Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Rosnička Mráčková: Syna si pletou s jejím milencem

25. října 2010 | 05:00

Když jde známá televizní rosnička Karla Mráčková (37) s Nikolou (18) po ulici, jen málokdo tuší, že nejde o milenecký pár, ale o matku s nejstarším synem. Její věk by jí nikdo nehádal. A miminko ji ještě omladilo. Jak to všechno zvládá? Jaké je mít děti s tak velkým odstupem? Na to vše a mnohem víc se jí zeptala autorka knihy Výchova podle slavných maminek, Markéta Behinová.

Je těžké uvěřit, že je sympatická moderátorka matkou dokonce tří dětí. A na Nikolu (18), Maxmiliána (9) a malou Karlu (11 měsíců) je opravdu pyšná. Jejich otec, Josef Mráček, je Karlinou životní láskou. Seznámili se spolu před dvaadvaceti lety a i po tak dlouhé době jsou spolu dokonale šťastní.

Recept na spokojené manželství

"Žádný recept nemám. Je jím právě náš vztah, naše souznění. Nejdůležitější je nedělat při výběru životního partnera kompromisy. Zvolte si jen toho, kterého hluboce milujete a dokážete s ním žít podle kréda: v nemoci i ve zdraví, v chudobě i bohatství," prozradila Karla autorce knihy Markétě Behinové.

Podle jejího muže je v každém vztahu důležité hodně o všem mluvit - o tom, co vás trápí, co se vám na druhém nelíbí a jaké máte představy. "Je fatální omyl myslet si, že ten druhý přesně ví, co si přejete. Pak přicházejí zbytečné deziluze, nedorozumění, nervozita a podrážděnost. Přitom stačí jen vyjádřit svá přání a pocity," prozrazuje ještě.

Systematicky plánované rodičovství

První syn Nikola se Karle narodil, když jí bylo sladkých osmnáct let. Už tehdy věděla, že chce mít hodně dětí. Větší věkový rozdíl ale plánoval už tenkrát. "Nechtěla jsem mít děti rychle za sebou, chtěla jsem si každé mateřství vychutnat. Možná je to moje pohodlí, ale starat se o dvě malinké děti je komplikovanější než se starat o jedno," vysvětluje v knize Karla.

Druhý syn Maxík se tak narodil až o deset let později. To bylo Karle dvacet osm let. "Najednou jsem byla opět 'mladá maminka', vzhledem k tomu, že první mateřství přestalo být výjimečné u žen po třicítce," vzpomíná Karla. Jedinou nevýhodou větších věkových rozestupů je podle ní snad jen to, že program a náplň volného času jde hůř skloubit.

Místo kluka z porodnice přivezla dceru

Přestože jí lékaři strašili, že v pětatřiceti letech už to nepůjde tak snadno, i potřetí Karla otěhotněla hned během prvního měsíce pokusů. Příchod dalšího sourozence nemusela svým dvěma synům nijak složitě vysvětlovat. Oba se moc těšili. Přáli si brášku a i zbytek rodiny předpokládal, že to bude kluk. "Nevěřila jsem tomu, že by to mohla být holka. O to větší překvapení jsem pak v porodnici zažila," vzpomíná na svůj poslední porod Karla.

Kluci ale nebyli zklamaní. S péči o malou sestřičku ochotně pomáhají. Kromě kojení prý zvládnou vše. Karla jim jí neváhá svěřit ani na koupání. Jako sourozenci prý fungují skvěle. "Když jdeme ven, kluci mi ji ustrojí nebo jí pochovají, abych se mohla obléknout, připraví i kočárek. Všechno tak zvládáme v klidu. Pomoc kluků je vážně nedocenitelná," pochvaluje si Karla. Netají se ani tím, že aby všechno zvládla, potřebuje pomoc někoho dalšího. Nejvíc pomáhá její tatínek. Karličku bere na procházky, Maxíka vyzvedává ze školy, děti kdykoliv pohlídá. Prostě dokonalý dědeček...


Kniha k zakoupení se slevou 15 % na e-shopu www.kniha.cz

Informace o knize: 299 Kč / vázaná / 224 stran

Autor: lena, Kšim