Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Nemáte čas ani peníze na chození do posilovny? Zařiďte si ji doma

Docela malý koutek na cvičení si můžete vyhradit třeba ve své ložnici nebo dětském pokoji.
25. února 2009 | 11:36

Rádi byste pravidelně cvičili a máte problém s časem nebo se stydíte posilovat své tělo před ostatními sportovci? Dobrá rada není drahá – pořiďte si tělocvičnu doma!

Docela malý koutek na cvičení si můžete vyhradit třeba ve své ložnici nebo dětském pokoji, i když nepůjde o ideální řešení. Na pořádné cvičení totiž potřebujete dostatek prostoru, světla, vzduchu i místo na odkládání nářadí.

Prostor a světlo
Nejdůležitějším krokem je vybrat správnou místnost pro budoucí tělocvičnu. Stejně jako další servisní místnosti by měla být v přízemí domu, případně v jeho suterénu. Optimální situace? Místo, které se dá pravidelně větrat, případně klimatizovat. A minimální rozměry? Abyste do tělocvičny umístili alespoň dva posilovací stroje, podložku na cvičení a drobnější nářadí, potřebujete místnost alespoň 25 m² a o výšce kolem 2,8 m.

V místnosti má být hodně světla a čerstvého vzduchu.
Autor: archiv Kettler

Na co také myslet
Domácímu cvičení sluší strohost. Stěny tělocvičny vymalujte nejlépe omyvatelnými prodyšnými nátěry, které jsou odolnější vůči případným oděrkám, skvrnám a dobře absorbují vlhkost. Tělocvična by měla být celoplošně osvícená zdrojem umělého světla v příjemné teplé barvě. Látkové záclony a závěsy nahraďte kvalitními žaluziemi, ve kterých se nedrží tolik prachu a lépe se udržují.

Doma nebo v klubu?

Stále váháte, jestli chodit do klubu, nebo si zacvičit doma? Zkuste počítat: jednorázové vstupné do fitka vás vyjde na 90 až 100 Kč, za permanentku na 10 návštěv zaplatíte zhruba 800 až 1000 Kč. Cena hodiny aerobiku se pohybuje v rozmezí 80 až 100 Kč, spinning přijde zhruba na 100 Kč. Některá centra nabízejí i permanentky na 20 a 30 vstupů. Pokud se trefíte do méně frekventovaných měsíců, můžete i něco ušetřit.

Vybíráme podlahu
Zapomeňte na koberec, ve kterém se skrývají nečistoty, případně roztoči, a nelze ho důkladně vyčistit. Také klasické parkety se nehodí - jsou tvrdé a rychle na nich vyniknou drobné rýhy. Proto je lepší zvolit buď plovoucí podlahu, nebo investovat do speciální podlahové krytiny určené právě pro tělocvičny.
Vhodná je například syntetická pěnová krytina Pavigym (čtverce o rozměrech 100x100 cm se zámky), která se podobá obrovským puzzlům. Jednotlivé díly se pokládají na vystěrkovanou podlahu, okraje u stěn se zaříznou a opatří zakončovacími lištami. Jsou měkčí než klasické podlahy, takže tlumí vaše poskoky a chrání klouby, antibakteriální, snadno se čistí teplou vodou s troškou saponátu. A pokud potřebujete vyměnit část podlahy, stačí vytáhnout poškozený díl a na jeho místo vložit nový. Také při stěhování oceníte výhody: podlahu si snadno odnesete s sebou. Krytina se vyrábí v různých tloušťkách, pro domácí fitness postačí 5 mm, za 1 m² zaplatíte zhruba 1400 Kč. Vhodným materiálem je také korek, buď v podobě „dlaždic“ o rozměrech 30x30 cm a tloušťce 4 nebo 6 mm, které se lepí k podkladu, nebo jako plovoucí podlaha, většinou s povrchovou úpravou speciálním lakem, případně olejem. Stejně jako Pavigym je korek měkčí a drží více tepla, takže cvičení na zemi bude příjemnější. A cena? Podle tloušťky a kvality použitého materiálu od 300 do 1100 Kč za 1 m2.

