Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Tip na dovolenou: Krásné a romantické Bruggy

Belgické Bruggy už nikdy nevymžete z paměti
20. května 2010 | 06:05

Nebýt mého táty, zřejmě bych se k návštěvě pohádkového města na severozápadu Belgie nikdy neodhodlala. Bruggy už ale nikdy nevymažu z paměti. Jsou tak krásné a romantické, že mi dojetím vytryskly slzy do očí.

Úchvatný diamant severu

I tak je město, které si dochovalo identickou atmosféru středověku, někdy označováno. Bruggy byly centrem mezinárodního obchodu se suknem, což jim zajistilo přísun peněz a umožnilo výstavbu unikátních staveb. Dobová zástavba se dochovala celkem nedotčená až do dnešních dnů, proto bylo historické město roku 2000 zapsáno i na seznam světového dědictví UNESCO.

Toulky městem

Když procházíte křivolakými uličkami, míjíte nespočet útulných kaváren a restaurací a objevujete nová a ještě líbeznější zákoutí, máte chvílemi pocit, že se vám město snad zdá. A co teprve, když

Město protíná nespočet vodních kanálů
Autor: Shutterstock.com
dojdete k vodním kanálům, které jsou v blízkosti centra. „Sem bych chtěla někdy odjet na svatevní cestu,“ honilo se mi hlavou, když jsem se dívala na starobylé hotýlky vypínající se nad kanály. Po kanálech se určitě projeďte. Pohled na město z vodní hladiny je snad ještě krásnější než z dlážděných chodníků. Přibližně půl hodinová projížďka vás vyjde jen na sedm eur. A pak se zajděte osvěžit do některé z přilehlých hospůdek výborným belgickým pivem. Co když vám vyhládne? Pak doporučuji některou ze středomořských specialit, nebo typické belgické hranolky. Ty chutnají vždycky.

Báječné vafle

Ať už budete v jakémkoliv belgickém městě, nezapomeňte ochutnat voňavou vafli, která je zdejší specialitou. Kalorií navíc v tomto případě rozhodně nebudete litovat.

Info:

Pokud vyrazíte do Brugg i vy, připravte si dostatek finanční hotovosti. V Belgii je totiž draho a v Bruggách to platí dvojnásob. Hamburger tu pořídíte kolem 8 eur. A oběd v restauraci zhruba od 15 eur na osobu.

Autor: Alena Dušková
Video se připravuje ...