"Nikdy jsem nebyla knedlíkový typ. Mám výhodu, že mi vlastně chutná a vyhovuje to, co je zdravé. Dávám přednost čerstvým salátům ze sezónní zeleniny. Jsou dobré a k létu patří. Navíc je můžeme do nekonečna obměňovat. Nemusím v nich mít žádné maso, stačí jen zeleninové. Mým favoritem je italská klasika - salát s mozzarelou a rajčaty. Ten známe určitě všechny. A pokaždé si pochutnám také na César salátu s kuřecím masem a lahodným dresinkem."
Nejoblíbenější saláty Dany Morávkové
S FETOU
Doba přípravy: 15 minut
Budete potřebovat (na 4 porce):
250 g sýru feta
150 g oliv
2 rajčata
2 barevné papriky
hlávku římského salátu
2 lžičky olivového oleje
mletý černý pepř
sůl
petrželovou nať
jogurtový dresink
Postup:
1. Sýr nakrájejte na kostky a přidejte omytý a na malé kousky natrhaný salát, nakrájené papriky, na měsíčky pokrájená rajčata a kolečka oliv.
2. Zeleninu promíchejte s olivovým olejem, špetkou soli a pepřem.
3. Nakonec na salát nalijte dresink a dozdovte ho nasekanou petrželovou natí.
VITAMINOVÝ
Doba přípravy: 15 minut
Budete potřebovat (na 6 porcí):
150 g červeného zelí
150 g bílého zelí
400 g sterilované červené řepy
1 kapii
1 zelenou papriku
2 rajčata
1 okurku
1 cibuli
na dresink:
150 g nízkotučného jogurtu
1 lžíci hořčice
mořskou sůl
mletý černý pepř
Postup:
1. Nakrájejte na proužky kapii, zelí a zelenou papriku, rajčata rozkrájejte na měsíčky a okurku a cobuli nastrouhejte.
2. Vymíchejte dresink z jogurtu, hořčice, pepře a soli.
3. Nakrájenou čerstvou zeleninu a scezenou červenou řepu smíchejte s dresinkem a dejte asi na hodinu do chladničky.
4. Salát můžete podávat jako předkrm s tmavým pečivem nebo jako přílohu k masovým pokrmům spolu s bramborami nebo rýží.
Á LA SICÍLIE
Doba přípravy: 40 minut
Budete potřebovat (na 3 porce):
1 hlávkový salát
hrst černých oliv
200 g kuřecího masa
3 lžíce olivového oleje
sůl
na marinádu:
3 lžíce olivového oleje
3 lžíce pomerančové šťávy
3 lžíce citronové šťávy
mletý černý pepř
sůl
Postup:
1. Salát rozeberte na jednotlivé listy, omyjte je, osušte a poté do hlubší misky natrhejte na menší kousky.
2. Na marinádu smíchejte olej, pomerančovou a citronovou šťávu, sůl a pepř. Nalijte ji na salát, zlehka promíchejte a dejte na chvíli do chladničky.
3. Kučecí maso umyjte, osušte, nakrájejte na plátky, osolte a prudce opečte na rozpáleném oleji dozlatova.
4. Na vychlazený salát poklaďte opečené kuřecí maso, posypejte olivami a můžete podávat.