Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Tip na dovolenou: Tajemný Libanon

Impozantní sloupy římského paláce v Baalbeku.
24. května 2010 | 15:28

Asi hlavně proto, že jsme o téhle zemi slýchali ve spojitosti s válečným konfliktem, nebývá obvyklým cílem českých turistů. Ale o to víc mě lákala svým tajemstvím a historickými skvosty a rozhodně mě nezklamala.

Po stopách minulosti

Ruiny římský paláců v městě Baalbec mě vyrazily dech svými úctyhodnými rozměry. Podle impozantních sloupů a jejich rozmístění si lze představit, jak obrovský byl chrám boha Jupitera, Bakcha i bohyně Venuše. Po pádu římské říše byla akropole v držení muslimů, ničili ji nájezdníci i zemětřesení, o to víc mě fascinovalo, do jaké míry se dodnes dochovala, protože k vidění jsou i téměř nepoškozené reliéfy.

Historie ke mně promlouvala i na každém kroku starobylým přístavním městem Byblos. Na své si zde přijdou milovníci archeologie a historie, protože právě zde se zrodilo fénické písmo, které dalo základ dnešní abecedě.

Pulzující Bejrút

Místní život je snoubením křesťanské a islámské kultury. Svědčí o tom třeba těsné sousedství katolického kostela a islámské mešity. Trochu mě mrazilo při pohledu na domy se zejícími otvory jako památkou na bombardování. Vedle nich se překotným tempem staví luxusní výškové budovy. Semafory či dopravní značení ve městech téměř neexistují, přesto se všichni přesouvají v

Mešita v Bejrútu
Autor: Petr Janoušek, Libor Kadlec, Micahl Protivanský, Shutterstock.com
autech., která se pohybují krokem, všichni troubí, ale na rozdíl od našich řidičů v tom není nic hysterického, je to jen upozornění, „pozor jedu“. Místo hromadné dopravy se po městě jezdí taxíky, ale cenu je lepší domluvit předem a rozhodně nekývnout na první nabídku. Davy jako na našem „Václaváku“ tady nepotkáte, snad jen uprostřed noci v centru města, kde si Libanonci užívají v místních luxusních barech.

 

V Libanonu se stihnete během jednoho dne koupat v moři i lyžovat v místních horách. Také tady ochutnáte výborné víno z místních vinic a bude vás bavit zdejší způsob stravování. Jí se po malých dávkách a od každého něco. Například večeře v restauraci je tak jedním dlouhým nepřetržitým překvapením, kdy vám pod nic neříkajícími exotickými názvy servírují jednu dobrotu za druhou. Můžete je zapíjet výborným vínem z libanonských vinic.

Info:

- Za týdenní dovolenou v Libanonu včetně letenky, pojištění, výletů zaplatíte za osobu zhruba 22 tisíc. Platit můžete v dolarech. Domluvíte se francouzsky.

Autor: Ladislava Protivanská
Video se připravuje ...