Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Co vám doma ´žere´ peníze? Jak ušetříte?

Fotografie
6. května 2009 | 10:06

Vytápění, vaření, praní a další domácí činnosti kladou různé nároky na spotřebu elektřiny. Pokud chcete nějakou korunu ušetřit, zaměřte se na oblasti s nejvyšším podílem spotřeby. A šetřit už můžete své finance při nákupu.

Uvažujete-li o tom, že si pořídíte novou pračku nebo ledničku, nezapomeňte si prohlédnout i štítek.

Energetické štítkování je viditelné označování spotřebičů štítky s údaji o výrobci, modelu výrobku, jeho měrné spotřebě elektrické energie a o jeho dalších důležitých parametrech, jako je účinnost praní, odstřeďování, mytí, sušení, spotřeba vody, doba ohřevu vody, tepelné ztráty a další důležité parametry přístroje. Jednoduchá orientace Cílem štítkování je usnadnit zákazníkům orientaci mezi množstvím nabízených výrobků při nákupu nového spotřebiče a zároveň vytvořit tlak na výrobce, aby vyvíjeli a dodávali na trh energeticky úsporné spotřebiče. Štítek obsahuje zařazení výrobku podle energetické náročnosti do sedmi kategorií, a to od těch úsporných s nízkou spotřebou, až po nejméně úsporné s velice vysokou spotřebou. Kategorie na štítcích spotřeby jsou znázorněny barevnými pruhy a označeny písmeny A až G.


Spotřeba energie moderní úsporné domácnosti:
2643 kWh/rok - cca 13 231 Kč

Spotřeba starých "žroutů":
6697 kWh/rok - cca 31 428 Kč

Nákupem úsporných spotřebičů ušetříte:
18 197 Kč


Osvětlení, zářivky: 438 kWh/rok
Staré žárovky: 1800 kWh/rok

Televize, DVD: 219 kWh/rok
Stará televize a video: 767 kWh/rok

Rádio, CD přehrávač: 73 kWh/rok
Staré rádio s kazeťákem: 100 kWh/rok

Nový počítač, tiskárna, skener: 365 kWh/rok
Starý počítač s tiskárnou: 950 kWh/rok

Úsporná lednice, mrazák: 475 kWh/rok
Stará lednice s mrazákem: 670 kWh/rok

Pračka: 137 kWh/rok
Stará pračka: 275 kWh/rok

Vytápění a ohřev vody: 13 128 kWh/rok
Zastaralé vytápění a ohřev: 20 000 kWh/rok

Myčka: 207 kWh/rok
Starší myčka: 275 kWh/rok

Varná deska, trouba: 548 kWh/rok
Elektrický sporák: 1460 kWh/rok

Ostatní: 183 kWh/rok
Ostatní staré: 400 kWh/rok


Průměrná spotřeba tříčlenné rodiny
Víte, kolik energie odčerpá topení, ohřátí vody nebo pračka? Blesk vám pro lepší představu dá modelový příklad spotřeby energie v městské tříčlenné domácnosti, kde žijí 2 dospělí a dítě v bytě o rozloze 80 m2. Předpokládá se, že mají běžné spotřebiče třídy A, maximálně B.

Spotřebiče, které musí mít energetický štítek:

* automatické pračky
* bubnové sušičky prádla
* pračky kombinované se sušičkou
* elektrické ohřívače vody
* elektrické trouby
* myčky nádobí
* elektrické chladničky, mrazničky a jejich kombinace
* zdroje světla
* předřadníky k zářivkám
* klimatizační jednotky

Top 10 tipů pro jarní úspory energie v domácnosti:

Snížit spotřebu elektřiny je možné v každém ročním období. Některá úsporná opatření vyžadují fi nanční investici, jiná se zakládají pouze na změně vašeho spotřebitelského chování. Ušetřit ale může každý.

1. Velké spotřebiče (chladničku, pračku, myčku, sušičku) změřte měřičem spotřeby elektřiny a dozvíte se, zda je jejich provoz ještě úsporný. Měřič si můžete vypůjčit u vašeho dodavatele elektřiny.
2. Chladničku/mrazničku umístěte na suchém, chladnějším místě (teplota okolního vzduchu by ale neměla klesat pod 16 °C).
3. Pokud uvažujete o výměně staršího počítače, vyberte si raději notebook. Má nižší spotřebu i v režimu stand by.
4. Nenastavujte teplotu ohřevu vody v bojleru na více než 65 °C – při této teplotě je provoz ekonomicky nejvýhodnější, a navíc je výrazně omezena přirozená tvorba vodního kamene, který snižuje životnost zařízení.
5. V místech, která jsou užívána jen nárazově (komora, WC, sklep), je vhodnější použít klasické žárovky, které mají okamžitý náběh do plného výkonu.
6. Pokud zvažujete pořízení tepelného čerpadla, volte takovou instalaci, kdy čerpadlo dokáže kromě vytápění zároveň i ohřívat užitkovou vodu.
7. Pro vaření zvolte vhodné nádobí – hrnce s rovným dnem ušetří až 30 % energie.
8. Používejte automatické a úsporné programy myčky – zkracují mycí čas a šetří energii. Málo špinavé nádobí vyzkoušejte umýt při teplotě vody snížené na 50 °C místo standardních 65 °C.
9. Do sušičky vkládejte prádlo v pračce předem dostatečně vyždímané (min. 800 otáček). Dostatečným odstředěním prádla v pračce ušetříte náklady na sušení.
10. Přístroje, které nelze úplně vypnout ani hlavním vypínačem (video, DVD, reproduktory apod.), napojte přes prodlužovací šňůru s vypínačem a vypínejte je celé.
(Zdroj ČEZ)

Autor: Iva Dvořáková, brum
Video se připravuje ...