Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Pořiďte si pomocnici

Umývání oken patří k nejžádanějším službám.
9. října 2008 | 13:50

Život je krátký na to, abychom ho zabíjely každodenním úklidem. Řekneme vám, na co si dát při výběru pomocnice pozor a kolik vlastně stojí.

Přijít do uklizeného bytu je příjemné. Kolik tyto služby vlastně stojí? Na co si dát pozor při výběru pomocnice? Ideální je zapojit do domácích prací celou rodinu - manžela i děti. Ale protože i oni bývají pracovně vytížení, nezbývá než si najmout pracovní sílu zvenčí. Pomocnice v domácnosti už není jen výsadou horních deseti tisíc. Pro dnešní ženu je to nutnost, pokud chce vyskočit z neustálého kolotoče - práce, děti, vztah - a aspoň hodinku denně se věnovat sobě nebo získat víc času pro rodinu.

Kdo hledá, najde
"Než jsem našla šikovnou pomocnici, chvíli to trvalo," říká Alena Kučerová z Prahy. Hospodyně k nim chodí na 3 hodiny týdně - setřít prach, podlahy, vynést koš, umýt nádobí, posbírat prádlo a vyžehlit. "Obecně můžu pomocnici vřele doporučit. Argumenty, že je to drahé? Je a není - měsíčně zaplatím paní na uklízení asi 1 000 Kč. Člověk kolikrát ty peníze utratí za hlouposti, ale já je teď radši dám za to, že mám volné víkendy, klid a pohodu. Kamarádky mi tiše závidí (v dobrém) a tchyně pomlouvá, což je mi jedno," popisuje paní Alena svou zkušenost.

Nejdůležitější je vytvořit takové prostředí, kde plísně "nemají šanci".
Autor: PROFIMEDIA.CZ

Pomůže to vztahu
Nejen ona se přesvědčila o tom, jak rodině pomůže, když je maminka odpočatá a v pohodě. Prospívá to i partnerskému vztahu, což může dosvědčit i 36letá Jana Svobodová ze Zlína. "Často jsme se s mužem hádali kvůli úplné maličkosti, která souvisela s provozem domácnosti," vypráví. Oba nesnášejí takové to každodenní uklízení. "Přeli jsme se, kdo vynese koš nebo proč není v koupelně uklizeno. Já na to sama nestačím a můj muž je líný." Její partner zpočátku doma nikoho cizího nechtěl. Prohlásil dokonce, že si se svou ženou na měsíc domácí "službu" vymění. "Ale vzdal to už po necelých dvou týdnech. Ať prý je po mém!" směje se paní Jana. "Od té doby jsme se nepohádali. Paní nám chodí uklízet 2x týdně asi za 80 Kč na hodinu a udělá všechno, co já sama dělám nerada. Mám dobrý pocit, že všechno neleží už jenom na mně."

Co všechno pomocnice v domácnosti dělá?
S čím konkrétně vám pomůže, záleží jen na vás. Může zajistit péči o kompletní chod domácnosti včetně starosti o děti. Lidé si pomocnice často objednávají i jen na jednorázový velký úklid - po malířích, před Vánocemi nebo na umývání oken.

Obavy jsou většinou zbytečné
Kromě obav z tchyně, které pomocnice v domácnosti svých synů jen obtížně "vydýchávají", musí mnohé ženy překonat i strach, aby jim pomocnice "nevizitýrovala" ve skříních, případně si neodnesla něco, co jí nepatří. "Ze začátku jsem samozřejmě byla nervózní, jestli paní uklízečka doma něco nerozbije, nebo dokonce neukradne," přiznává paní Alena. Vyřešila to po svém: "Jednou jsem na ni nastražila past: nechala jsem na poličce v kuchyni nějaké peníze a odešla jsem. Nic se neztratilo. Pak už jsem přestala být nedůvěřivá a začala jsem si užívat pocitu, že za mě uklízí někdo jiný."

Utěrky z mikrovlákna absorbují vodu, nečistoty i mastnotu.
Autor: archiv firmy Ravak

Vyplatí se to?
Váháte, jestli by se u vás pomocnice v domácnosti opravdu uživila? Jestli to není zbytečný luxus, který si mohou dovolit pouze bohatí? Pak si po dobu jednoho měsíce podrobně zaznamenávejte, kolik času vám zaberou různé domácí práce. A představte si, jakými činnostmi byste se, místo toho, mohla věnovat - např. dětem, partnerovi nebo sobě.

Před úklidem neuklízejte!
A pokud už si objednáte paní na úklid, prosím, v žádném případě neuklízejte před jejím příchodem! Překonejte ostych, že cizí oči uvidí vaše špinavé prádlo a nepořádek v bytě. Jinak byste si opravdu mohla uklízet sama. Je to přece práce vaší pomocnice! Rodiny, které jsou na tuto službu zvyklé, takovou záležitost vůbec neřeší.

 

KDE POMOCNICI VZÍT
Pustit si někoho do bytu není jen tak. Musí to být důvěryhodný, spolehlivý, pečlivý a především vám sympatický člověk. Spolehněte se na svůj cit a odhad, a pokud se vám na pomocnici něco nezdá, raději ji pošlete, odkud přišla.

Na doporučení známých
Nejlepším řešením je najmout si na úklid někoho, koho znáte osobně, nebo koho vám doporučili vaši známí. To jsou nejlepší reference.

Umývání oken patří k nejžádanějším službám.
Autor: PROFIMEDIA.CZ

Přes inzerát
V takovém případě už je namístě opatrnost. Samozřejmě, že můžete mít štěstí a narazíte na šikovnou a skromnou studentku, která bude vděčná za 50 Kč na hodinu práce. Ale můžete také docela dobře natrefit na vykutálenou tipařku, která spolupracuje s partou vykradačů bytů.

Z agentury
Nejbezpečnější, ale také nejdražší varianta. Agentura za své pomocnice ovšem přebírá právní odpovědnost za škody, které způsobí.

Kolik stojí pomocnice?
Pomocnice, které seženete přes inzerát, si zpravidla řeknou o 50-90 Kč za hodinu práce. Agentury jsou mnohem dražší, jejich cena se liší i podle toho, zda jste stálou klientkou, která jejich služeb využívá pravidelně (dají vám slevu). Jejich ceny se pohybují v rozmezí 90-130 Kč za hodinu práce.

Armatury pravidelně udržujte.
Autor: archiv firmy Vileda

ZKUŠENOST ČTENÁŘKY

Tereza, 43 let
"Ze začátku jsem váhala, jestli si mám někoho na úklid najmout," vzpomíná kadeřnice Tereza, rozvedená matka dvou dětí (7 a 11 let) z Brna. "Po rozvodu jsem si totiž chtěla dokázat, že jsem "superžena", která zvládne všechno: práci i péči o děti a domácnost. Šlo to, ale jen za tu cenu, že jsem se cítila hrozně vyčerpaná. Jedna moje zákaznice mi doporučila paní, která chodila uklízet k ní. Je to maminka na mateřské dovolené, která si úklidem přivydělává. Platím jí 70 Kč za hodinu práce a dochází k nám jednou týdně na dvě hodiny. Já se namísto uklízení raději věnuji svým dětem a koníčkům."

 

Autor: bpz