Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Pořiďte si akvárium. Poradíme vám, jak ho založit

17. prosince 2008 | 13:07

Líbí se vám vodní svět a rádi byste si ho alespoň v malém přenesli k sobě domů? Poradíme vám, jak si založit akvárium, abyste se pak mohli opájet pohledem na svůj vlastní podvodní ráj.

S akvaristikou teprve začínáte? Nevadí, jste-li úplní začátečníci, můžete si s námi vyzkoušet postavit a zařídit své první akvárium. A pak už se jen dívat a dívat. Víte vůbec, že pohled na život akvarijních rybek a dalších živočichů prý dokonale uklidní pocuchané nervy?

Akvárium
Autor: Hornbach

Co budete potřebovat:

Uvádíme pomůcky potřebné na akvárium o objemu 100 litrů (vhodné pro začátečníky kvůli větší stabilitě vodního prostředí)

* dno s živinami pro rostliny
* 15 l dekoračního štěrku nebo písku
* kameny, kořeny a další dekorace
* 12 kusů rostlin
* maximálně 30 akvarijních rybek
* osvětlení se 2 zářivkami (minimálně 2x20 W)
* topítko s termostatem 100 W
* filtr

Jak na to

1. Nejprve si vyberte vhodný koutek – akvárium dejte na klidné místo, stranou od všech rušivých elementů, dále od okna a topných těles i prvků, které by ho mohly ohrozit mechanicky (například otevírající se dveře). Nové akvárium důkladně vymyjte studenou vodou a položte na měkkou podložku, která ho bude chránit před případnými otřesy a vyrovná i drobné nerovnosti povrchu. Na dno rozprostřete do výšky asi 2 cm výživové dno. Tuto vrstvu pak překryjte dobře vymytým akvarijním pískem.

Akvárium
Autor: Hornbach

2. Dalším krokem bude rozmístění akvarijních dekorací, především kořenů a kamenů, které pak poslouží obyvatelům akvária jako bezpečný úkryt. Všechny vkládané předměty pečlivě omyjte. Dejte si však pozor na mořské mušle nebo lastury, které mohou ve vodě uvolňovat vápník, a zvyšovat tak její tvrdost.

3. Pokračujte instalací akvarijní techniky (topením, filtrem a zařízením pro doplnění CO2 do vody). Akvárium vyžaduje mechanickou filtraci (zachycuje mechanické nečistoty) a biochemickou filtraci. Biochemie znamená, že se s pomocí bakterií žijících ve filtru nebo přímo v akváriu odbourávají nečistoty organického původu a mění se na anorganické látky, které pak využívají například vodní rostliny. Užitečné bakterie můžete na začátku dát do vody speciální násadou.
Každé akvárium by mělo být vybavené topítkem s termostatem, protože 80 procent akvarijních rybek vyžaduje teplotu vyšší než 22 ºC, v případě onemocnění rybek je třeba teplotu zvýšit. Akvária do 250 litrů potřebují 1 nebo 2 osvětlovací trubice pro lepší vybarvení rybek a kvalitní růst rostlin.

Při sázení rostlin vám pomůže peán.
Autor: Hornbach

4. Před vysazením rostlin napusťte akvárium do tří čtvrtin temperovanou vodou. Flóra by měla pokrýt zhruba 80 procent dna – takové množství tvoří optimální životní podmínky, stabilizuje biologickou rovnováhu a zabraňuje tvorbě řas. Rostliny umisťujte podle určitých pravidel, například podle snášenlivosti jednotlivých druhů mezi sebou (Echinodorus se nesnese s Cryptocoryne), rychle nebo pomalu rostoucí rostliny by se měly do nádrže dávat společně (zkuste různé druhy rodu Anubias a Hydrophila). Do zadní části a na boky nádrže zasaďte vyšší rostliny (Valisnerie, Bacopa, Cabomba), aby zakryly technické vybavení. Do střední části sázejte dominantní solitéry (například Echinodorus, Aponogeton) a v přední části nízké rostliny (Anubias nana, Echinodorus tenellus).

5. Po osázení dna dočerpejte do akvária vodu, nádrž ponechte 8 až 10 dnů bez rybiček. Po uplynutí potřebného času do nádrže vypusťte první rybky. Jste-li začínající akvaristé, pořiďte si například čichavce modré nebo zlaté, tetry neonové, dania pruhovaná, parmičky čtyřpruhé (nesmí být v nádrži s dlouhoploutvými a vláknoploutvými rybami) a mečovky zelené, na dno pak sumečky rodu Corydoras, druh Paleatus a Schultzei. Z dalších vodních živočichů lze doporučit vodní plže rodu Ampularia a malou akvarijní žabku drápatečku (Hymenochirus sp.)

Akvárium
Autor: Hornbach

Nezapomeňte!
Jednou měsíčně musíte u vody kontrolovat kyselost (pH), celkovou tvrdost (GH), uhličitanovou tvrdost (KH), obsah dusitanů (NO²) a dusičnanů (NO³). Vyhovující hodnoty těchto měření najdete na obalech měřicích přípravků a v odborné literatuře.

NÁŠ TIP

K průběžnému čistění akvária slouží vnitřní nebo vnější filtry, které je třeba jednou měsíčně vyčistit ve vodě bez chloru. Jednou za 1 až 3 měsíce se pomocí odkalovače sbírají a odvádějí ze dna rozložené výkaly ryb, zbytky vodních rostlin a podobně. Jednou týdně byste měli stěrkou nebo pomocí magnetů odstranit řasy ze stěn akvária. Jednou za měsíc vyměňte zhruba třetinu vody za novou, vodovodní, obohacenou o přípravky na odbourávání chloru (vážou na sebe ostatní škodliviny, včetně těžkých kovů), třeba Aqua Safe nebo Biotopol.

ODBORNÍK RADÍ

"Zhruba 90 procent rybek ocení mírně přisolenou vodu. Pro zlepšení podmínek například živorodkám lze doporučit 1 polévkovou lžíci na 20 l akvarijní vody. Ostatně 1 kávová lžička mořské nebo kuchyňské soli bez jódu na stejné množství vody nemůže nic pokazit v žádném akváriu, dejte si však pozor na reakci rostlin. Sůl se také využívá v karanténních a léčebných nádržích, nutí totiž ryby vytvářet si vyšší vrstvu ochranného slizu, a tím ztěžuje život některým cizopasníkům a bakteriálním chorobám," uvádí Miloš Chládek, odborník na akvaristiku ze společnosti Hornbach.

Akvárium
Autor: Hornbach

Autor: Olga Trešlová
Video se připravuje ...