Středa 17. dubna 2024
Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie
Oblačno, déšť 10°C

Praktická kuchyně vám ušetří spoustu času

31. března 2009 | 13:31

Plánujete novou kuchyňskou linku a vybíráte si materiály na pracovní desku a korpus? Prima, ale stejně pečlivě rozvažte vnitřní uspořádání. Správné umístění nádobí a potravin vám ušetří spoustu času.

Zapomeňte na klasické police nebo otevírací dveře na panty a prozkoumejte nová dvířka, zásuvkové pojezdy i jejich vnitřní útroby, možná vás ten pohled překvapí. Moderní kuchyně vynikají jednoduchou elegancí a dobře se udržují. Snad i proto, že všechny potřebné přístroje, hrnce, talíře, příbory a koření jsou schované uvnitř linky. A přitom je během mžiku vyndáte k vaření a stejně rychle pak zase umyté uklidíte zpátky.

V horním patře
Velkým hitem horních partií kuchyňských linek jsou výklopná dvířka s různými systémy kování. Každé umožňuje jiný druh otevření, kromě klasického výklopu například předsunutí dvířek před korpus linky a jejich vysunutí směrem nahoru, vyklopení nad skříňku, případně „zalomení“ dvojdílného čela směrem vzhůru nad skříňku. Otvírací systém s protipákou při správném vyvážení podle hmotnosti zvoleného materiálu dvířek je přitom udrží přesně v místě, kam jste je otevřeli.

Velkým hitem horních partií kuchyňských linek jsou výklopná dvířka s různými systémy kování.
Autor: archiv firmy Hanák kuchyně

Další variantu zavírání nabízí roleta, která šetří prostor před linkou. Nebo byste raději posuvná dvířka? S nimi však nikdy neotevřete celý prostor dané části linky, navíc je potřeba kalkulovat s větší hloubkou korpusu na pojezdy a menší schopností těsnění. Pokud jste zastánci klasických otvíracích dvířek, pořiďte si k nim nové panty s přítahem a měkkým dorazem; skříňky bez velkého úsilí a zcela potichu otevřete i zavřete.

Kam s talíři i potravinami
Co si do horního patra dát? Většinou se tam odkládají jídelní sety, i když opět v moderním pojetí, na talíře si pořiďte stojánky nebo odkapové rošty nad dřezem, kde po umytí lehce doschnou. Máte-li však kuchyň větší, raději ukládejte nádobí do dolních zásuvek a místo nad sporákem vyhraďte na koření nebo často používané trvanlivé potraviny. A nezapomeňte na světlo (například LED diody), zvlášť pokud bude horní část linky kombinovaná se sklem.



Místo v rohu
Dnes se dá dobře využít každý volný centimetr, proto ani rohový kout linky ve tvaru písmene L nezůstane pozadu. Kromě otočného karuselu, kdy z prostoru „vyjede“ částečně nebo zcela kruhový drátěný koš, si můžete pořídit praktický úložný systém - přední sada košů vytáhne zadní koše, na menší předměty pak vyhraďte například rohové zásuvky se „skládacími“ čelními panely. Větší koše snadno unesou i sadu hrnců a přitom se při vyndávání nemusíte nijak namáhat.

 

V šikovném třídiči s kořenkami nemusíte dlouho hledat.
Autor: archiv firmy Sykora

 

Dokonalé zásuvky
Dolní část linky se většinou skládá z různě objemných zásuvek, které zvládnou i velkou zátěž. Bez problémů tedy unesou těžké nádobí nebo sadu talířů pro rozvětvenou rodinu. Vnitřní členění se jim přizpůsobí: větší předměty oddělí přepážky, menší dáváte do vyndavacích přihrádek z nerezové oceli nebo plastu, případně je vkládáte rovnou do profilovaného dna (například nože). Bez rozdílu, zda je zásuvka naplněná těžkým nebo lehkým nádobím, se snadno otevírá; stačí zatlačit na úchytku nebo čelní stěnu zásuvky, která lehce vyjede a stejně jednoduše ji vrátíte na své místo. Každá zásuvka má na bocích dvě kolejničky v profilech s integrovaným tlumičem, takže manipulace se obejde bez zbytečného hluku. Mechaniku však můžete ještě vylepšit systémem servo – drive, tedy elektrickým podavačem, který zásuvku otevře za vás. Vyplatí se například u zásuvky s odpadkovým košem: jen zlehka zatlačíte kolenem do čílka, za zadní stěnou se zapne senzor, který spustí podavač, ten povystrčí zásuvku, která pak vlastní setrvačností vyjede z linky. A cena? Chytrá zásuvka stojí zhruba 4000 Kč, ale systém se skládá z více komponentů a projektuje se kuchyňské lince na míru.

 

Domácí spíž můžete nahradit potravinovou skříní.
Autor: archiv firmy Hanák kuchyně

Skříně na potraviny
Nová kuchyně vyžaduje i přiměřenou chladničku. Kam však dát další trvanlivé potraviny? Pokud doma nemáte spíž, pořiďte si potravinovou skříň jako součást linky. A řešení je hned několik. Můžete mít například výsuvný systém do spížní skříně s drátěnými koši, kterou lehce otevřete a obsluhovat se dá z obou stran, nebo si zvolíte klasická otvírací dvířka - za nimi se skrývají samostatné vnitřní „anglické zásuvky“ přístupné z boku i zepředu. Jednotlivé koše mají nosnost až 50 kg, takže jim bez obav svěřte třeba PET lahve. Jejich výhodou je přitom lepší přístupnost k jednotlivým věcem. A pokud vám v lince zbude úzké „hluché“ místečko, hodí se pro zásuvku na ocet, olej nebo kořenky.

 

Odborník radí

Přemýšlíte, jestli moderní útroby kuchyňské linky nevyžadují více úklidu? Vaše obavy rozptýlí Filip Čapek z firmy Hanák Ateliéry: „Všechny novinky se konstruují tak, aby v nich nebyly zbytečné mezery nebo zvýšené okraje. Zásuvky mají zaoblené vnitřní hrany, nerezové boxy a přihrádky z nich lehce vyjmete a umyjete. Celkem jednoduše si poradíte i s vyndáním celé zásuvky nebo čištěním rohové skříňky, postačí obyčejný nebo menší kuchyňský vysavač na drobky. Abyste zamezili zbytečnému usazování mastnoty, doporučuji používat kvalitní výkonnou digestoř. Pořídit si můžete také například dřez se spodní montáží, do kterého smetete drobky z pracovní desky.“

Autor: Olga Trešlová
Video se připravuje ...