Malé činky by vám doma neměly chybět.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Základní vybavení
Nejprve si zodpovězte otázku - kdo bude ve vaší domácí tělocvičně týrat své tělo a spalovat tuky? Jen vy, nebo celá rodina? A podle toho vybírejte jednotlivé cvičební nářadí a přístroje. Za menší pomůcky dáte řádově sto koruny, levnější cvičební stroje se pohybují od 3 do 6000 Kč, za dražší z kvalitnějších materiálů s více programy zaplatíte desetitisíce.
A které menší nářadí by rozhodně nemělo chybět? Relaxační gymnastický míč, medicinbal, švihadlo, menší činky na aerobik, karimatka (žíněnka), stepper, žebřiny, posilovač břišních svalů, boxovací pytel nebo malá trampolína. Většinu z nich ocení i vaše děti.
Při montáži a umisťování většího nářadí a přístrojů pamatujte, že by mezi nimi měla zůstat minimálně půlmetrová mezera. Mezi nejčastěji zastoupené přístroje v domácím fitness patří rotopedy na posílení nohou a zadních partií, crossové trenažéry na protažení celého těla i posilování oběhového systému a posilovací lavice nebo běžecké trenažéry.

Cyklotrenažér Kettler Ergorace simuluje trénink závodních cyklistů i rekreačních sportovců
Rozměry: 131x 53x126 cm (DxŠxV)
Vlastnosti: stabilní robustní rám, snadno zapamatovatelné nastavení pozic sedla a řídítek (protiskluz), tichý brzdný systém, 48 programů
Cena: 39 990 Kč

Cyklotrenažér Kettler Ergorace simuluje trénink závodních cyklistů i rekreačních sportovců.
Autor: archiv firmy

Podložka pro fitness (Reebok, prodej Neckermann) se hodí ke cvičení na zemi.
Rozměry: 126x58 cm
Vlastnosti: odolná proti otěru, lze ji omývat, srolovat a přenášet
Cena: 499 Kč

Podložka pro fitness (Reebok, prodej Neckermann) se hodí ke cvičení na zemi.
Autor: archiv firmy

Step aerobic (Reebok, prodej Neckermann) slibuje neomezené možnosti tréninku.
Rozměry: 90x35 cm
Vlastnosti: monoblok, 3 nastavitelné výšky (15,2 cm, 20,3 cm a 24,4 cm), protiskluzové nožky a deska
Cena: 2549 Kč

Step aerobic (Reebok, prodej Neckermann) slibuje neomezené možnosti tréninku.
Autor: archiv firmy

Běžecký trenažér Horizonfitness Omega 509 (prodej www.domafit.cz) je ideální pro domácí kondiční běh a jogging.
Rozměry: 191x79x127 cm (DxŠxV)
Vlastnosti: stabilní sklopný rám se silnými bočními profily, nárazy na nášlapnou desku jsou tlumeny odpružením VCS, 13 programů

Cena: 31 990 Kč

Běžecký trenažér Horizonfitness Omega 509 (prodej www.domafit.cz) je ideální pro domácí kondiční běh a jogging.
Autor: archiv firmy

Běžecký trenažér Horizonfitness Omega 509 (prodej www.domafit.cz) je ideální pro domácí kondiční běh a jogging.
Autor: archiv firmy

OBORNÍK RADÍ

David Huf, fitness konzultant a osobní trenér

David Huf, fitness konzultant a osobní trenér
Autor: archiv

„Základ domácí tělocvičny mají tvořit 1 až 2 typy kardiotrenažéru pro aerobní trénink (běžecký pás, rotoped, crosstrainer, stepper nebo veslovací trenažér). Veškeré vybavení doporučuji z bezpečnostních důvodů zakoupit u renomovaného prodejce,“ uvádí David Huf, fitness konzultant a osobní trenér. „Další vybavení je pro ženy, muže a děti shodné: dvě kvalitní podložky na strečink a posilování na zemi o délce 120 cm, 3 páry jednoručních lehčích činek, 1 až 2 fitbally s průměrem 55-75 cm, 2 až 3 overbally, gumový pás na posilování, případně expander s rukojetí na koncích. Na stěnu, pokud to prostor umožní, doporučuji ribstol se závěsnou hrazdou a bradly na cviky s vlastní vahou těla. Skvělý je medicinbal střední hmotnosti, erudovanější cvičenci mohou používat balanční podložku Bosu, flexibar nebo balanční úseče.“

Docela malý koutek na cvičení si můžete vyhradit třeba ve své ložnici nebo dětském pokoji.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Autor: Olga Trešlová
Video se připravuje ...