Na co nedá dopustit Zdeňka Žádníková Volencová
Dcery mají nejraději smažené řízky a jahody. Věc, kterou považuji v jídle za nepřítele, je bílá mouka. Proto jsem ji snažím všude nahradit amarantovou. Dělají se z ní například i nudle, těstoviny, dokoce slané lupínky – a ty holkám velmi chutnají. Na amarant nedám dopustit. Klasika je, že děti chtějí to, co nemůžou, proto nezakazuji, ale nahrazuji. Když nahrazuji něčím, co je pro mě v pořádku a co jim i chutná, tak mám klid. Nevrhají se mi po pytlíkách s brambůrkami, protože vědí, že dostanou něco, co je lepší. A ekzémy se nám vyhýbají obloukem. Umím palačinky na tisíc způsobů. Do palačinkového těsta zapracujete všechno, veškeré klíčky, prostě cokoliv a projde to bez povšimnutí malých strávníků. Holky milují ryby. Ráda také dělám rajčatovou polévku. Samozřejmě nejlepší je z čerstvých rajčat, ale to byste jich musela mít tři kila, proto ji mimo sezonu připravuji z rajčatového pyré a dávám do ní sójovou smetanu. Děvčata mají velmi ráda špenátovou polévku s uzeným lososem. Já dávám přednost různým způsobem upravené zelenině a spíše jednodušším jídlům. Po klasické české kuchyni a knedlíkách nejsem schopná fungovat.
RAJČATOVÉ POLÉVKY
Z rajčat, která dozrála na letním slunci, připravíte polévku lahodně jemnou a krémovou. Navíc hustou tak, že v ní i lžíce bude stát.
Zeleninová s jogurtem
Doba přípravy: 20 minut
Doba chlazení: 60 minut
Budete potřebovat (na 4 porce):
1 salátovou okurku
2 červené papriky
2 zelené papriky
2 stroužky česneku
800 g rajčat
2 lžíce oleje
1 lžíci červeného vinného octa
2 lžíce citronové šťávy
300 ml zeleninového vývaru
sůl
mletý černý pepř
100 g bílého jogurtu
bazalku
Postup:
1. Okurku oloupejte. Papriky umyjte, vykrojte jádřince i bílé žilky. Z obou si dejte kousek na stranu a zbytek nakrájejte na kostičky. Česnek oloupejte a nadrobno nasekejte.
2. Rajčata spařte v horké vodě, oloupejte a rozpulte. Vyřízněte z nich tvrdé středy, odstraňte semínka a přendejte do mísy. Přidejte česnek, zeleninu, kterou jste si předtím dala stranou, ocet, olej a citronovou šťávu. Všechno zalijte vývarem a rozmixujte na jemné pyré.
3. Polévku ochuťte solí a pepřem a dejte alespoň na hodinu do chladničky. Poté ji nandejte do misek, ozdobte jednou až dvěma lžícemi jogurtu, kostičkami zeleniny a lístkem bazalky.
Pikantní s fazolemi
Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 15 minut
Budete potřebovat (na 4 porce):
3 lžíce olivového oleje
2 velké cibule
200 g tmavých fazolí z konzervy
400 g rajčat
1 lžičku mleté pálivé papriky
špetku kajenského pepře
500 ml masového vývaru z kostky
tabasco na dochucení
Postup:
1. Cibuli oloupejte, nadrobno nasekejte a zpěňte na oleji. Fazole sceďte a nechte na sítku odkapat. Rajčata spařte v horké vodě, oloupejte a rozpulte. Vyřízněte z nich středy a odstraňte semínka. Dužinu nakrájejte na proužky
2. K cibuli přimíchejte protlak. Rajčata přendejte z konzervy do hrnce, rozmačkejte a přidejte cibulovou směs. Ochuťte černým a kajenským pepřem, solí a pálivou paprikou.
3. Do hrnce přilijte vývar, přidejte fazole a čerstvá rajčata a vařte na malém ohni. Podle potřeby dochuťte polévku tabascem. Podávejte ji horkou.
Osvěžující s mátou a se zázvorem
Doba přípravy: 15 minut
Doba chlazení: 60 minut
Budete potřebovat (na 6 porcí):
800 g rajčat
1 červenou papriku
100 g zázvoru
1 lžičku cukru moučka
400 ml zeleninového vývaru
4 větvičky máty
sůl
mletý černý pepř
Postup:
1. Rajčata spařte v horké vodě a oloupejte. Rozpulte je, vyřízněte střed a odstraňte semínka. Zázvor oloupejte a najemno nastrouhejte. Mátu umyjte a ze stonku otrhejte lístky. Papriku umyjte, odstraňte jádřinec a nakrájejte dužinu na větší kousky.
2. Rajčata, papriku a zázvor přendejte do mísy a zalijte vychladlým vývarem. Ponorným mixérem důkladně rozmixujte na jemné pyré. Ochuťte cukrem, solí a pepřem a dejte do chladničky. Polévku podávejte chlazenou, ozdobenou nadrobno natrhanou mátou.