Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Jak si ulehčit úklid

Umývání oken patří k nejžádanějším službám.
20. listopadu 2008 | 11:33

Nepořádek v pokojích je doslova žroutem energie. Poradíme vám, jak rychle vnést do chaosu náležitý řád a uvolnit potřebný prostor. A to jednoduše a s rozumem.

Špinavé oblečení rozházené po zemi, přeplněné skříně, hromady lahví a starých novin... Podobný každodenní nepořádek vede v mnohých domácnostech ke stresu a hádkám. S našimi tipy se tiché domácnosti určitě vyhnete.

Důležitý první dojem
Aby váš byt už při otevření hlavních dveří působil uspořádaně, je potřeba nejprve uklidit věci, které udeří do oka hned při vstupu. Například boty, se kterými se obvykle potkáme hned na chodbě nebo v předsíni.

Ilustrační foto
Autor: archiv Blesku - Jindřich Mynařík

Uklízejte každý den
Každodenní rutina vás nezatíží několikahodinovým uklízením. Než se vám uvaří voda na kávu, ukliďte umyté hrnce a talíře z odkapávače nebo myčky. Tak vám nic nebude překážet na pracovní desce ani v dřezu. Nebo po sprchování hned utřete kapky vody – zabráníte tak ničení silikového těsnění nebo usazování vodního kamene v kohoutcích.

Armatury pravidelně udržujte.
Autor: archiv firmy Vileda

Pracujte systematicky
Když mají věci své místo, dají se lépe uklidit a jsou vždy po ruce. Proto si kupte velkou skříň na boty, do které se vejdou opravdu veškeré obuv vaší rodiny. Systém si zaveďte například i ve skříních - ponožky a spodní prádlo ukládejte do speciálních šuplíků nebo košíků.

Vyhazujte s rozumem
Všechno, co je vašemu srdci blízké, může doma zůstat. Zato prasklých květináčů, sepraných triček, vytahaných svetrů a zaprášených suvenýrů z dovolené se raději zbavte. Vždy když si dáte do skříně něco nového, naopak něco starého vyhoďte. Pokud se nemůžete s něčím rozloučit, vložte to do krabice a odložte do sklepa. Pokud vám to nebude chybět ani po půl roce, pryč s tím!

Rozdělte si jednotlivé kusy oblečení podle barev.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Jaký jste uklízecí typ?

Podlahová pokrývačka: Všechno, čeho se dotknete, přistane většinou přímo na zemi, kde se to navzájem promíchá – ať už použité oblečení, nebo časopisy.

Pomoc: Atraktivní úložné systémy, například barevné koše nebo kovové bedny označte a umístěte rovnou na zem.

Sběratelka: Každé volné místo využívá ke skladování svých pokladů, koupelnu na sbírku mušlí, obývací pokoj na suvenýry z dovolené.

Pomoc: Podobné drobnosti umístěte do zasklených vitrín nebo poliček, kde se na ně nebude tolik chytat prach.

Dočasná řešitelka: Není u ní neobvyklé, že má místo lampy zavěšenou holou žárovku a regál je prázdný do chvíle, než najde správnou barvu na vymalování.

Pomoc: S partnerem nebo kamarádkami se projděte nákupní katalogy a v klidu se konečně pro něco rozhodněte.

Stavitelka mrakodrapů: Mezi hromadami papírů na stole ji už pomalu není ani vidět a vedle postele se jí tyčí stohy knih.

Pomoc: Pěkně formované zakladače na noviny a označená krabice ulehčí okamžité odkládání.

Dílčí uklízečka: Je jedno, v jakém zmatku se nachází zbytek bytu, hlavní věc je, že například boty stojí vyčištěné v řadě a cédečka jsou seřazená podle abecedy.

Pomoc: Dílčí pořádek využije na zkrášlení celého bytu, například polici s cédečky udělejte hlavním doplňkem pokoje a promyslete si, kde byste mohla svoji "úchylku" ještě využít.

RYCHLÉ TIPY

Čistění koberce

Teplý koberec na studené podlaze má své příznivce i v době rostoucího počtu alergiků. Při jeho čištění se nemusíte stále spoléhat na vysavač, ale vyzkoušejte si i staré dobré vyklepávání. Klepejte z rubové strany, aby se nepoškodil vlas a větší špína nezůstávala v koberci.

Koberec
Autor: archiv BAKERO

Drahý motor
Z motoru lednice nebo mrazáku pravidelně vysávejte prach, protože právě on způsobuje, že se přístroj zapíná častěji, čímž zbytečně stoupá spotřeba elektřiny.

Nedobytné tuby
Nepříjemným zvykem otevřených tub, ať už jde o pastu sardelovou, anebo zubní, je, že u uzávěru zasychají. Nemusíte hned žádat o pomoc největšího siláka v domě nebo tubu házet do smetí. Když uzávěr ponoříte na několik minut do vody, povolí.

Zaprášené svíčky
Zaprášené svíčky čistěte prachovkou namočenu v lihu.

Otisky prstů

Dveře vyčistíte od otisků prstů, když je potřete syrovou bramborou a vyleštíte.

Autor: pk, vin
Klíčová slova: bpž;bpz;bydlení;úklid;
Související články
Video se připravuje ...