Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Milujete dobré jídlo a hledáte ráj pro gurmány? Vyražte do Řecka

Vyrazte do Řecka za kulturou, na dovolenou, ale i za dobrým jídlem
18. července 2013 | 06:00

Kam na dovolenou, když vám záleží i na tom, abyste se dobře a chutně najedli? Rozhodně do Řecka. Jen musíte vědět, na kterých místech si vychutnáte ten pravý kulinářský orgasmus.

1) Lesbos
Na bájném ostrově roste kolem 15 milionů olivovníků, vyrábí se zde jeden z nejkvalitnějších olivových olejů, nebo že ze zálivu Kalloni pocházejí nejlepší a nejchutnější sardinky.

Jsou považovány za jedny z nejzdravějších sardinek na celém světě a na všech trzích, kde se objeví, je o ně obrovský zájem. Mimořádné vlastnosti Kalloňských sardinek se připisuje minerálům z bujných hájů olivovníků lemující celý záliv. 

Do Řecka za jídlem
Autor: pořad Řecké hody, TV Paprika

Kalloňské sardinky jsou trochu menší než ty, které běžně známe, proto se výborně hodí jako snack v podobě solených sardinek. Zmíněné sardinky z Kalloni jsou natolik proslulé, že se zde koná i speciální festival, který je oslavuje.

2) Atény

Pokud by návštěvník chtěl zkusit něco ostřejšího, měl by vyrazit do srdce Řecka – do samotných Atén. V nejstarší evropské metropoli totiž může člověk ochutnat brandy a další likéry v Brettosu, druhé nejstarší palírně v Evropě!

Do Řecka za jídlem
Autor: pořad Řecké hody, TV Paprika
„Bar Brettos, který nese tentýž název, byl otevřený v roce 1909 a od té doby se téměř nezměnil,“ popisuje Barry jedno z míst lákajících k návštěvě. Okouzlující a podmanivá atmosféra baru přináší návštěvníkovi jedinečný zážitek, jako by se objevil na místě, kde se zastavil čas.

Ohromná zeď, na které jsou vystavené láhve destilátu v nejrůznějších barvách, se stala nezaměnitelnou součástí a chloubou celého baru.

Kromě exkluzívního brandy se zakladatel baru Michael Brettos zaměřil i na výrobu ouza, řeckého národního nápoje. Jde o anýzovou alkoholickou specialitu, do které se často přidávají i semena fenyklu, koriandr, lékořice, máta, skořice, lískové ořechy, hřebíček či citrusové květy.

3) Chios

 Na Chiosu se nachází vzácná odrůda pistácie lentišku, přezdívaná plačící strom. Z navrtané a nařezané kůry totiž strom roní vonnou pryskyřici, která záhy ztuhne v průsvitné žluté slzy – mastix.

Do Řecka za jídlem
Autor: pořad Řecké hody, TV Paprika

Mastix se zhruba od roku 50 n. l. vyrábí téměř výlučně na ostrově Chios a patří k nejvzácnějším a nejceněnějším přírodním produktům s širokým využitím. Ve starověku jej využívali lékaři při onemocnění artritidy, žaludečních a ledvinových potížích nebo i průjmu.

Vyrábělo se z něj i kadidlo a byl nepostrádatelnou součástí při mumifikaci. Dnes se používá zejména při výrobě lepidel, laků chránící olejomalby, dále do malířských barev a díky své příjemné vůní se hojně používá i do mýdel a kosmetických přípravků.

Autor: ema
Video se připravuje ...