Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Proměňte svoji starou kuchyň: Snadno ji obléknete do nových barev

1. listopadu 2013 | 14:00

Každá z nás dokáže bez problémů říct, jestli jí sluší víc červený, nebo modrý svetr. Dokážete ale také odhadnout, která barva sluší víc vaší kuchyni? Nemusíte! Zjistily jsme to za vás.

Hrátky s barvami dokážou s interiérem hotové divy. Nevěříte? Tak se podívejte na jednu praktickou kuchyni, ve čtyřech různých barevných provedeních. Každá má svá pro a proti. Záleží tedy čistě na vašem pocitu a preferencích.

Jiná nemusí být nutně nová

Nevíte pro kterou barvu se rozhodnout? Máme pro vás prár rad a tipů.
Autor: Shutterstock.com
Když se pro některou z barev nadchnete, samozřejmě to neznamená, že máte svoji starou kuchyňskou linku hned vyhodit. Stačí vyměnit dvířka, nebo ta stará polepit samolepící omyvatelnou fólií. Nebojte se, není to nic těžkého ani drahého. Seženete ji v každém obchodě s tapetami nebo ve vybavenějším papírnictví.

Na zadní straně má folie namalovanou praktickou mřížku, a tak ji zvládne správně nastříhat opravdu každý. Při lepení je jen potřeba dát pozor, aby se nevytvořily bublinky. Lepit proto začněte od jednoho konce a postupně fólii vyhlazujte a vytlačujte vzduch.

Vášnivá červená

Jedna kuchyň 4x jinak
Autor: Shutterstock.com
Tato barva je sice opravdu krásná a kuchyni sluší, ale snesou ji jen silné nátury. Sice se traduje, že červená podporuje chuť k jídlu, ale je potřeba s ní nakládat velmi opatrně. Raději si v tomto tónu nepořizujte hned celou linku, ale jen část nebo doplňky. Ty snadno zkombinujete s jinými, méně řvavými.

Teplá žlutá

Jedna kuchyň 4x jinak
Autor: Shutterstock.com
Sluníčkově žlutá barva dokáže každý interiér opticky prosvětlit. Dobrou službu vám tak udělá především v temnějších kuchyních, nebo kuchyňských koutech bez oken. V její společnosti je vám také zdánlivě tepleji, protože žlutá budí pocit příjemného letního dne a vy tak máte menší potřebu přitápět.

Studená modrá

Jedna kuchyň 4x jinak
Autor: Shutterstock.com
V obchodě sice modrá vypadá impozantně, ale doma se pak můžete cítit jako na pitevně. Proto si u této barvy dobře promyslete vybraný podtón. Pastelové odstíny vypadají velmi přívětivě, zatímco tmavá modrá je hodně sterilní a navozuje pocit chladu. Zjemnit ji ale dokážou kusy nábytku a doplňky s povrchem v dekoru přírodního dřeva. Ideální k modrým dvířkám je tak dřevěná kuchyňská deska a stejné obložení stěn.

Svěží zelená

Jedna kuchyň 4x jinak
Autor: Shutterstock.com
Zatímco na podlaze nám zelená může příjemně připomenout trávu, na větší ploše kuchyňské linky působí nepatřičně. Vybrat si ji můžete snad jen v případě, že se chystáte k radikální dietě. Jak je to možné? Většina potravin ( především maso a uzeniny) od ní chytají podivný odstín, takže vypadají nanicovatě, nezdravě až zkaženě. Není proto divu, že vás pak chuť k jídlu rychle přejde.

Autor: toma
Video se připravuje ...