o svého kapitána, napájet ho tekutinami, navigovat ho podle mapy, nebo navigace a v případě, že uvidíte, že je unavený, nabídnout mu pauzu.

Tomáš Suchý z Ušetřeno.cz říká: „Na řidiče jsou kladeny největší nároky a také zodpovědnost. Proto je to on, kdo by měl určovat teplotu ve voze, frekvenci zastávek či druh hudby."

Autor: ema
Video se připravuje ...