Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Recepty na oblíbené rajčatové polévky

Zdeňka Žádníková Volencová: Rajčatové polévky dělám ráda
11. září 2009 | 10:11

Z. Žádníková Volencová se s vámi podělí o své oblíbené recepty na lahodně jemné a krémové polévky, které připravíte z čerstvých rajčat.

Na co nedá dopustit Zdeňka Žádníková Volencová

Dcery mají nejraději smažené řízky a jahody. Věc, kterou považuji v jídle za nepřítele, je bílá mouka. Proto jsem ji snažím všude nahradit amarantovou. Dělají se z ní například i nudle, těstoviny, dokoce slané lupínky – a ty holkám velmi chutnají. Na amarant nedám dopustit. Klasika je, že děti chtějí to, co nemůžou, proto nezakazuji, ale nahrazuji. Když nahrazuji něčím, co je pro mě v pořádku a co jim i chutná, tak mám klid. Nevrhají se mi po pytlíkách s brambůrkami, protože vědí, že dostanou něco, co je lepší. A ekzémy se nám vyhýbají obloukem. Umím palačinky na tisíc způsobů. Do palačinkového těsta zapracujete všechno, veškeré klíčky, prostě cokoliv a projde to bez povšimnutí malých strávníků. Holky milují ryby. Ráda také dělám rajčatovou polévku. Samozřejmě nejlepší je z čerstvých rajčat, ale to byste jich musela mít tři kila, proto ji mimo sezonu připravuji z rajčatového pyré a dávám do ní sójovou smetanu. Děvčata mají velmi ráda špenátovou polévku s uzeným lososem. Já dávám přednost různým způsobem upravené zelenině a spíše jednodušším jídlům. Po klasické české kuchyni a knedlíkách nejsem schopná fungovat.

RAJČATOVÉ POLÉVKY

Z rajčat, která dozrála na letním slunci, připravíte polévku lahodně jemnou a krémovou. Navíc hustou tak, že v ní i lžíce bude stát.

Zeleninová s jogurtem

Zeleninová s jogurtem
Autor: PROFIMEDIA.CZ

Doba přípravy: 20 minut
Doba chlazení: 60 minut

Budete potřebovat (na 4 porce):

1 salátovou okurku
2 červené papriky
2 zelené papriky
2 stroužky česneku
800 g rajčat
2 lžíce oleje
1 lžíci červeného vinného octa
2 lžíce citronové šťávy
300 ml zeleninového vývaru
sůl
mletý černý pepř
100 g bílého jogurtu
bazalku

Postup:

1. Okurku oloupejte. Papriky umyjte, vykrojte jádřince i bílé žilky. Z obou si dejte kousek na stranu a zbytek nakrájejte na kostičky. Česnek oloupejte a nadrobno nasekejte.

2. Rajčata spařte v horké vodě, oloupejte a rozpulte. Vyřízněte z nich tvrdé středy, odstraňte semínka a přendejte do mísy. Přidejte česnek, zeleninu, kterou jste si předtím dala stranou, ocet, olej a citronovou šťávu. Všechno zalijte vývarem a rozmixujte na jemné pyré.

3. Polévku ochuťte solí a pepřem a dejte alespoň na hodinu do chladničky. Poté ji nandejte do misek, ozdobte jednou až dvěma lžícemi jogurtu, kostičkami zeleniny a lístkem bazalky.

Pikantní s fazolemi

Pikantní s fazolemi
Autor: PROFIMEDIA.CZ

Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 15 minut

Budete potřebovat (na 4 porce):

3 lžíce olivového oleje
2 velké cibule
200 g tmavých fazolí z konzervy
400 g rajčat
1 lžičku mleté pálivé papriky
špetku kajenského pepře
500 ml masového vývaru z kostky
tabasco na dochucení

Postup:

1. Cibuli oloupejte, nadrobno nasekejte a zpěňte na oleji. Fazole sceďte a nechte na sítku odkapat. Rajčata spařte v horké vodě, oloupejte a rozpulte. Vyřízněte z nich středy a odstraňte semínka. Dužinu nakrájejte na proužky

2. K cibuli přimíchejte protlak. Rajčata přendejte z konzervy do hrnce, rozmačkejte a přidejte cibulovou směs. Ochuťte černým a kajenským pepřem, solí a pálivou paprikou.

3. Do hrnce přilijte vývar, přidejte fazole a čerstvá rajčata a vařte na malém ohni. Podle potřeby dochuťte polévku tabascem. Podávejte ji horkou.

Osvěžující s mátou a se zázvorem

Osvěžující s mátou a zázvorem
Autor: PROFIMEDIA.CZ

Doba přípravy: 15 minut
Doba chlazení: 60 minut

Budete potřebovat (na 6 porcí):

800 g rajčat
1 červenou papriku
100 g zázvoru
1 lžičku cukru moučka
400 ml zeleninového vývaru
4 větvičky máty
sůl
mletý černý pepř

Postup:

1. Rajčata spařte v horké vodě a oloupejte. Rozpulte je, vyřízněte střed a odstraňte semínka. Zázvor oloupejte a najemno nastrouhejte. Mátu umyjte a ze stonku otrhejte lístky. Papriku umyjte, odstraňte jádřinec a nakrájejte dužinu na větší kousky.

2. Rajčata, papriku a zázvor přendejte do mísy a zalijte vychladlým vývarem. Ponorným mixérem důkladně rozmixujte na jemné pyré. Ochuťte cukrem, solí a pepřem a dejte do chladničky. Polévku podávejte chlazenou, ozdobenou nadrobno natrhanou mátou.

Autor: připravila: mif, lč