Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Tip na dovolenou: Čisté moře v turecké Alanye

19. května 2010 | 14:26

Také věříte, že není nad osobní zkušenost? Zveme vás na místa, která jsme osobně vyzkoušely a kde se nám líbilo. Redaktorka Olga Poucheová popisuje zážitky z návštěvy turecké Alanye.

Někomu se může zdát úplně nepřijatelné, strávit čtrnáct dní u moře v jednom středisku. Mně ne! Do Alanye jsem jela s německou cestovní kanceláří, takže jsem ušetřila za pobyt téměř pět tisíc korun. Jediný problém byl dostavit se k odletu do Drážďan na letiště a zpět, ale i to se dá zvládnout.

Promenáda skoro španělská

Turci se o své návštěvníky umějí postarat, a tak v místech, kde jsem projížděla nebo procházela, bylo vždycky čisto a hezky (narozdíl třeba od Egypta nebo Tuniska). Zdejší dlouhá a krásná promenáda se je srovnatelná třeba s těmi ve Španělsku.

V Alanye je čisté moře i pláže, na kterých je od brzkého rána do večera v pravidelných intervalech slyšet z mešit slyšet svolávání k modlitbám – měla jsem je ráda, protože před odpolední modlitbou se pravidelně ztišila hudba z reproduktorů u plážových stánků.

Chcete-li, odvezte si odtud spoustu dárků: od levných kožených výrobků a hezké keramiky po imitace známých značek. Který z turistů po třech dnech nenosí triko Lacoste (3 kusy za 5 euro), ten jako by tu nebyl.


Kam vyrazit

V Alanye jsem absolvovala pár výletů, například do Aspendosu – tureckého Kolosea (nádhera, ale horko), na delfínní show (nic moc), nebo půldenní výlet pirátskou lodí. Hodně se mi líbila dominanta města – krásné hradby, které jsou vidět z pláže a dělí Alanyu na přístavní část, kde je rušno, diskotéky, hlavní trh a spousta blikajících světel a plážovou – klidnější část s promenádou. Určitě aspoň jednou vyjeďte městským autobusem až nahoru na hradby – když tam stihnete západ slunce, odvezete si další příjemný zážitek navíc.

Info:

- Z letiště v městě Antalya (Drážďan asi dvě hodiny letu) dojedete do Alanye zhruba za dvě hodiny.
- Čtrnáctidenní dovolená na jednu osobu s plnou penzí (včetně letenky a poplatků)stojí kolem 23 tisíc Kč.

Autor: Olga Poucheová
Video se připravuje ...