Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Izrael zakázal vychrtlost: Kate Moss si už ani neškrtne

21. ledna 2013 | 15:00

Již nějakou dobu se svět snaží bojovat proti diktátu módního průmyslu, že krásná žena je jedině ta hubená. Izrael se stal první zemí, která vyhlásila boj proti vychrtlosti s opravdovou razancí a podpořila jej tzv. “Photoshopovým zákonem“.

Na světových módních molech se objevují čím dál tím hubenější modelky, tento diktát módního průmyslu má podle odborníků za následek vzrůst počtu dívek s diagnózou mentální anorexie a bulimie. Izrael, jako první řekl tomuto trendu dost! Izraelští poslanci se rozhodli zakročit a vydat zákon, který neumožňuje v kampaních, magazínech, reklamách a na módních molech, využívat modelky, jejichž Body Mass Index je nižší než 18,5. Modelky tak budou muset před každou prací vykonávanou pro tuto zemi, nebo v této zemi, předkládat lékařská potvrzení o jejich zdravotním stavu.

Kate Moss se snaží očistit organismus. Plánuje další dítě?
Autor: EPA, Reuters, ČTK
Kdo si ani nešktne?

V Izraeli si tak od letošního roku neškrtnou nejen mladičké modelky, ale ani topmodelky věhlasných jmen, jako je Kate Moss, Adriana Lima nebo Gisele Bündchen. Ty všechny se se svým BMI dostávají pod hranici 18,5.

Zákaz photoshopu

Izraelští poslanci však šli ještě dál. Zákon nařizuje zřetelně označit fotografie upravené ve photoshopu, které vyvolávají dojem větší než skutečné štíhlosti.

Autor: Profimedia.cz
Svět proti vychrtlosti

Podobnou kampaň proti příliš štíhlým modelkám spustilo před několika lety i Španělsko, zůstalo ale pouze u doporučení pro módní tvůrce a modelingové agentury. Proti se naopak postavila mecca módy Francie a Británie.


Podívejte se v naší fotogalerii, jaké BMI mají nejznámější světové topmodelky, zjistíte které z nich se mohou projít po izaelských módních molech a které ne.