Sobota 29. června 2024
Svátek slaví Petr a Pavel, zítra Šárka
Polojasno, bouřka 29°C

Alebrobello: Nejromantičtější místo na světě

26. května 2010 | 05:00

I když je jedním z nejoblíbenějších turistických destinací, Itálie mě baví možná právě proto, že mě pokaždé něčím překvapí. Naposledy mě fascinovala jihovýchodní část „boty“ a v něm městečko, které patří mezi památky UNESCO.

Kouzelné trulli

Strávit v Alberobellu celou dovolenou nemá smysl, ale na jedno až dvoudenní výlet je ideální, protože to je snad nejromantičtější místo na světě. Zvlášť

Alberobello vypadá jako kreslené město z pohádky.
Autor: Petr Janoušek, Libor Kadlec, Micahl Protivanský, Shutterstock.com
když si přivstanete a naordinujete si procházku po malém městečku kolem deváté hodiny, kdy se teprve začíná probouzet. Úzké uličky, usměvaví Italové, sluníčko, a unikátní zářivě bílá stavení - trulli, která vypadají jako z kreslené pohádky. To jsou největší trumfy Alberobella.

Nikde jinde na světě takové domky neuvidíte. Malé kruhovité nebo hranaté stavby, nalepené těsně na sebe, které jsou poskládané z pečlivě opracovaných kamenů bez použití malty místní obyvatelé každý rok bílí vápnem, takže opravdu svítí do dálky. Kulatá střecha každého domu je označena znakem, který ho má chránit před vším zlým. Jestli se ji to daří, nevím, každopádně atmosféra, kterou umí vykouzlit, ze mne udělala velkou milovnici celého města.

Kousek od moře

Co si budeme namlouvat, když už jedu do Itálie, chci si kromě krásného městečka, skvělého jídla a ochutnávky vín, užít hlavně moře. A Alberobello je sice vnitrozemní, ale k moři to má kolem třiceti kilometrů na jednu a čtyřiceti na druhou stranu. Takže si můžete vybrat, jestli se budete nechat omývat Jónským nebo Jadranským mořem. Každopádně, když už v „podpatku“ Itálie budete, ochutnejte místní speciality z olivového oleje, vína, skvělé jsou likéry z kaktusu nebo melounu, ale i ručně dělané těstoviny se zeleninou. Na jejich mandlové cukrovinky budu vzpomínat celý život.

Informace:

- Ideální doprava je letadlem z Prahy do Bari. Let trvá dvě hodiny a dál autobusem nebo půjčeným autem zhruba hodinku.
- www.apulia-in.cz

Můj osobní tip:

I když se chystáte do Alberobella jen podívat, určitě si v něm naplánujte alespoň jednu noc. V některých trulli se dá totiž přespat a to je opravdu neuvěřitelný zážitek.

Autor: Majka Vinická, oj
Video se připravuje ...