Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Bára Nesvadbová (35): Čekal dítě s jinou, přišla jsem na to po svatbě

18. října 2010 | 05:00

Jejím nastávajícím nebyl nikdo jiný, než Karel Březina, bývalý ministr Zemanovy vlády. Právě on je také otcem Bibiany (7), která letos v září nastoupila do druhé třídy. Jak jí to ve škole jde? Proč chodí do státní a ne soukromé školy? A jak často se jí tatínek věnuje? Na to vše a mnohem víc se jí zeptala autorka knihy Výchova podle slavných maminek, Markéta Behinová.

Bára se dlouho rozhodovala, na jakou školu dceru zapíše. V úvahu přicházela škola soukromá nebo státní. Nakonec to vyhrála ta druhá varianta. Fakultní škola s rozšířenou výukou jazyků na pražském Smíchově. "Je to sice trošku reminiscence na vlastní dětství - šatničky a stropy jsou velmi podobné základce, do jaké jsem chodila já. Ale nechtěla jsme Bi od začátku kastovat," přiznává Bára.

Tahle škola to možná vyhrála i proto, že je jen kousek od redakce časopisu, jehož je Bára šéfredaktorkou. Při výběru však sehrály svou neopomenutelnou roli i reference kamarádů, kvalita výuky a dobrá dostupnost. "Jsem ráda, že jsem vybrala dobře. Bibi má fajn a chytré spolužáky a milou, byť přísnou paní učitelku," prozradila v knize Bára.

Jaká matka, taková dcera

Jako každý předškolák, se Bibiana do školy těšila. Pak však přišlo procitnutí. Nastaly povinnosti, euforie postupně upadala. První půl rok byl pro obě těžký. Pak se podařilo zavést pevný režim. "Bíška ráno dostane kakao, přečtu jí pohádku a v polospánku ji obléknu. Bydlíme půl hodiny za Prahou, takže se většinou dospí v autě. Po škole spolu jdeme na oběd a pak je se mnou v práci. Potom následuje některý z kroužků. Bibi chodí na klavír, malování, gymnastiku, tancování, angličtinu, golf... no prostě hektika. Odpoledne se spolu vracíme kolem šesté domů," prozrazuje svůj denní rozvrh Bára.

Své školní povinnosti ale Bibi zvládá dokonale. Učení jí baví a Bára je dokonce přesvědčena o tom, že je pečlivější, než bývala jako školačka ona. "Také jsem bývala šprt. Tedy než jsem pochopila, že na světě existují kluci. Pak jsem nějak přehodnotila priority...," s úsměvem autorce knihy prozradila Bára, podle které Bibiana zatím s přehledem zvládá obojí - školu i kluky. "Už dva roky má svojí velkou lásku. Desetiletý Šimon, brácha její nejlepší kamarádky, s ní chodí na gymnastiku. Kreslí jí srdíčka a volá jí ze školy v přírodě. Prostě vážný vztah."

Touha po dítěti silnější než rozum

Bára, která bývá často nazývána českým sexsymbolem, by o mužích mohla vydávat romány na pokračování. Přesto jediným chlapem, kterému se zatím podařilo její ruku získat, byl v roce 2001 Karel Březina. Manželství jim však dlouho nevydrželo. Krátce po narození dcery se rozvedli. Dnes jsou z nich prý dobří přátelé. "Kdybych tenkrát víc přemýšlela, asi bych se za Karla nikdy nevdala. Byla jsem hodně zamilovaná, chtěla jsem naplnit touhu po dítěti a vůbec jsem neřešila, že jsme každý úplně jiný," přiznává v knize.

Navíc ihned po svatbě vyšlo najevo, že Březina čeká dítě s jinou. Markétě Jedličkové z Úřadu vlády se pak také narodila dcera. Ponížená Bára se snažila manželovu zradu skousnout. Otěhotněla a porodila také dceru, malou Bibianu. Pak ale přišla na to, že manželova nevěra nebyla zdaleka poslední. I když se Březina rozvádět nechtěl, Bára byla pevně rozhodnutá. Následovaly měsíce plné dohadů a soudních jednání. "Teď už spolu vycházíme. Bibi tráví s tatínkem jednou za čtrnáct dnů víkend a úterní odpoledne. Jezdíme i na společné výlety a dovolené. Jsme s Karlem mnohem lepší kamarádi, než jsme kdy byli partneři," prozradila ještě Bára.

Motem je seberealizace a volná výchova

Bára rozhodně není zastánkyní direktivní výchovy. Vyhovuje jí přátelský přístup. Model, který převzala od svých rodičů. "Naši mě vychovávali bez zákazů a příkazů. Doma nic nebylo tabu, o všem jsme mluvili, na cokoli jsem se mohla zeptat," vzpomíná na své dětství.

Své dceři se snaží odmalička poskytovat dostatek prostoru k seberealizaci. Bibi baví knihy a ráda čte. Vypráví vlastní dlouhé příběhy, skládá básničky a má velkou fantazii. Zřejmě zdědila geny nejen po své mamince, ale i po dědečkovi Josefovi, který byl předním českým spisovatelem. "Jestli půjde malá Bibi v jeho šlépějích, ukáže až čas. Pokud Bi lásku k psaní zdědí, budu mít radost. A když ne, budu stejně šťastná, jestli bude dělat cokoli jiného, co ji bude bavit," dodává ještě Bára.


Kniha k zakoupení se slevou 15 % na e-shopu www.kniha.cz

Informace o knize: 299 Kč / vázaná / 224 stran

Autor: lenak